Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να έχεις μια πετυχημένη πρωινή και βραδινή ρουτίνα.
-Πώς να βρεις το δικό σου πρόγραμμα.


Μερικές φορές, το concept της ρουτίνας έχει αρνητική χροιά, γιατί συνήθως σημαίνει ότι κάποιος έχει «αραχνιάσει» ή έχει παραμείνει πολύ καιρό προσκολλημένος στις ίδιες συνήθειες. Ή επειδή ίσως να έχεις ακούσει ότι κάποιος έχει «ρουτινιάσει» να νομίζεις ότι η έννοια της ρουτίνας έχει να κάνει με κάποιον που έχει βαλτώσει.

Η ίδια η λέξη ρουτίνα κάνει ορισμένους να δυσανασχετούν γιατί νομίζουν πως πρέπει να σηκωθούν στις 5.00 για να έχουν μια «ρουτίνα» ή να πίνουν χυμούς και να τρέχουν πριν την δουλειά τους και άλλα τέτοια κλισέ, που βλέπουμε στις ταινίες. Και φυσικά, η λέξη αυτή μπορεί να ξυπνάει σε κάποιους θετικά συναισθήματα και πιστέψτε με, αυτοί οι άνθρωποι είναι ευλογημένοι.

Ωστόσο, το να έχουμε μια ρουτίνα που μας βοηθά να μπούμε σε πρόγραμμα και να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας, μας βοηθάει να τους επιτυγχάνουμε. Το να έχεις για παράδειγμα μια πρωινή και βραδινή ρουτίνα, σίγουρα σε βοηθάει να έχεις ένα πλάνο για την ημέρα σου.

Τα καλά νέα είναι ότι η ρουτίνα σου, είναι στο χέρι σου να φτιαχτεί. Βλέπω τόσο πολύ κόσμο που προσπαθεί να κάνει όσα θέλει μέσα στην ημέρα αλλά τελικά το βιολογικό τους ρολόι δεν τους υπακούει.

Όταν αγνοούμε τους φυσικούς μας ρυθμούς, τότε είναι σίγουρο ότι θα αποτύχουμε και θα νιώσουμε απελπισία, κάτι που επηρεάζει την ικανότητά μας να δούμε αλλαγές ή να κάνουμε οι ίδιοι αλλαγές. Ναι, μπορείς να αλλάξεις ότι δεν σου αρέσει και να αναπροσαρμοστείς, αλλά αν παρατηρείς ότι κάτι σου φαίνεται αδύνατο και δύσκολο, δεν βοηθάει το να γκρινιάζεις ούτε να πιέζεσαι. Ορισμένες φορές άλλωστε το σώμα και το μυαλό σου, σου στέλνει τέτοια σήματα και αυτό είναι πλήρως αποδεκτό.

Παρακάτω θα βρεις ορισμένα tips για να μπεις σε μια ρουτίνα. Πάρε ό,τι βρεις πως σου ταιριάζει και χρησιμοποίησε το σαν έμπνευση. Και φυσικά, εννοείται πως πρέπει να πάρεις τον χρόνο σου ώστε να βρεις τους ρυθμούς σου και οφείλεις να κάνεις μικρές αλλαγές και βήματα για να πετύχεις. Αν μετά από κάποιο σημείο, κάτι που έβλεπες ότι δούλευε σε εσένα δεν λειτουργεί πια, τότε απλά άσ’ το πίσω σου και δοκίμασε κάτι νέο.

Πρωινή ρουτίνα

Ξεκίνα με μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σου να μπει σε ένα πρόγραμμα. Αυτό αρχικά θα σου φανεί περίεργο αλλά με τον καιρό θα δεις πως ξυπνάς πιο ευδιάθετος και ενεργητικός. Δεν χρειάζεται να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε πρωί αλλά το να έχεις απόκλιση μιας με δύο ωρών, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να μπει σε ένα καλούπι. Αν το νέο σου πρόγραμμα, είναι να ξυπνάς νωρίτερα από ότι συνήθως τότε δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου με το να ξυπνάς αρχικά 15 λεπτά νωρίτερα.

Ενυδατώσου. Τα κύτταρά μας χρειάζεται να κάνουν πολλή δουλειά ώστε να είμαστε υγιείς. Ξυπνάμε αφυδατωμένοι και με το να πίνεις ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις ξυπνάς, κάνεις ένα φοβερό δώρο στον εαυτό σου. Επίσης βοηθάς το δέρμα αλλά και το στομάχι σου. Προσωπικά, πίνω πάντα ένα ποτήρι νερό με λεμόνι τα πρωινά.

Κινήσου. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι πρέπει να γυμνάζεσαι το πρωί, μιας και η οποιαδήποτε κίνηση μετράει. Αν δεν είσαι αθλητικός ύπνος δοκίμασε έναν περίπατο ή τις δουλειές του σπιτιού. Η κίνηση θα βοηθήσει την κυκλοφορία του αίματος και η ενέργειά σου θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Καθάρισε το μυαλό σου. Είτε με διαλογισμό, είτε με το να γράφεις τις σκέψεις σου, είτε με το να διώχνεις τις αρνητικές σκέψεις και το να τις αντικαθιστάς με θετικές, είναι απαραίτητο το να κάνεις ο ίδιος εκκαθάριση στις σκέψεις σου. Απλά σκέψου πόσο πιο εύκολο είναι να ετοιμαστείς, όταν έχεις στη ντουλάπα σου μόνο τα όσα φοράς και όχι άχρηστα ρούχα. Αν δεν είσαι σίγουρος ποια διαδικασία θα σε βοηθήσει, συνιστώ το να γράφεις τις σκέψεις σου σε σημειωματάριο. Δώσε στον εαυτό σου 5 λεπτά και συμπλήρωσε το κενό:

Αυτή τη στιγμή, σκέπτομαι___________.

Γέμισε με καύσιμα. Επίλεξε τροφές και ροφήματα τα οποία σε κάνουν να νιώθεις ενεργητικός το πρωί (εμένα με βοηθάει ο καφές). Κάνε μια διαδικασία ώστε τα ροφήματά σου και οι τροφές να είναι σχετικά έτοιμα όταν τα χρειαστείς (για παράδειγμα γέμισε την καφετιέρα ή κόψε τα λαχανικά σου). Προμηθεύσου τα απαραίτητα και αποθήκευσέ τα σε εύκολα προσβάσιμο σημείο.

Βραδινή ρουτίνα

Το να έχεις μια βραδινή ρουτίνα ύπνου θα σε βοηθήσει να ξεκουράζεσαι ποιοτικά, όπως πρέπει ώστε να λειτουργείς σωστά και να είσαι αποδοτικός. Παρακάτω θα βρεις μερικά βασικά σημεία ώστε να τα δοκιμάσεις:

Προσπάθησε να έχεις μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μιας και εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό σου να καταλαβαίνει πότε είναι ώρα να κοιμηθείς.

Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να χαλαρώσει. Αυτό είναι πλέον κλισέ, αλλά για καλό σκοπό. Το να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει θα σε γλιτώσει από πολύ κόπο και νεύρα.

Δώσε βάση στο περιβάλλον ύπνου σου. Φρόντισε ο χώρος να είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία και σκοτεινός. Απομόνωσε ήχους που μπορεί να σε ενοχλούν. Επένδυσε σε μαλακά σεντόνια και φρόντισε απαλά χρώματα ώστε να κάνουν το δωμάτιο σου όμορφο και ήρεμο, ακόμα και αν είναι μικρό.

Δοκίμασε τον διαλογισμό. Αν δεν σου αρέσει να διαλογίζεσαι το πρωί, το βράδυ είναι η ιδανική ώρα για να το κάνεις, έστω για 20 λεπτά. Αν δεν ξέρεις πώς να διαλογιστείς, υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Ο εκνευρισμός και οι φωνές δεν θα βοηθήσουν. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, σήκω από το κρεβάτι και δες μια ταινία, διάβασε ένα βιβλίο ή κάνε ό,τι σε ευχαριστεί.

Πρόσεχε τις επιλογές σου ώστε να βοηθηθείς. Αν ταλαιπωρείσαι από χρόνιες αϋπνίες, απευθύνσου σε έναν γιατρό και μην δοκιμάζεις γιατροσόφια και σκευάσματα μόνος σου.

Μην το παρακάνεις

Ακόμα και αν κάνεις όλα τα παραπάνω, μερικές φορές είναι απλά αδύνατον να ακολουθήσουμε μια ρουτίνα. Μην το παρακάνεις γιατί αυτό θα γυρίσει εναντίον σου κάποια στιγμή.

Τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις και δείχνουν ότι ίσως είσαι πολύ παρά αυστηρός με τον εαυτό σου και την τήρηση της ρουτίνας σου:

  • Ακυρώνεις σχέδια με φίλους ή κάτι που απολάμβανες για να μην χάσεις την ώρα ύπνου σου.
  • Εκνευρίζεσαι ή είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου όταν παραλείπεις κάτι από την ρουτίνα σου.
  • Όταν γίνεται κάτι απρόοπτο, δυσκολεύεσαι να το διαχειριστείς.

Να θυμάσαι

Το να έχεις μια σταθερή πρωινή και βραδινή ρουτίνα θα σε βοηθήσει να έχεις ένα πρόγραμμα που θα διευκολύνει τη ζωή και την καθημερινότητά σου και είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις. Έχε υπόψη σου τους φυσικούς σου ρυθμούς και το δικό σου βιολογικό ρολόι, πριν δοκιμάσεις το πλάνο σου. Σίγουρα θα βρεις δυσκολίες όμως το πιο πιθανό είναι στο τέλος το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει, οπότε μια δοκιμή θα σε πείσει.

Διάβασε ακόμα:

Αυτή η πρωινή ρουτίνα μπορεί να αυξήσει την ευτυχία σου και την αφοσίωση στη δουλειά σου

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες κατά την διάρκεια μίας κρίσης

Author(s)

  • Jessica Cording

    Διαιτολόγος, Ηealth coach και Συγγραφέας

    H Jessica Cording, είναι διαιτολόγος, health coach και συγγραφέας. Η ίδια, έχει γίνει γνωστή για το πάθος με το οποίο βοηθάει τους ανθρώπους ώστε να βρουν την ισορροπία στην σχέση τους με το φαγητό και την άσκηση. Είναι συγγραφέας του βιβλίου The Little Book of Game-Changers: 50 Healthy Habits For Managing Stress & Anxiety.