Προχωρήσατε σε μια μεγάλη οργανωτική αλλαγή στην εταιρεία σας: την ευέλικτη εργασία.  Ποιος ήταν ο λόγος που το κάνατε και ποιο είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα;

Η Deloitte Greece έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές τα τελευταία τρία χρόνια, εφαρμόζοντας μία σειρά ενεργειών που έχουν στόχο την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, όπως είναι η ευέλικτη εργασία. Μέσω του smart working, όπως ονομάζουμε την πρωτοβουλία μας στην Deloitte, δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να δουλεύουν κάποιες μέρες από το σπίτι, κάτι που πιστεύουμε ότι τους δίνει κίνητρο να γίνουν ακόμη πιο αποδοτικοί. Επιπλέον, τους επιτρέπει να προγραμματίσουν την εργασία τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ζωής τους σε μία δεδομένη χρονική περίοδο. 

Πιστεύετε ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι είναι λιγότερο αποδοτικοί από πριν; Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, εάν συμβαίνει, κατά την άποψή σας;  

Δεν θα έλεγα ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί, χρειάζεται απλώς μία διαφορετική προσέγγιση του τρόπου εργασίας τους, χρειάζονται διαφορετικά κίνητρα. Για παράδειγμα, ένα πιο ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον τούς επιτρέπει να είναι περισσότερο παραγωγικοί και αποδοτικοί, καθώς τους βοηθάει να κρατούν σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά τους. 

Επιπλέον, οι σημερινοί εργαζόμενοι εκτιμούν και άλλες πτυχές της εργασιακής τους ζωής, εξίσου σημαντικές, όπως για παράδειγμα τα ταξίδια, την ανακάλυψη και διερεύνηση νέων εμπειριών που θα τους ενθουσιάσουν… 

Τι είναι αυτό που πραγματικά αναζητούν οι σημερινοί εργαζόμενοι από την εργασία τους; Είναι το οικονομικό κίνητρο το σημαντικότερο για να παραμείνει κάποιος σε μια εταιρεία;

Ο οικονομικός παράγοντας δεν είναι ο σημαντικότερος για να παραμείνει ένας εργαζόμενος σε μία εταιρεία. Οι επαγγελματίες, πλέον, αναζητούν κίνητρα που σχετίζονται περισσότερο με τις συνθήκες εργασίας και την κουλτούρα της εταιρείας, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση σε όλες της τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των χρηματικών απολαβών, καθώς και η αίσθηση ότι ανήκουν σε μία ομάδα, ότι υπάρχει σεβασμός και ότι λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την ένταξη και την διαφορετικότητα. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό κίνητρο είναι και η δυνατότητα συνεχούς εκπαίδευσης και ανάπτυξης που παρέχει η εταιρεία.  

“Έξυπνη εργασία”: είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται αλλά και εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά. Πιστεύετε ότι είναι όντως ένας τρόπος να ενισχυθεί η ευεξία και να αυξηθεί η αποδοτικότητα των εργαζομένων;  

Η «έξυπνη εργασία» παρέχει ευελιξία σε έναν επαγγελματία, όταν τη χρειάζεται. Τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό είναι πολλά. Ενδεικτικά, ας αναφέρουμε ότι επιτρέπει στον εργαζόμενο να μειώνει τον χρόνο που αφιερώνει στην μετακίνησή του και ως αποτέλεσμα να εξοικονομεί ενέργεια και να αισθάνεται μεγαλύτερη ευεξία και αποδοτικότητα. Επιπλέον, η «έξυπνη εργασία» ενισχύει την εμπιστοσύνη που χτίζεται και αναπτύσσεται μεταξύ των εργαζομένων.  

Η αίσθηση ότι ανήκουν σε μία ομάδα, ο σεβασμός και ότι λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την ένταξη και την διαφορετικότητα, είναι μερικά από τα κίνητρα των σημερινών εργαζομένων.

Για ποιο λόγο μιλάμε τόσο πολύ και τόσο συχνά για την ευεξία τα τελευταία χρόνια;  Υπάρχουν “μυστικά” που μπορούν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα των εργαζομένων χωρίς να πλήξουν την ευεξία τους;

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στον χώρο εργασίας τους και αυτό δεν τους βοηθάει να ενισχύσουν την αποδοτικότητά τους. Για εμάς στην Deloitte, το “well-being” των εργαζομένων μας είναι πολύ σημαντικό, για αυτό και υλοποιούμε πολλά και διαφορετικά προγράμματα ευεξίας στα οποία μπορούν να λάβουν μέρος. Μερικά από αυτά είναι: η δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές ομάδες, η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής προσφέροντας φρούτα στα γραφεία μας και διοργανώνοντας την εβδομάδα ευεξίας, η λειτουργία, προσεχώς, ενός κέντρου ευεξίας για τους εργαζόμενους, με χώρους για χαλάρωση, η διοργάνωση δραστηριοτήτων team bonding κ.ά. 

Επομένως πιστεύετε ότι η ευεξία των εργαζομένων είναι σημαντικός παράγοντας για την ευεξία της επιχείρησης; Με άλλα λόγια πιστεύετε ότι όταν οι άνθρωποι ευημερούν ευημερεί και η επιχείρηση που εργάζονται;

Ναι, πιστεύω ότι όταν οι άνθρωποι ευημερούν, ευημερεί και η επιχείρηση στην οποία εργάζονται. 

Η ευεξία των εργαζομένων αφορά μόνο στις προσπάθειες που κάνουν οι ίδιοι ή είναι μέρος και της εταιρικής κουλτούρας; 

Όπως ανέφερα και πριν, πρέπει να είναι μέρος της εταιρικής κουλτούρας.

Πιστεύω ότι οι μεγαλύτερες επιτυχίες προκαλούνται ύστερα από αποτυχίες.

Έχετε πάθει ποτέ burnout; Και αν ναι, πώς το διαχειριστήκατε; 

Είναι σημαντικό να μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πότε φθάνουμε στα όριά μας, χωρίς όμως να τα ξεπερνάμε. Αν τυχόν συμβεί αυτό, τότε πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα, να αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, την προοπτική μας δηλαδή, ή ενίοτε να αλλάζουμε και περιβάλλον. 

Πώς διαχειρίζεστε μια αποτυχία; 

Πιστεύω ότι οι μεγαλύτερες επιτυχίες προκαλούνται ύστερα από αποτυχίες. Είναι ζωτικής σημασίας η αποτυχία, διότι έτσι μαθαίνεις, γίνεσαι ισχυρός, αναθεωρείς τις πράξεις σου και προετοιμάζεσαι καλύτερα για τη συνέχεια. Η αποτυχία δεν είναι αρνητική λέξη. Εάν έχεις αποτύχει, σημαίνει ότι έχεις δοκιμάσει.

Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί και τι κάνετε εσείς σε προσωπικό επίπεδο για να το πετύχετε; 

Για εμένα ισορροπία σημαίνει να είμαστε εξίσου καλοί σε όλα. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό και μπορεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις και τελικά να μην είμαστε καλοί σε τίποτα. Κάποιες φορές θα εστιάσουμε περισσότερο στην δουλειά και άλλες φορές στα προσωπικά μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι στην Deloitte είμαστε agile, δηλαδή νιώθουμε ότι ανήκουμε σε ένα οργανισμό που σέβεται και αναγνωρίζει τις ανάγκες της προσωπικής μας ζωής. 

Ποιος είναι ο δικός σας Thrive στόχος τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο; 

Είναι ένα μότο που αντιπροσωπεύει τον δικό μου στόχο ζωής και είναι το εξής: ‘Look up at the stars and not down at your feet. Try to make sense of what you see and wonder about what makes the universe exist. Be curious’ – Stephen Hawkins (κοίτα ψηλά τα αστέρια και όχι κάτω τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλάβεις τι βλέπεις και αναρωτήσου τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να είσαι περίεργος).

Διάβασε ακόμα:

Ρένα Μπαρδάνη: «Δεν Έχουμε Δώσει Στην Πρόληψη Τη Βαρύτητα Που Της Αρμόζει»

Λήδα Φουρλή: «Όταν Υπάρχει Προσφορά, Η Ομάδα Δένεται Και Επικοινωνεί Καλύτερα»

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.