Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες είναι οι 4 υπερτροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
-Γιατί πρέπει να προτιμάς τροφές πλούσιες σε σελήνιο.


Καθημερινά το ανοσοποιητικό μας σύστημα δουλεύει πολύ σκληρά για να μας προστατεύει από βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που προσπαθούν να εισέλθουν ή να αναπτυχθούν στον οργανισμό μας. Με απλά λόγια είναι ένα πανίσχυρο αμυντικό σύστημα το οποίο αναγνωρίζει τις ξένες ουσίες του οργανισμού και προσπαθεί να τις καταστρέψει. Η προσπάθεια αυτή μεταφράζεται ως προστασία ενάντια της γρίπης καθώς και σε αλλά προβλήματα υγείας που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Δυστυχώς κάποιες φορές το ανοσοποιητικό σύστημα δεν καταφέρνει να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει ένα μικρόβιο που έχει εισβάλει στον οργανισμό με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουμε. Συνεπώς, η άμυνα του οργανισμού φαίνεται να επηρεάζεται από βασικούς παράγοντες κάνοντας το έργο της πιο πολυσύνθετο. 

Βασικοί υγιείς τρόποι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος 

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για την καλή υγεία, το μόνο βήμα που μπορείς να κάνεις είναι να διατηρήσεις φυσικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα ισχυρό και υγιές είναι να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού μας συστήματος,  λειτουργεί καλύτερα όταν προστατεύεται από περιβαλλοντικές επιθέσεις και ενισχύεται από βασικές στρατηγικές: 

1.Διατροφή: Καθημερινή και υψηλή πρόσληψη σε φρούτα και λαχανικά. 

2.Σωματικό βάρος: Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος καθώς και σωματικό λίπος ανάλογα με το φύλο και την ηλικία σου. 

3.’Υπνος: Το ανοσοποιητικό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς 6-8 ώρες ανά ημέρα. 

4.Υγιεινή: Τήρηση των κανόνων υγιεινής όπως συστηματικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτρέψει κάποιες λοιμώξεις. 

5.Άσκηση: Βάλε την άσκηση στη ζωή σου σε τακτική βάση. 

6.Αλκοόλ: Εάν καταναλώνεις αλκοόλ, να πίνεις μόνο με μέτρο, 1 ποτήρι για τις γυναίκες και ως 2 ποτήρια για τους άνδρες. 

7.Στρες: Προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις το στρες. 

8.Άλλοι εξωτερικοί παράγοντες: απόφυγε και διάκοψε το κάπνισμα και την έκθεση σε επιβαρυμένο περιβάλλον, κ.α. 

Μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας μέσω της διατροφής; 

Αυτός ο πολυσύνθετος μηχανισμός άμυνας φαίνεται πως επηρεάζεται και ενισχύεται πολύ από τις βιταμίνες και για αυτό το λόγο ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι και η διατροφή όπως προαναφέρθηκε και πιο πάνω. 

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες μέχρι σήμερα τονίζουν τη σημαντικότητα της σωστής και ισορροπημένης διατροφής η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες τροφές όπου η διατροφική τους αξία να είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλα σημαντικά ιχνοστοιχεία. 

Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά 

Μια διατροφή που περιέχει τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό. Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας είναι πως βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι φυσικά στοιχεία και προϊόντα του μεταβολισμού και οδηγούν στην αποδόμηση και φθορά των κυττάρων. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ο καπνός και η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι παράγοντες που πυροδοτούν την παραγωγή των ελεύθερών ριζών. 

Οι πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη A, η βιταμίνη E, το β-καροτένιο και το σελήνιο. Αυτά τα σημαντικά μικροθρεπτικά τα συναντάμε κυρίως στα φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο, οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο καθώς και σε προϊόντα και δημητριακά ολικής άλεσης κ.α. 

4 υπερτροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα 

1.Εσπεριοδοειδή φρούτα: γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια και λάιμ

Η βιταμίνη C ίσως είναι η πιο γνωστή βιταμίνη σε όλους όταν αρρωσταίνουμε. Πολύ σωστά βρίσκεται στη πρώτη θέση καθώς συμβάλλει στη δημιουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δράση της φαίνεται να συντελεί στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων όπου αυτά είναι τα βασικά στοιχεία για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

2.Κόκκινη πιπεριά

Αν νομίζεις πως τα εσπεριδοειδή περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση σε βιταμίνη C ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. Η κόκκινη πιπεριά περιέχει διπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε σχέση με τα παραπάνω φρούτα. Επίσης η πιπεριά είναι πλούσια σε β-καροτένιο. Πέρα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς δέρματος όπως και το β-καροτένιο συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος. 

3.Μπρόκολο

Ένα λαχανικό με απίστευτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πληθώρα βιταμινών όπως A, C και E, καθώς φυτικές ίνες. Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείς να βάλεις στο τραπέζι σου. Το κλειδί για τη διατήρηση των θρεπτικών του είναι να μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο. 

4.Σπανάκι

Το λαχανικό που έχει συνδεθεί με τη δύναμη και την καλή υγεία δεν είναι τυχαίο. Περιέχει και αυτό βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και β-καροτένιο τα οποία φαίνεται πως μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα καταπολέμησης της μόλυνσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ελαφρύ μαγείρεμα του ενισχύει τη βιταμίνη Α και επιτρέπει την απελευθέρωση άλλων θρεπτικών ουσιών όπως το οξαλικό οξύ. 

Άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Πρωτεΐνη: Άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, θαλασσινά, όσπρια

Ψευδάργυρος: Κρέας, συκώτι, δημητριακά ολικής άλεσης, τυρί, γαλακτοκομικά προϊόντα

Σελήνιο: Σαρδέλες, αυγά, κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης

Βιταμίνη D: Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός), γάλα και εμπλουτισμένα τρόφιμα

Βιταμίνη Ε: Ελαιόλαδο, αμύγδαλα, ηλιόσποροι

Διάβασε ακόμα:

Είναι Ωφέλιμα Τα Ζυμαρικά Για Τα Παιδιά;

Η Ορμόνη Της Νεότητας

Author(s)

  • Θαλής Παναγιώτου

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Ο Θαλής Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Με αγάπη και ζήλο για την επιστήμη του, σπούδασε Διατροφή με Μετεκπαίδευση στην Διατροφή και τον Αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έκανε την πρακτική του άσκηση στον τομέα της κλινικής διατροφής και έχει εργασθεί σε μεγάλα Ηealth Fitness Clubs. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Πολυάριθμα Συνέδρια και παρουσιάσεις στον τομέα της Διατροφής και συνεχίζει να ενημερώνεται για τα τρέχοντα δρώμενα, παρακολουθώντας τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια διατροφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.