Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι είναι οι λόγοι που πολλοί δεν αγαπούν τις γιορτές.
-Πώς να καταπολεμήσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα να ανήκεις κι εσύ σε αυτούς.


Αν ανήκεις κι εσύ σ’ εκείνους που περιμένουν με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα και τη μαγεία που αυτά συνεπάγονται, αν είσαι από αυτούς που στολίζεις πολύ νωρίς, πιθανόν να σου φανεί περίεργο το γεγονός ότι για κάποιους η περίοδος των γιορτών δεν είναι η καλύτερη του έτους.

Κι ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν τους πολυαρέσουν οι γιορτές είμαι κι εγώ. Στην αρχή ντρεπόμουν να το πω, φοβούμενη τα βλέμματα απαξίωσης και τα σχόλια του τύπου: “Μα είναι δυνατόν να μη σου αρέσουν τα Χριστούγεννα;”. Τελικά το έψαξα κι ανακάλυψα ότι δεν είμαι η μόνη. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι για μια μερίδα ατόμων οι γιορτές συνεπάγονται περισσότερο στρες ή άνοδο των συμπτωμάτων κατάθλιψης λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, των μη ρεαλιστικών προσδοκιών και των όποιων ματαιώσεων.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει τρόπος ν’ αλλάξεις όσα σ’ ενοχλούν στις γιορτές και να νιώσεις βαθιά μέσα σου την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων, και μάλιστα μέσα από στοχευμένες συμβουλές από επικεφαλής της Mayo Clinic!

Η υπερβολή στο εορταστικό κλίμα (λαμπιόνια, στολίδια και τραγούδια) σε υποχρεώνουν – σε βαθμό ψυχαναγκασμού – να έχεις ανεβασμένη διάθεση, ενώ πολύ απλά … δεν έχεις.

Το αντίδοτο: Αποδέξου τα συναισθήματά σου. Μπορεί, εξάλλου, φέτος στις γιορτές να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που νιώθεις θλίψη, άγχος ή στεναχώρια. Είτε γιατί είσαι άνεργος, είτε γιατί έχεις πάρει διαζύγιο, είτε γιατί σου λείπει κάποιος ή κάτι. Δεν αλλάζουν τα δεδομένα της ζωής μας απλά και μόνο επειδή το ημερολόγιο δείχνει ότι διανύουμε τον μήνα Δεκέμβριο. Δεν χρειάζεται επομένως να πιέσεις τον εαυτό σου να νιώθει χαρά ή να έχει ανεβασμένη διάθεση, επειδή είναι η περίοδος των γιορτών. Μη χάνεις, όμως, την ευκαιρία να νιώσεις αυτές τι μικρές μαγικές στιγμές που πασπαλίζουν με χρυσόσκονη την γκρι καθημερινότητα, όταν σου δίνεται η ευκαιρία. Με τον τρόπο που εσύ νιώθεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα.

Νιώθεις μιζέρια, επειδή αναπολείς τα Χριστούγεννα, που το «δώρο» σήμαινε για σένα ανελέητο shopping στα Μall.

Το αντίδοτο: Αντί να περιμένεις μάταια τον Αϊ Βασίλη, γίνε η καλή νεράιδα των Χριστουγέννων, αντιστρέφοντας τα δεδομένα. Γίνε δηλαδή περισσότερο πρόθυμος να δώσεις στους άλλους -όχι απαραίτητα δώρα- αντί να περιμένεις να πάρεις. Για εξοικονόμηση χρημάτων δοκίμασε εναλλακτικές όπως η αγορά μικροδώρων από φιλανθρωπικά παζάρια, κατασκευές από τα χεράκια σου ή ακόμα και να επιστρατεύσεις τις μαγειρικές σου ικανότητες (κάνε ένα γλυκό… μπορείς;). Επίσης, η συμμετοχή σου σε δράσεις φιλανθρωπίας ή εθελοντισμού μπορεί να σε κάνει πραγματικά να νιώσεις καλύτερα, να σου υπενθυμίσει ότι υπάρχουν εκεί έξω κάποιοι που σε χρειάζονται και να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων.

Τα σχολεία κλείνουν κι εσύ έχεις ακινητοποιηθεί στον καναπέ και μόνο στη σκέψη ότι χρειάζεται να τρέχεις όλη μέρα με τα παιδιά σε χριστουγεννιάτικα χωριά, παγοδρόμια και εμπορικά κέντρα, για να νικήσεις γκρίνια και βαρεμάρα εντός σπιτιού.

Το αντίδοτο: Απόφυγε να είσαι κάθε μέρα με τα παιδιά σε διαρκή μετακίνηση ή σε χώρους με πολυκοσμία. Κάποιες μέρες προτίμησε την θαλπωρή του σπιτιού, αναζητώντας πιο χαλαρές δραστηριότητες όπως να ακούσετε μουσική, να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να μαγειρέψετε, να δείτε μια οικογενειακή ταινία ή ακόμα να οργανώσετε ένα πικ νικ μπροστά στο αναμμένο τζάκι.

Γιορτές για σένα σημαίνει φαγητό, γλυκά, κατανάλωση αλκοόλ και μια αίσθηση του μέτρου που χάνεται και που τελικά δεν αφήνει παρά ένα πικρό συναίσθημα και πιθανόν παραπανίσια κιλά μετά το ανελέητο πάρτι θερμίδων.

Το αντίδοτο: Μη βγαίνεις τελείως από το πρόγραμμα την περίοδο των γιορτών. Απόλαυσε τις γιορτινές μέρες κρατώντας τις στοιχειώδεις συνήθειες. Μην παραλείπεις γεύματα, επειδή το βράδυ είσαι καλεσμένος κάπου. Γιατί έτσι θα φτάσεις με αυξημένη πείνα στη γιορτή. Αντίθετα, προτίμησε να κάνεις ένα υγιεινό γεύμα πριν πας σε μια γιορτή, έτσι ώστε να φας εκεί λιγότερο. Επίσης, ακολούθησε κάποιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, μην εγκαταλείπεις την άσκηση σου και κοιμήσου επαρκώς.

Νοσταλγείς περασμένα μεγαλεία, όπως πλουσιοπάροχα τραπέζια με πολλούς καλεσμένους στο σπίτι ή σκί στα βουνά, όμως τα οικονομικά σου δεν σου επιτρέπουν να το τολμήσεις.

Το αντίδοτο: “Προσαρμογή” είναι η λέξη κλειδί που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ότι και τα λιγότερα και μικρότερα μπορούν να σου δώσουν μεγάλη χαρά, αρκεί να μην τα υποτιμάς. Θυμήσου! Ακόμα και μια γιορτή με λίγους καλεσμένους είναι γιορτή. Ακόμα και μια ημερήσια εκδρομή στο κοντινό στην πόλη σου βουνό αρκεί για να αλλάξεις παραστάσεις.

Η επαφή με τους συγγενείς δεν είναι το καλύτερό σου, ειδικά αν για ακόμα μία χρονιά κάνεις την εμφάνισή σου χωρίς να έχεις βρει δουλειά, παντρευτεί, αποκτήσει παιδί και μάλιστα κουβαλώντας πέντε παραπανίσια κιλά. Ποιος τους ακούει πάλι;

Το αντίδοτο: Μην προσπαθείς να περάσεις στα αζήτητα. Θα σε ανακαλύψουν σε όποια γωνιά κι αν κρυφτείς. Είναι πολύ προτιμότερο να φροντίσεις να κάνεις αισθητή την παρουσία σου. Μίλα για σένα και για όσα έχεις ή κάνεις κι όχι απαραίτητα για όσα έχεις πετύχει. Μίλα για τον σκύλο σου, το καινούργιο σου κινητό, το νέο σου στέκι, την καινούργια μορφή άσκησης που ακολουθείς. Και όσο για εκείνους που αγαπούν να υποτιμούν τους άλλους, μην τους αφήνεις να σου ρίξουν την ψυχολογία. Καθώς πλησιάζει η ώρα για τον απολογισμό της χρονιάς, ξέχνα όλα όσα δεν έχεις καταφέρει ή πετύχει. Θέσε νέους στόχους, σκέψου τι αλλαγές μπορείς να κάνεις για να γίνει η ζωή σου καλύτερη και κυρίως εκτίμησε όσα ήδη έχεις!

Διάβασε ακόμα:

8 Τρόποι Για Να Κάνεις Λίγο Καλύτερη Την Κάθε Ημέρα

Οι Λόγοι Που Θα Σε Κάνουν Να Γίνεις Οπαδός Του «Έξω»

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.