Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντικό να νιώθεις τα αρνητικά συναισθήματα και να επιτρέπεις στο σύντροφό σου να κάνει το ίδιο.
-Γιατί δεν πρέπει να είστε συνέχεια μαζί και ας είστε κάτω από την ίδια στέγη.


Η περίοδος του κορονοϊού είναι αδιαμφισβήτητα μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εσένα. Είσαι κλεισμένος μέσα στο σπίτι σου, όπου καλείσαι να περάσεις περισσότερο χρόνο από ποτέ και έχεις να εξισορροπήσεις μια νέα πραγματικότητα στις εργασιακές σου ευθύνες, στις σχέσεις σου, στην οικογένεια σου, στην φροντίδα των παιδιών σου και στην οργάνωση του σπιτιού σου. Ακόμα και η κοινωνική σου ζωή στηρίζεται στην τεχνολογία. Συμπληρωματικά, έχεις να διαχειριστείς όχι μόνο τα δικά σου συναισθήματα ανησυχίας ίσως και φόβου, αλλά και των δικών σου ανθρώπων.

Όλα αυτά αποτελούν πολλές αλλαγές μαζί ταυτόχρονα και έχεις απόλυτο δίκιο να νιώθεις ένταση και άβολα με αυτήν την κατάσταση. Μην ξεχνάς όμως ότι όλοι μας στη ζωή έχουμε πολλά να μάθουμε και ένα γεγονός που είναι δύσκολο σήμερα, αποτελεί ένα μάθημα που μέσα από αυτό θα βγείς πιο δυνατός και πιο συνειδητός.

Κάτι εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης η σχέση με τον σύντροφό σου που και αυτή ίσως δοκιμάζεται λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει. Για να φροντίσεις τη σχέση σου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εφάρμοσε τα παρακάτω 7 βήματα:

1.Επίτρεψε στον εαυτό σου και στο σύντροφό σου να νιώθετε τα συναισθήματά σας. Όταν δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να νιώσει το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων του, είναι πιθανό να αποφορτιστείς και ανακουφιστείς από το στρες. Η κατανόηση αυτή κάνει τα αρνητικά συναισθήματα να εξαφανίζονται πολύ πιο γρήγορα. Αναγνώρισε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα και ένταση και από την πλευρά του συντρόφου σου. Θα χρειαστεί και ο ίδιος ή η ίδια να ανακαλύψει το δικό του τρόπο διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων, οπότε μην περιμένεις από το σύντροφο σου να είναι η μοναδική πηγή ανακούφισης σου από το στρες.

2.Φρόντισε τον εαυτό σου. Η φροντίδα για τη σχέση σου χρειάζεται να ξεκινήσει με την καλλιέργεια της φροντίδας του εαυτού σου. Ποια είναι τα καθημερινά τελετουργικά που μπορείς να κάνεις που υποδηλώνουν τη φροντίδα του εαυτού σου; Αν για παράδειγμα γυμναζόσουν, βρες ένα νέο τρόπο για να εντάξεις την  άσκηση στην ημέρα. Οι ενδορφίνες που λαμβάνεις από την άσκηση είναι ανεκτίμητες για τη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης.

3.Προγραμμάτισε αποτελεσματικά την καθημερινότητα σου.  Δημιούργησε ένα κοινό πλάνο με το σύντροφο σου ειδικότερα αν έχετε οικογένεια. Μια όμορφη ρουτίνα, που συμπεριλαμβάνει, την καλή διατροφή, την άσκηση, τον καλό ύπνο με σταθερά ωράρια για όλη την οικογένεια, θα σε βοηθήσει πάρα πολύ μέσα στην ημέρα σου για να μπορέσεις να είσαι παραγωγικός και δημιουργικός ταυτόχρονα. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα που θα εμπεριέχει και τις ώρες εργασίας σου και τις ώρες προσωπικής φροντίδας και διασκέδασης, όπως επίσης και προσωπικό χρόνο με το σύντροφο σου και με την οικογένεια σου. 

4.Διατήρησε το καθημερινό σου πρόγραμμα. Αν καταφέρεις και διατηρήσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα θα επιφέρεις ισορροπία και στη σχέση σου και στην οικογένεια σου. Ο καθένας θα έχει το ρόλο του και θα υπάρχει ξεκάθαρη οριοθέτηση στους ρόλους και στο καθημερινό πρόγραμμα. Θα υπάρχει το συναίσθημα της χαράς, της ικανοποίησης και της εξέλιξης.

5.Οριοθέτησε τον προσωπικό σου χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ο προσωπικός χώρος απομόνωσης, έστω και αν αυτός ο χώρος είναι η κρεβατοκάμαρα σου, είτε για την εργασία σου, είτε για την προσωπική σου φροντίδα. Καλό είναι να μην βρίσκεσαι πολλές ώρες με τον σύντροφο σου, αλλά αντί για αυτό να βλέπεστε στις κοινές ώρες που έχετε προγραμματίσει μαζί.

6.Επιβράβευσε συνειδητά τον σύντροφο σου. Ίσως να μην έχεις μάθει να είσαι ο τέλειος συνεργάτης. Αν όμως κάνεις το καλύτερο για να ευχαριστείς τον σύντροφο σου και του αναγνωρίζεις με κάθε ευκαιρία τα καλά που κάνει και του λες ευχαριστώ, σίγουρα θα μετρήσει πολύ θετικά στη σχέση σας. Όσο μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη εκφράζεις, τόσο πιο συχνά θα αναγνωρίζεις περισσότερες στιγμές για τις οποίες είσαι ευγνώμων. Μην ξεχνάς ότι η πρακτική της ευγνωμοσύνης είναι ένας θετικός πολλαπλασιαστής.

7.Καλλιέργησε τη θετικότητά σου. Είναι επιτακτικό να καλλιεργήσεις περισσότερο την θετικότητά σου αυτήν την περίοδο. Επίλεξε την καθημερινή σου ενημέρωση με σοφία. Το υποσυνείδητο σου είναι πολύ ευάλωτο σε αρνητικές πληροφορίες, οπότε χρειάζεται να το προστατέψεις. Επικοινώνησε με αισιόδοξα άτομα χωρίς να αναπαράγεις αρνητικά νέα. Επίσης, δώσε καθημερινά μια θετική τροφή στο νου σου, είτε διαβάζοντας ένα νέο βιβλίο, είτε παρακολουθώντας ένα σεμινάριο αυτοβελτίωσης ή οτιδήποτε έχει αξία για το δικό σου μυαλό. 

Υπάρχουν τόσα πράγματα στη ζωή μας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και τώρα μας είναι πιο συνειδητό από ποτέ. Όμως είναι χαλαρωτικό να έχουμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει θετικές συμπεριφορές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας και επηρεάζουν θετικά τη ζωή μας.

Διάβασε ακόμα:

Πες «όχι» στη μοναξιά στα χρόνια του κορονοϊού με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Έξυπνοι τρόποι για να κρατήσεις επαφή με αυτούς που δεν βλέπεις κάθε ημέρα

Author(s)

  • Μήνα Ταλιάκη

    Relationship Coach

    Η Μήνα Ταλιάκη είναι πιστοποιημένη Coach (PCC) από το International Coaching Federation. Ασχολείται με μεγάλη επιτυχία αποκλειστικά με την πρακτική του Life & Business Coaching, κάνοντας one-to-one συνεδρίες και ομαδικά σεμινάρια. Έχει πραγματοποιήσει 3.000 ώρες συνεδριών σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο και έχει επηρεάσει θετικά τις ζωές και τις καριέρες εκατοντάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.