Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες λέξεις να λάβεις υπόψη σου.
-Γιατί η διάρκεια της συνέντευξης λειτουργεί υπέρ σου.


Πέρασες μόλις από μία συνέντευξη ή πρόκειται να περάσεις τις επόμενες μέρες; Ανησυχείς για το πώς τα πήγες ή πώς θα πας και το άγχος σου χτυπάει κόκκινο; Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης – κοινωνιολόγος, σου λέει ποια είναι τα σημάδια, στα οποία πρέπει να δώσεις προσοχή για να ξέρεις τι σε περιμένει.

1.Ακούς “όταν” κι όχι “αν”

Παρ’ όλο που ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν. Οι υπεύθυνοι HR προσπαθούν να μην κάνουν τους υποψηφίους να ελπίζουν, γι’ αυτό χρησιμοποιούν γενικότητες. “Το άτομο σε αυτή τη θέση θα έκανε αυτό” ή “Αν σε προσλαμβάναμε, θα ξεκινούσες τότε”. Αλλά αν πιστεύουν πραγματικά ότι είσαι το κατάλληλο άτομο, μπορείς να το καταλάβεις από τις λέξεις που επιλέγουν. Εκφράσεις, όπως “εδώ θα είναι το γραφείο σου” ή “εδώ είναι ο χώρος που θα κάνουμε τις συναντήσεις”, είναι σημαντικές ενδείξεις ότι σε σκέφτονται ως το πρόσωπο που θα καλύψει τη θέση.

2. Η γλώσσα του σώματός τους το προδίδει

Ακόμα κι αν κάποιος HR Manager προσπαθεί να το παίξει άνετος, ο ενθουσιασμός του δεν θα μπορεί να κρυφτεί. Τα θετικά νεύματα του κεφαλιού, οι κινήσεις των ποδιών και κάποιοι ήχοι που υποδηλώνουν συμφωνία και επιδοκιμασία είναι αξιόπιστα σημάδια ότι σε θέλουν. Οι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν πως αυτές οι μικρές και ανεπαίσθητες κινήσεις προδίδουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Βέβαια, η γλώσσα του σώματος είναι σημαντική και για σένα!

3. Η συζήτηση γίνεται φιλική

Το κύριο μέρος της συζήτησης θα είναι η δουλειά. Άλλωστε, μόνο έτσι θα καταλάβουν αν ταιριάζεις ή όχι στη θέση. Αλλά αν μετά από αυτό, η συζήτηση αρχίζει να χαλαρώνει, είναι ένα καλό σημάδι. Αυτό δείχνει ότι ο υπεύθυνος των προσλήψεων είναι πιθανότατα ήδη ικανοποιημένος από σένα και ενδιαφέρεται να σε γνωρίσει καλύτερα για να μπεις στην ομάδα.

4. Δείχνουν ότι τους αρέσει αυτό που ακούνε

Μερικές φορές , οι HR Managers θα σου πουν ξεκάθαρα ότι έχεις τις ικανότητες και την εμπειρία που αναζητούν. Αν ρωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης “πώς είναι ο ιδανικός υποψήφιος;” και σου απαντήσουν χρησιμοποιώντας κάποιο χαρακτηριστικό ή κάποια εμπειρία ή ικανότητά σου, τότε θεωρούν ότι ταιριάζεις στη θέση.

5. Σου συστήνουν περισσότερα μέλη της ομάδας

Μπορεί να είναι κουραστικό να γνωρίζεις πολλά μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης-μαραθωνίου. Ωστόσο, είναι θετικό για σένα. Δείχνει ότι τους αρέσεις και θέλουν να σε δουν κι άλλα στελέχη προκειμένου να συμμετέχουν στη λήψη της απόφασης.

6. Αρχίζουν να μιλούν για προνόμια

Αν από εκεί που προσπαθούσες να τους αποδείξεις την αξία σου, αρχίσουν να σου μιλούν για όσα μπορεί να σου προσφέρει η εταιρία, μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι σε καλό δρόμο. Αν δεν ήθελαν να δουλέψεις μαζί τους, γιατί να σπαταλήσουν περισσότερο χρόνο στη συνέντευξη απ’ ό,τι θα χρειαζόταν;

7. Η συνέντευξη διαρκεί πολύ

Αν η συνέντευξη διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, γενικά θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα έχεις πάει πολύ καλά. Πρόσεξε, όμως! Αν η ώρα περνάει γιατί σου κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις, μάλλον δεν παίρνουν τις απαντήσεις που θέλουν. Αν, όμως, μοιάζουν ενθουσιασμένοι και συζητάτε για διαφορετικά θέματα, αυτό είναι καλό σημάδι.

8. Απαντούν άμεσα και θετικά στα mail σου

Οι υπεύθυνοι των προσλήψεων συνήθως συναντούν πολλούς ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους θα στείλουν ένα ευχαριστήριο mail μετά τη συνέντευξη. Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν μπορούν να απαντήσουν σε όλα αυτά τα mail, ειδικά αν προέρχονται από υποψηφίους που δεν τους ενδιαφέρουν. Οπότε, αν απαντήσουν στο δικό σου mail γρήγορα και θετικά, μπορεί να δείχνουν έτσι το ενδιαφέρον τους και καταλαβαίνεις τι σκέφτονται.

Διάβασε ακόμα:

6 Φράσεις Που Δεν Πρέπει Να Πεις Σε Μία Συνέντευξη

Πώς Να Απαντήσεις Στη Χειρότερη Ερώτηση Σε Μία Συνέντευξη Εργασίας

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.