Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Την αξία της επικοινωνίας για μία ευτυχισμένη σχέση.
– Πώς θα γίνεις ένας καλός συνομιλητής.


Η επικοινωνία αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία μιας ευτυχισμένης σχέσης. Δεν είναι όμως πάντα τόσο εύκολη όσο θα θέλαμε. Ποιες είναι λοιπόν οι πρακτικές που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας σου με τον ή την σύντροφό σου, αλλά και με όλες τις υπόλοιπες σχέσεις σου; Πώς μπορείς να συνδέεσαι και να χτίζεις κανάλια επικοινωνίας γρήγορα και αποτελεσματικά, με όλους τους ανθρώπους γύρω σου; Ξεκινώντας από τη σχέση με τον σύντροφό σου θα μάθεις και πώς να ακολουθείς το ίδιο μοντέλο επικοινωνίας και με τους υπόλοιπους.

Σου παραθέτω τα 8 καταλληλότερα βήματα που ακολουθώντας τα θα έχεις την ευκαιρία όχι μόνο να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης αλλά και να γίνεις ένας καλός συνομιλητής και ακροατής.

1.Επίλεξε να επικοινωνήσεις με τον σύντροφό σου όταν βρίσκεσαι σε συναισθηματική ισορροπία και όχι σε συναισθηματική φόρτιση.

2. Ξεκαθάρισε τον λόγο που θέλεις να του μιλήσεις και έκφρασε το μήνυμά σου με απλό και κατανοητό τρόπο.

3. Σε περίπτωση που ο σύντροφός σου παίρνει την πρωτοβουλία για συζήτηση, να σκέφτεσαι ό,τι δεν χρειάζεται πάντα να έχεις δίκιο. Να έχεις ενσυναίσθηση και να είσαι ανοιχτός στο να ακούσεις μια διαφορετική οπτική από τη δική σου.

4. Δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για τη συζήτηση, απομακρύνοντας τα στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να διακόψουν τη συζήτηση (κινητό τηλέφωνο, εκκρεμότητες που έχεις ή οτιδήποτε άλλο).

5. Εστίασε και διατήρησε την προσοχή σου (την ακοή και την όραση σου) στον σύντροφό σου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι προσέχεις τι σου λέει. Άκουσε τι έχει να σου πει χωρίς να τον διακόπτεις. Όταν ολοκληρώσει την πρότασή του, μπορείς να του απαντήσεις.

6. Υιοθέτησε την ίδια στάση σώματος του συντρόφου σου και τον αντίστοιχο τόνο της φωνής του (με βασική προϋπόθεση ότι δεν φωνάζετε και μιλάτε και οι δύο ειρηνικά). Όταν το επιτύχεις αυτό, ο σύντροφός σου θα νιώσει πιο άνετα καθώς επικοινωνείτε.

7. Θέσε τις κατάλληλες ερωτήσεις με ενδιαφέρον για να αποσαφηνίσεις το μήνυμα του συνομιλητή σου. Ρώτα τον ευθέως, “Τι εννοείς όταν λες αυτό;” για να πάρεις τις διευκρινίσεις που χρειάζεσαι χωρίς να κάνεις υποθέσεις. Είναι σημαντικό να σου δώσει τη δική του ερμηνεία στη συζήτηση που έχετε.

8. Απόφυγε την κριτική, τους χαρακτηρισμούς και τις γενικεύσεις στη συνομιλία σου, διότι ο σύντροφός σου θα μπει σε άμυνα και θα χάσει το μήνυμά σου. Χρησιμοποίησε θετικές λέξεις για να τον ενεργοποιήσεις. Για παράδειγμα αντί να του πεις “Γιατί πάντα το κάνεις αυτό;” μπορείς να του πεις “Πώς θα μπορούσες να το κάνεις αυτό διαφορετικά;”

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω βήματα και έχοντας θετική πρόθεση προς το σύντροφο ή οποιονδήποτε άλλον συνομιλητή σου, η επικοινωνία σου θα αποπνέει αγάπη και γνήσιο ενδιαφέρον προς αυτόν. Έτσι είναι πολύ πιο πιθανό να έχεις μια αποτελεσματική και επιτυχημένη επικοινωνία.

Διάβασε ακόμα:

Βελτίωσε Την Επικοινωνία Σου Με Έναν Απλό Τρόπο

Αποτελεσματική Επικοινωνία: Τα 5 Λάθη Που Κάνουν Δύσκολες Τις Συζητήσεις Σου

Author(s)

  • Μήνα Ταλιάκη

    Relationship Coach

    Η Μήνα Ταλιάκη είναι πιστοποιημένη Coach (PCC) από το International Coaching Federation. Ασχολείται με μεγάλη επιτυχία αποκλειστικά με την πρακτική του Life & Business Coaching, κάνοντας one-to-one συνεδρίες και ομαδικά σεμινάρια. Έχει πραγματοποιήσει 3.000 ώρες συνεδριών σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο και έχει επηρεάσει θετικά τις ζωές και τις καριέρες εκατοντάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.