Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα αλλάξεις τη σχέση σου με την τεχνολογία.
-Πώς το κινητό επηρεάζει τις σχέσεις σου.


Η σχέση μας με την τεχνολογία είναι πολύ περίπλοκη. Από τη μία η τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε απίστευτα πράγματα που βελτιώνουν κατά πολύ την ζωή μας. Από την άλλη όμως αυξάνει τον ρυθμό της μας σε τέτοιο βαθμό που κάποιες φορές δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Ελεγχόμαστε από κάτι που κανονικά θα έπρεπε να ελέγχουμε εμείς. Και αυτό αποσπάει όλη μας την προσοχή και εμποδίζει την δυνατότητά μας να συγκεντρωθούμε, να σκεφτούμε, να είμαστε «παρών» και να μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

Τα νούμερα επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι ξέρουμε- είμαστε εθισμένοι. 

Έκθεση της Bank of America το 2015, αποκάλυψε ότι το 70% των Αμερικανών κοιμάται δίπλα στο κινητό του. Μία ακόμη έρευνα του Pew Research Center της ίδιας χρονιάς έδειξε ότι το 89% των ατόμων που είχε στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, το χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της τελευταίας κοινωνικής τους εξόδου και το 82% πως ένιωσε ότι απέσπασε την προσοχή του.

Το κινητό βλάπτει και τη σχέση μας

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο κακό κάνει ακόμα και στη σχέση μας η χρήση του κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με μία έρευνα, σε μία συζήτηση δύο ατόμων, η εκτεταμένη χρήση του κινητού μπορεί να «επηρεάσει αρνητικά το πόσο κοντά έρχονται αυτοί οι δύο άνθρωποι μεταξύ τους, τη σχέση τους και την ποιότητα της συζήτησής τους» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η εκτεταμένη χρήση του κινητού μπορεί να αποτελέσει ψυχολογικό εμπόδιο.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των social media και της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στους νέους.

Το πρόβλημα έγκειται όχι τόσο στην επιθυμία μας να συνδεθούμε, αλλά στον τρόπο που το κάνουμε. Η τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα να συνδεθούμε με όλο τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί και περιορίζει την σχέση μας με αυτόν, τους γύρω μας και τελικά τους εαυτούς μας. Είναι πολύ καλή στο να μας προσφέρει αυτό που θέλουμε, αλλά λιγότερο καλή στο να μας δίνει αυτό που έχουμε ανάγκη.

Τι πρέπει να κάνουμε για να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με την τεχνολογία; 

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας. Και δυστυχώς η εξάρτησή μας από την οθόνη του υπολογιστή, το κάνει πολύ δύσκολο. Είμαστε τόσο απασχολημένοι στο να προγραμματίζουμε τη ζωή μας, να προσπαθούμε να την ελέγξουμε και να την «μοιραστούμε», που τελικά καταλήγουμε να μην την ζούμε.

Η άνοδος της τεχνολογίας και η διαρκής υπερσύνδεση της καθημερινότητάς μας, θα μας επηρεάζει ολοένα και περισσότερο.

Ο Isaac Asimov το προέβλεψε αυτό το 1988. «Το χειρότερο αυτή τη στιγμή», έγραψε, «είναι το γεγονός πως η επιστήμη εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι η ίδια η κοινωνία». Συνεπώς χανόμαστε μέσα στις πληροφορίες και τα δεδομένα. Παρόλα αυτά διψάμε για γνώση.

Η γνώση όμως απαιτεί σκέψη. Σκέψη για όλα εκείνα που θεωρούμε απαραίτητα και σημαντικά για την ανθρωπότητα. Για εμάς τους ίδιους. Τότε μόνο μπορούμε να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ξανά τα όριά μας απέναντι στην τεχνολογία και να την κάνουμε σύμμαχο, προστατεύοντας τον εαυτό μας.

Η λύση δεν είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ή να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο. Είναι πια αργά γι’ αυτό. Καλύτερα κιόλας. Η λύση είναι μία πιο έξυπνη και μία καλύτερη τεχνολογία. Στην πραγματικότητα αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ένα από τα επόμενα βήματα. 

Και αυτό είναι ένα από τα όσα κάνουμε μέσα από την πλατφόρμα του Thrive Global. Δημιουργούμε εργαλεία και εφαρμογές που μας βοηθούν να χτίσουμε ξανά τα όρια γύρω από τον εαυτό μας και να αξιοποιήσουμε τον χρόνο και τον χώρο που απαιτείται για να μπορέσουμε να έχουμε μία πραγματική σύνδεση.

Η άνοδος της τεχνολογίας, κάτι που πολλοί αποκαλούν 4η Βιομηχανική Επανάσταση, σίγουρα θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές. Σε εργασιακό επίπεδο θα δώσει έμφαση στη δημιουργικότητα, την αποφασιστικότητα και τη γνώση. Το παράδοξο όμως είναι ότι όλα αυτά μειώνονται εξαιτίας της εξάρτησής μας με την τεχνολογία. Συνεπώς η ικανότητά μας να την χρησιμοποιήσουμε σωστά, εξαρτάται από την ικανότητά μας να μπορέσουμε να ελέγξουμε όχι μόνο την τεχνολογία, αλλά και τις ζωές μας. Η τεχνολογία εξάλλου είναι εργαλείο. Η λύση είμαστε εμείς

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Κάνεις Διάλειμμα Από Την Τεχνολογία

3 Μέρη Που Πρέπει Να Απαγορεύσεις Τη Χρήση Των Ηλεκτρονικών Συσκευών

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.