Από το 1949, ο Μάιος θεωρείται ο μήνας της Ψυχικής Υγείας. Και μέσα σε αυτά τα 70 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά: η ψυχική υγεία έχει περάσει από την αφάνεια στο επίκεντρο, αποτελώντας θέμα συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι λίγοι οι celebrities που μιλούν ανοιχτά για τον αγώνα που δίνουν αναφορικά με την ψυχική τους υγεία, με την ίδια να αποτελεί βασικό ζήτημα και για τα Πανεπιστήμια, ενώ διεθνούς φήμης αθλητές υποστηρίζουν ότι οι πορκλήσεις της ψυχικής υγείας δεν αποτελούν αδυναμία.

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί κακά τα ψέματα. Βρισκόμαστε στο μέσο μίας ακόμα κρίσης: αυτής της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ποσοστά κατάθλιψης αυξάνονται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Το Lancet Commission του 2018 αναφορικά με την ψυχική υγεία, υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχαν αναγνωριστεί τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Centers for Disease Control, τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ τα τελευταία 10, η κατάθλιψη και το άγχος στους teenagers έχουν αυξηθεί κατά 60% και τα ποσοστά αυτοκτονιών κατά 70%.

Επομένως, ναι! Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του στίγματος της Ψυχικής Υγείας. Και χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση και πρόσβαση σε θεραπείες.

Μπορούμε επίσης όλοι μας από αυτόν τον μήνα Ψυχικής Υγείας που διανύουμε, να θυμίζουμε στον εαυτό μας τρόπους για να βάζουμε την ψυχική μας υγεία σε προτεραιότητα στην καθημερινότητά μας.

Γίνεται πολλή συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την υγεία και την ευεξία, με αποτέλεσμα να μπορούμε να εστιάσουμε στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Το Centers for Disease Control and Prevention, υποστηρίζει ότι το 75% του κόστους της υγείας δαπανάται σε θεραπείες περιπτώσεων που μπορούν να θεραπευτούν και να αποφευχθούν, όπως για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο διαβήτης. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και τα περιστατικά που σχετίζονται με την ψυχική υγείά, το ποσοστό αγγίζει το 90%. Επομένως το θέμα είναι πάμε αντίθετα στο ρεύμα. Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε μακροπρόθεσμα να βελτιώσουμε σε σημαντικό βαθμό την ψυχική μας υγεία.

Για αυτό το λόγο είμαστε ενθουσιασμένοι για το νέο μας πρόγραμμα σε συνεργασία με το Stanford Medicine, Thriving Mind, που αφορά στην ψυχική μας ευεξία, συνδυάζοντας την εμπειρία σε θέματα ιατρικής με τις τελευταίες έρευνες. Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει την δυνατότητα σε εταιρείες – με πρώτη το Hilton – να εστιάσουν στις αιτίες που προκαλούν τα ζητήματα ψυχικής υγείας και να μποροέσουν να τα αποτρέψουν, αντί απλά να θεραπεύουν τα συμπτώματα, αφού έχουν εμφανιστεί. 

Μία ακόμη αλλαγή που συνδέεται με την ψυχική υγεία – ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία – είναι ο διαρκώς αυξανόμενος εθισμός μας στα social media, τα παιχνίδια games και τα τηλέφωνά μας, αλλά και τον αντίκτυπο που όλα αυτά έχουν στην ψυχική μας υγεία. Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους η διαρκώς συνδεδεμένη κουλτούρα μας οδηγεί στην παγκόσμια επιδημία του στρες και του burnout. Αυτά θα έπρεπε επίσης να αποτελούν μέρος της συζήτησης αναφορικά με την ψυχική υγεία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο χρόνος που καταναλώνουμε στα social media μας κάνει λιγότερο ευτυχισμένους, καθώς και ότι η αλόγιστη χρήση τους συνδεέται με την κατάθλιψη, την έλλειψη ύπνου, τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και τη μειωμένη διάθεση.

Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τη σχέση μας με την τεχνολογία. Και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα. Στη Thrive Global, η φιλοσοφία μας αναφορικά με την αλλαγή συμπεριφορά βασίζεται στα Μικροβήματα – τα επιστημονικά τεκμηριωμένα βήματα που είναι μπορούμε εύκολα να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας.

Επομένως, αυτός ο μήνας ας είναι η αφορμή να βάλουμε σε προτεραιότητα την ψυχική μας υγεία, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα και κάνοντας μικρές αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να αποφορτιστούμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Ακολουθούν μερικά από τα αγαπημένα μου Μικροβήματα: 

• Διάλεξε μία συγκεκριμένη ώρα το βράδυ που θα απενεργοποιείς τις ηλεκτρονικές σου συσκευές και θα τις βγάλεις από το δωμάτιο σου

Τα τηλέφωνά μας περιλαμβάνουν όλα όσα μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε: τις to-do λίστες μας, emails, μηνύματα. Αν όμως αποσυνδεθείς από τον ψηφιακό κόσμο, θα μπορέσεις να βελτιώσεις τον ύπνο σου, να είσαι πιο ήρεμος και να έχεις λιγότερο άγχος την επόμενη ημέρα. 

• Απενεργοποίησε όλες τις ειδοποιήσεις σου, εκτός από εκείνες που χρειάζεσαι

Όσο πιο πολύ θόρυβο κάνει το τηλέφωνό μας, τόσο περισσότερο αυξάνει την ορμόνη του άγχους την κορτιζόλη. Προσάρμοσε τις ειδοποιήσεις και κράτησε μόνο όσες πραγματικά χρησιμοποιείς.

• Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα στις εφαρμογές σου για να αποφύγεις τους περισπασμούς

Σε ποια apps θέλεις πραγματικά να έχεις πρόσβαση; Αφιέρωσε λίγα λεπτά και αποφάσισε ποια θέλεις και ποια όχι. Κράτησε μόνο τις εφαρμογές εκείνες που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία και σου προσφέρουν κάτι και όχι εκείνες που απλά αποσπούν την προσοχή σου και καταναλώνουν τον χρόνο σου.

Να θυμάσαι ότι παρόλο που όλοι μας ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος, υπάρχουν τρόποι για να διασφαλίσουμε και να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία, αντιμετωπίζοντας κάθε πρόκληση. Ας κάνουμε λοιπόν όχι μόνο τον Μάιο, αλλά κάθε μήνα, μήνα Ψυχικής Υγείας.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Πόσο άγχος προκαλούν τα social media;

Πώς το κινητό σου βλάπτει τον ύπνο σου

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.