Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς η άσκηση θα σε βοηθήσει να μην χάνεις τα κλειδιά σου.
– Γιατί η σωστή διατροφή βοηθάει τον εγκέφαλό σου.


Αναρωτιέσαι γιατί ξεχνάς όλο και πιο συχνά τώρα τελευταία; Ξεχνάς το όνομα του ατόμου που μόλις σου συστήθηκε. Το τελευταίο task που σου ζήτησε η διευθύντριά σου. Να σώσεις το αρχείο από την εργασία που μόλις τελείωσες. Την ημέρα και ώρα που έχεις κλείσει ραντεβού με τον οδοντίατρο ή κομμωτή σου. Να βάλεις τα κλειδιά στο back pack πριν κλείσεις την πόρτα πίσω σου… Κι όλα αυτά, ενώ είσαι στα πιο παραγωγικά σου χρόνια. Είναι άραγε φυσιολογικό αυτό ή χρειάζεται να ανησυχήσεις, σκέφτεσαι. Μάλλον αυτό που χρειάζεται είναι να δώσεις στη μνήμη σου την ευκαιρία επαναφόρτισης, εξασφαλίζοντάς της τα απαραίτητα τονωτικά.

Η Όλγα Λυμπεροπούλου, γνωστική νευροψυχολόγος και υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης, εξηγεί πως άτομα με φορτωμένο πρόγραμμα και πολλαπλές υποχρεώσεις, που χρειάζεται καθημερινά να διαχειριστούν μεγάλο όγκο νέων πληροφοριών, μπορεί να παρουσιάσουν κάποια αδυναμία στη λειτουργία της μνήμης. Το πρόβλημα εντείνουν οι συνθήκες πίεσης, το συστηματικό multitasking και το χρόνιο ή περιστασιακό στρες, ακόμα και το στρες που δεν γνωρίζεις ότι έχεις. Επίσης, τονίζει ότι συγκριτικά με το παρελθόν, οι πληροφορίες πλέον που λαμβάνει ένα άτομο στα παραγωγικά του χρόνια είναι υπερβολικά πολλές, για να μπορεί να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά η μνήμη του.

Το πρόβλημα της αδύναμης μνήμης εντείνουν οι συνθήκες πίεσης, το συστηματικό multitasking και το χρόνιο ή περιστασιακό στρες.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να δώσεις την ευκαιρία στη μνήμη σου να πάρει τα πάνω της και να πάψει να σε προδίδει. Πιο συγκεκριμένα, η Όλγα Λυμπεροπούλου για μια δυνατή μνήμη συστήνει τα εξής:

1.Επένδυσε σε έναν καλό νυχτερινό ύπνο

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι το Α και το Ω για μία δυνατή μνήμη. Ακόμα και αν τα deadlines σε στοιχειώνουν, δεσμεύσου σε τουλάχιστον 7 ώρες συνεχόμενου ύπνου. Θα χρειαστούν μόνο λίγες ημέρες, για να δεις τη συγκέντρωση και τη μνήμη σου να βελτιώνονται, την παραγωγικότητά σου να αυξάνεται και τη λίστα με τις εκκρεμότητες να μικραίνει πολύ γρηγορότερα απ’ ότι θα περίμενες.

2.Κάνε τη σωματική άσκηση μέρος της καθημερινότητάς σου

Η γυμναστική συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και μειώνει το άγχος. Ασχολήσου με μία αερόβια άσκηση (ναι επειδή είναι η καλύτερη μορφή άσκησης) -όπως το τζόκινγκ, ο χορός και το κολύμπι- για 30 λεπτά, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα και πολύ σύντομα θα διαπιστώσεις ορατά οφέλη εκτός από το σώμα και στις πνευματικές σου επιδόσεις.

3.Βάλε τον πλούτο της ελληνικής γης στο πιάτο σου

Μην ψάχνεις το μυστικό για γερή μνήμη στις υπερτροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά ασύγκριτης γεύσης, όσπρια εξαιρετικής ποιότητας. Η Ελλάδα μας τα προσφέρει όλα απλόχερα. Εκμεταλλεύσου το και ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, που αποδεδειγμένα έχει τα μεγαλύτερα οφέλη για τη συνολική υγεία, αλλά και την υγεία του εγκεφάλου.

4.”Τάισε” τον εγκέφαλό σου προκλήσεις

Αν θέλεις να λειτουργεί η μνήμη σου σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, φρόντισε να την “γυμνάζεις” καθημερινά. Τι είναι αυτό που πάντα ήθελες να κάνεις, αλλά διστάζεις; Σεμινάριο φωτογραφίας; Μαθήματα Ορθοφωνίας; Εκμάθηση Ιαπωνικών; Ξεκίνα σήμερα. Άλλωστε, το διαδίκτυο προσφέρει άφθονες (και συχνά δωρεάν) επιλογές εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κάθε πιθανό γνωστικό αντικείμενο. Και μην ξεχνάς τα 3 Π της αποτελεσματικής διανοητικής άσκησης: ποικιλία – πρωτοτυπία – πρόκληση.

5.Μην αφήνεις να περνά ούτε μία μέρα χωρίς γέλιο

Πιθανότατα δεν θα εκπλαγείς διαβάζοντας ότι το στρες είναι ένας από τους ισχυρότερους εχθρούς της μνήμης. Ο καλύτερος τρόπος για να το περιορίσεις είναι το να περνάς καλά. Τόσο απλά. Συνάντησε αγαπημένους σου ανθρώπους. Κάνε ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου. Ξεκίνα από τώρα να σχεδιάζεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Ή μικρές αποδράσεις που σε βοηθούν να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος. Να θυμάσαι πως οτιδήποτε σε κάνει να χαμογελάς, κάνει ταυτόχρονα καλό και στη μνήμη σου.

Μην ξεχνάς τα 3 Π της αποτελεσματικής διανοητικής άσκησης: Ποικιλία – Πρωτοτυπία – Πρόκληση.

Η Όλγα Λυμπεροπούλου είναι γνωστική νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες και από το 2002 εργάζεται καθημερινά με άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές των νοητικών τους λειτουργιών. Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας trainyourbrain.gr. Μέσα από τα άρθρα, τα βιβλία και τις ομιλίες της -όπως αυτή στο TEDxChalkida το 2016- επιδιώκει να μεταδώσει στο ευρύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις άνοιες και τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου. Είναι επιστημονική επιμελήτρια της σειράς “Ασημένιοι Αναγνώστες” των Εκδόσεων Εντύποις, της πρώτης σειράς βιβλίων στην Ελλάδα που απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους αναγνώστες και αναγνώστες με άνοια.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Ποια Είναι Η Καλύτερη Ώρα Για Να Καθιερώσεις Τις Συνήθειες «Κλειδιά» Της Υγείας Σου 

Ανακάλυψε Μια Από Τις Ισχυρότερες Δυνάμεις Του Ύπνου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.