Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί τα πιο απλά είναι και τα πιο καλά.
-Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείς πιο συχνά το “όχι”.


Βρισκόμαστε μόνο στις αρχές του νέου έτους και πολλοί από αυτούς που είχαν θέσει κάποιους στόχους, έχουν ήδη αρχίσει να τους εγκαταλείπουν. Πολύ πιθανό να είσαι κι εσύ ένας από αυτούς. Η επαναλαμβανόμενη δυσαρέσκεια της αδυναμίας τήρησης των υποσχέσεων που έθεσες, μπορεί να σε οδηγήσει να εγκαταλείψεις κάθε προσπάθεια και κατ’ επέκταση να περιορίσει τον ενθουσιασμό που είχες για τη νέα χρονιά. Μήπως απλά πρέπει να αλλάξεις τρόπο προσέγγισης; Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ότι τα μεγαλόπνοα σχέδια συνήθως δεν αποδίδουν, για την ακρίβεια σε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Αντίθετα, το να απλοποιήσεις τους στόχους σου είναι ίσως το ασφαλέστερο μονοπάτι προς την επιτυχία.

Ακολουθούν 5 συμβουλές του Χρήστου Θεοδωρόπουλου, κοινωνιολόγου και σύμβουλου προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις καλύτερα απλοποιώντας τα πράγματα:

1.Κάνε τα social media λιγότερο σημαντικά στη ζωή σου

Δυστυχώς, τα social media, πέρα από το γεγονός ότι έκαναν τη ζωή μας πιο εύκολη, μας έκαναν να βασιζόμαστε στις οθόνες και στα ηλεκτρονικά μέσα περισσότερο, από ό,τι στο μυαλό μας. Προφανώς, η λύση δεν είναι τα ξεφορτωθείς από τη ζωή σου, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις ότι περισσότερο βλάπτουν το μυαλό σου παρά το βοηθούν. Ένας σημαντικός στόχος επομένως είναι να καταφέρεις να βρεις ισορροπία μεταξύ διαδικτυακής και πραγματικής ζωής. Όταν βρίσκεσαι σε κοινωνικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις, επίλεξε πιο παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας, προσπάθησε να κάνεις κουβέντα χωρίς το κινητό σου ανά χείρας – κοινώς ξέχνα το phubbing – και μην αφήσεις την επιθυμία να στείλεις ένα μήνυμα να σε εμποδίσει να απολαύσεις όμορφες στιγμές.

2.Πες “όχι” πιο συχνά

Μάθε να λες όχι. Μπορεί να αισθανθείς λίγο άβολα στην αρχή, αλλά τελικά θα νιώσεις καλύτερα. Πολλές φορές δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων κι όχι στις δικές σου καταλήγεις να έχεις άγχος και να νιώθεις απογοήτευση. Οπότε, δεν βλάπτει να γίνεις λίγο εγωιστής και να βάλεις τις επιθυμίες σου σε πρώτη θέση. Άλλωστε, όπως είπε και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Warren Buffett: “Η διαφορά μεταξύ των επιτυχημένων και των πολύ επιτυχημένων ανθρώπων είναι ότι οι δεύτεροι λένε σχεδόν σε όλα όχι”.

3.Κάνε καλή διαχείριση του χρόνου σου

Ο πρώτος εύκολος και δοκιμασμένος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να κάνεις σωστή διάκριση μεταξύ των καθηκόντων και των δραστηριοτήτων που είναι σημαντικά και αυτών που δεν είναι τόσο – αυτό έκανε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Προγραμμάτισε την ημέρα σου κάνοντας τα σημαντικότερα καθήκοντα πρώτα, όταν θα έχεις περισσότερη ενέργεια και διάθεση. Προσπάθησε να ξυπνάς 15 λεπτά νωρίτερα από τη συνηθισμένη σου ώρα. Αυτό θα σου εξοικονομήσει 75 λεπτά περισσότερα μέσα στην εβδομάδα. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και η αντίληψη που έχεις για το χρόνο. Για παράδειγμα, σχόλια όπως “είμαι πολύ απασχολημένος” και “δεν έχω χρόνο για τίποτα” περνούν ένα αρνητικό μήνυμα και σίγουρα θα σε κάνουν να αισθάνεσαι δυσάρεστα. Αντίθετα, αν πεις “θα αξιοποιήσω το χρόνο που έχω” και “θα κάνω ό,τι μπορώ σήμερα” πιθανότατα να αυξήσεις τελικά την αποδοτικότητα σου.

4.Επανάκτησε τον έλεγχο

Φυσικά σημαντικό πάνω από όλα είναι να είσαι ρεαλιστής. Σίγουρα δεν μπορείς να αλλάξεις την οικονομία της χώρας ή του πλανήτη, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις εσύ μεμονωμένα ώστε να εξασφαλίσεις ότι είσαι οικονομικά ασφαλής, όπως κάνοντας οικονομία και επενδύοντας έξυπνα. Αντί, επομένως, να αισθάνεσαι θύμα και αδύναμος, άνοιξε το στόμα σου και λάβε δράση. Σκέψου τα πρακτικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και γίνε από αδύναμος, δυνατός και από φοβισμένος, ατρόμητος. Την επόμενη φορά που θα βρεθεις σε μία κατάσταση που νιώθεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο, άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου και θα εκπλαγείς από τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν.

5.Σταμάτα να υπεραναλύεις τα πάντα

Η υπερανάλυση δημιουργεί υπερβολική κούραση, σωματική και ψυχολογική και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ανθρώπου. Καθηλώνει τους ανθρώπους σε αδράνεια, σε παθητικότητα και σε αναποφασιστικότητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαρούν το παρόν και να γίνονται φοβισμένοι, επιφυλακτικοί, ίσως και αντικοινωνικοί. Θα ήταν πολύ λειτουργικό να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα. Ακόμα και αφού πάρεις την απόφαση και υποστείς τις συνέπειες της επιλογής σου και πάλι δεν μπορείς να ξέρεις αν έκανες καλά ή όχι. Το μόνο που ξέρεις είναι αν σου αρέσει τελικά εκεί που είσαι ή όχι.

Θυμήσου!

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να πετύχεις τους στόχους που θέτεις. Κάθε εβδομάδα και κάθε μέρα είναι μία νέα ευκαιρία για αλλαγή. Οπότε, ξεκίνα σήμερα!

Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος είναι σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης – κοινωνιολόγος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κοινωνική και Οικονομική ανάπτυξη με ειδίκευση στις συγκρούσεις στην εργασία και στη διοίκηση ολικής ποιότητας από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Έχει εξειδικευτεί στη Συμβουλευτική, Life coaching & Mentoring από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έχει εκπαιδευτεί στη γνωσιακή και συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Διάβασε ακόμα:

Αρνητικό Ή Θετικό Feedback; Τι Μας Κινητοποιεί Περισσότερο

Τα 3 Κλειδιά Της Επιτυχίας Για Οποιονδήποτε Στόχο

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.