Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η σχέση της συγχώρεσης με την ψυχική υγεία.
-Τι συνιστά συγχώρεση.


Όταν αφήνεις το θυμό σου να περάσει, επωφελείσαι περισσότερο από όσο νομίζεις. Όλοι πληγωνόμαστε μερικές φορές, αλλά όταν συγχωρούμε, αισθανόματε συχνά καλύτερα για τον εαυτό μας. Ταυτόχρονα, η συγχώρεση βελτιώνει όχι μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική μας υγεία.

Σε μία πρόσφατη έρευνα, οι ερευνητές ανέλυσαν την ψυχική και σωματική υγεία 148 νέων ενηλίκων. Όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε μία συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων στρες και τα αυξημένα προβλήματα υγείας. Αλλά η έρευνα υπέδειξε επίσης ότι σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι έδειξαν συγχώρεση, η σχέση μεταξύ στρες και ψυχολογικών προβλημάτων εξαφανίστηκε.

Γιατί όμως οι πράξεις συγχώρεσης έχουν τόσο μεγάλη επίδραση;

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι, αλλά ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι λύπη και η απογοήτευση συνεπάγονται μεγάλο ψυχικό βάρος. Ο χρόνιος θυμός βάζει το άτομο σε μία κατάσταση συνεχούς επίθεσης, που οδηγεί σε πολλές αλλαγές στους χτύπους της καρδιάς, στην πίεση του αίματος και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές, με τη σειρά τους, αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη, καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη. Αλλά, φαίνεται ότι η συγχώρεση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του στρες.

Τι είναι και δεν είναι η συγχώρεση

Η συγχώρεση είναι μία ενεργή διαδικασία, κατά την οποία λαμβάνεις τη συνειδητή απόφαση να αφήσεις τα αρνητικά συναισθήματα, είτε το άλλο άτομο το αξίζει, είτε όχι. Η πράξη που σε πλήγωσε ή σε προσέβαλε ίσως παραμείνει για πάντα μέρος της ζωής σου, αλλά η συγχώρεση θα μειώσει την επιρροή της πάνω σου και θα σε βοηθήσει να εστιάσεις σε άλλα, πιο θετικά κομμάτια της ζωής σου. Αλλά, ταυτόχρονα δε σημαίνει ότι αρνείσαι την ευθύνη του άλλου ατόμου και δεν ελαχιστοποιεί, ούτε δικαιολογεί το λάθος. Μπορείς να συγχωρέσεις το άτομο, χωρίς να ξεχνάς την πράξη.

Όταν πρόκειται να συγχωρέσεις τον εαυτό σου, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να ξεχάσεις εντελώς ένα λάθος που έκανες ή να αρνηθείς να μάθεις από αυτό. Αλλά, δεν πρέπει να το θυμάσαι συνεχώς και να αυτοτιμωρείσαι.

Πώς να συγχωρέσεις

Σίγουρα είναι δύσκολο να συγχωρήσεις, ειδικά αν νιώθεις ότι το άλλο άτομο σε έβλαψε πραγματικά, ίσως και με πρόθεση. Ωστόσο, αν κάνεις τα παρακάτω, μπορεί να τα καταφέρεις.

-Δες την κατάσταση από την πλευρά του άλλου.

-Αναρωτήσου γιατί συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο. Ίσως αντιδρούσες κι εσύ έτσι, αν αντιμετώπιζες την ίδια κατάσταση.

-Σκέψου στιγμές που εσύ πλήγωσες κάποιον και αυτός σε συγχώρεσε.

-Κατάλαβε ότι η συγχώρεση είναι μία διαδικασία και ακόμα και οι μικρότερες πληγές χρειάζονται χρόνο για να γιατρευτούν.

Εξάσκησέ το

Η προσκόλληση στα αρνητικά συναισθήματα προσομοιάζει με το να αφήσεις ένα μαχαίρι στην πληγή. Με αυτόν τον τρόπο, αρνείσαι να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να “αναρρώσει”. Έτσι, καταλήγεις να πληγώνεις τον εαυτό σου ακόμα περισσότερο, ενώ το άτομο που σε πλήγωσε συνεχίζει τη ζωή του. Αντιθέτως, η εξάσκηση της συγχώρεσης δίνει σε σένα την ευκαιρία να προχωρήσεις. Εξάσκησε, λοιπόν, στο μυαλό σου την έννοια της συγχώρεσης και προσπάθησε να την κάνεις πράξη για το καλό σου!

Διάβασε ακόμα:

Το Γέλιο Είναι Το Φάρμακο Που Έψαχνες

Γιατί Θες Συνέχεια Να Ευχαριστείς Τους Άλλους;

Author(s)

  • Justin Bariso

    σύμβουλος επαγγελματικής ανάπτυξης

    Ο Justin Bariso είναι συγγραφέας και σύμβουλος επαγγελματικής ανάπτυξης.