Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι κάνει το μυαλό σου, όσο εσύ κοιμάσαι.
-Πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της εκκαθάρισης.


Όλοι μας ξέρουμε τα οφέλη του ύπνου στην υγεία μας. Ωστόσο υπάρχει και άλλο ένα όφελος: όταν κοιμάσαι, ο εγκέφαλός σου κάνει μία πολύ σημαντική δουλειά, που εσύ όμως δεν καταλαβαίνεις γιατί δεν έχει ορατά αποτελέσματα, όπως στην γνωστική ικανότητα, την υγεία και την διάθεσή σου. 

Εσύ κοιμάσαι και το μυαλό σου κάνει μία εκκαθάριση ανάμεσα σε άχρηστες και χρήσιμες πληροφορίες, αποβάλλοντας τις ασήμαντες. Με αυτόν τον τρόπο αποθηκεύει και δημιουργεί νέα μονοπάτια, νέες πληροφορίες και καταγράφει νέα δεδομένα και εμπειρίες, σε αντικατάσταση των παλαιότερων. Αυτή η διαδικασία με μία λέξη είναι γνώση, γιατί μέσω αυτής μαθαίνεις καινούργια πράγματα. Με τον ύπνο  ξεχνάμε καθετί ασήμαντο και κάνουμε χώρο για καθετί σημαντικό. 

Όταν κοιμάσαι, το μυαλό σου συρρικνώνεται κατά 20%, αποβάλλοντας καθετί ασήμαντο, ξεκουράζεται και προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα.

Εσύ κοιμάσαι και το μυαλό σου δουλεύει

Φαντάσου έναν πολύ καλό επιμελητή ενός μουσείου, που όλη του την ζωή κάνει αυτήν την δουλειά. Όταν είσαι ξύπνιος, εκείνος ξεκουράζεται. Αλλά όλα όσα έχουν γίνει κατά το παρελθόν, σε βοηθάει όταν κοιμάσαι να κατανοήσεις τον κόσμο γύρω σου. Χάρη σε αυτόν τον “επιμελητή”, μπορείς να κατανοήσεις τα βιώματα της κάθε ημέρας μέσα στα πλαίσια των όσων ήδη γνωρίζεις.

Εξαιτίας αυτού, το μυαλό σου μπορεί να παίρνει περισσότερες αποφάσεις και να ερμηνεύει πράγματα, χωρίς εσύ να σκέφτεσαι. Οργανώνει τόσο καλά τα δεδομένα που σου δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσεις ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις. Αυτός ο επιμελητής ξέρει τι σκέφτεσαι και πού δίνεις προσοχή και βάζει σε προτεραιότητα τα σημαντικά.

Αυτό είναι το δικό σου μουσείο. Το μουσείο της ζωής σου. Και ενώ αυτή η μεταφορά με τον επιμελητή είναι πολύ απλοϊκή, αποτυπώνει την αδιάκοπη λειτουργία του εγκεφάλου που φιλτράρει τις πληροφορίες και αποβάλλει τις λιγότερο σημαντικές. Σύμφωνα με έρευνες, όταν κοιμάσαι, το μυαλό σου ακολουθεί μία διαδικασία κατά την οποία συρρικνώνεται κατά 20%, αποβάλλοντας καθετί ασήμαντο, ξεκουράζεται και προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Έτσι, είναι έτοιμο να απορροφήσει νέα δεδομένα και πληροφορίες, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να μαθαίνεις νέα πράγματα.

Κατά την διαδικασία αυτήν, τα εγκεφαλικά κύτταρα σαρώνουν τον εγκέφαλο αναζητώντας αδύναμο περιεχόμενο, το αποβάλλουν και προετοιμάζουν τον εγκέφαλο για νέα δεδομένα, τα οποία προσπαθεί να ταιριάξει με τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια που περιλαμβάνουν τη μνήμη και τη γνώση.

Για να το θέσουμε πολύ απλά, με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε. Ο επιμελητής μας πετάει τις άχρηστες πληροφορίες στα σκουπίδια, διατηρώντας τις πιο πρόσφατες και εκείνες στις οποίες δίνουμε προσοχή. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε νύχτα. 

Χωρίς αυτήν, στο μυαλό σου επικρατεί ακαταστασία και αταξία, καθώς συσσωρεύονται παλιές και άχρηστες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να μην ξέρεις τι είναι χρήσιμο και τι άχρηστο.

Κοιμόμαστε για να ξεχάσουμε. Και όταν ξεχνάμε, κάνουμε χώρο για νέα γνώση. 

Τι μπορείς να κάνεις

Μπορείς κι εσύ να συμβάλλεις σε αυτήν την διαδικασία και να βοηθήσεις το μυαλό σου και τον επιμελητή σου να συνειδητοποιήσει τι είναι σημαντικό και τι όχι. 

Με ποιον τρόπο; Δοκίμασε το εξής: πριν κοιμηθείς φέρε στο μυαλό σου τα πιο σημαντικά. Τις σημαντικότερες στιγμές της ημέρας. Σκέψου τα όνειρά σου και τους στόχους σου. Εστίασε την προσοχή σου σε ό,τι σε κάνει να είσαι ευγνώμων. Έτσι, ενεργοποιείς τις σκέψεις σου, βοηθάς το μυαλό σου να δώσει προτεραιότητα στις πιο σημαντικές και οδηγείσαι στην γνώση.

Αν όμως προκύψει μία αρνητική σκέψη; Μπορείς να την διώξεις, σκεπτόμενος κάτι πολύ ευχάριστο. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάς το μυαλό σου να αξιολογεί τις σκέψεις σου και να βάζει προτεραιότητες. 

Ο επιμελητής σου σε ακούει. Μπορεί να δουλέψει ανεξάρτητα από εσένα και να ανταποκριθεί στον κόσμο γύρω σου. Ή μπορείς να συνεργαστείς μαζί του, κατευθύνοντάς τον στο τι θέλεις να αποτελεί μέρος της συλλογής του δικού σου μουσείου. 

Κοιμόμαστε για να ξεχάσουμε. Και όταν ξεχνάμε, κάνουμε χώρο για νέα γνώση. 

Βοηθώντας το μυαλό σου να κάνει αυτή την διαδικασία, ενώ εσύ κοιμάσαι, αποτελεί μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις του ύπνου. Γι’ αυτό ενίσχυσέ την. 

Διάβασε ακόμα:

Ο Κορυφαίος Ειδικός Ύπνου Εξηγεί Τι Είναι Το Σύνδρομο Ανεπαρκούς ‘Υπνου Και Πως Μπορείς Να Το Αντιμετωπίσεις

3 Πράγματα Που Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Να Κοιμάσαι Σωστά

 

Author(s)

  • Η Ellen Petry Leanse είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Stanford και ειδική σε θέματα τεχνολογίας.