Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι λάθος να μιλάς για τα προσωπικά σου.
-Γιατί το ότι συνεργάζεσαι αρμονικά με όλους δεν είναι προτέρημα.


Επιτέλους χτύπησε το τηλέφωνό σου. Σε περιμένουν για συνέντευξη. Το πρώτο βήμα για να αποκτήσεις τη δουλειά που επιθυμείς έχει ήδη γίνει. Το θέμα είναι πώς θα δώσεις τις καλύτερες και πιο πρωτότυπες απαντήσεις και πώς θα καταφέρεις να πείσεις τους συνεντευξιαστές σου ότι ο κατάλληλος για τη θέση είσαι εσύ. Αν λοιπόν θέλεις πραγματικά να ξεχωρίσεις, θα πρέπει να αποφύγεις απαντήσεις cliché και να έχεις κάνει την έρευνά σου από πριν.

Οι 7 ερωτήσεις που ακολουθούν είναι οι πιο συνηθισμένες κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης. Η Ελισάβετ Γεωργίου, ψυχολόγος και executive coach, σου λέει ποιες είναι οι χειρότερες απαντήσεις σε αυτές και ποιες οι καλύτερες.

Ερώτηση #1: Μίλα μας για εσένα

Λάθος μονοπάτι: Περιγράφεις την οικογενειακή σου κατάσταση ή ακόμα χειρότερα την ιατρική και αναφέρεις τις ατέλειές σου.

Γιατί είναι λάθος: Καλό είναι να αποφεύγεις οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Συνεπώς θέματα όπως οικογένεια και υγεία καλό είναι να τα προσπερνάς. Και φυσικά μην αρχίσεις να απαριθμείς τα μειονεκτήματά σου. Θυμήσου ότι βρίσκεσαι εκεί επειδή οι συνεντευξιαστές έχουν δει κάτι σε εσένα ή το βιογραφικό σου.

Σωστότερος δρόμος: Δώσε έμφαση στην επαγγελματική σου εμπειρία και στο γιατί πιστεύεις ότι είσαι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση καθώς και ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι (αν φυσικά σχετίζονται με αυτή τη δουλειά). Αν θέλεις να πεις και μερικά πράγματα για τον εαυτό σου, μπορείς να μιλήσεις για τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σου.

Ερώτηση #2: Πες μας τι ξέρεις για την εταιρία

Λάθος μονοπάτι: Λες τα πλέον προφανή και αποφεύγεις μία ολοκληρωμένη απάντηση.

Γιατί είναι λάθος: Αν δεν κάνεις την έρευνά σου για την εταιρία, δίνεις την εντύπωση είτε ότι δεν έχεις πάρει στα σοβαρά τη θέση, είτε ότι απλά βαριέσαι. Μόλις μείωσες τις πιθανότητες της πρόσληψής σου. Αφιέρωσε λοιπόν χρόνο στο site της εταιρίας, προκειμένουνα δώσεις μία καλύτερη απάντηση.

Σωστότερος δρόμος: Επίλεξε κάτι από τις υπηρεσίες που προσφέρουν, την αγορά που στοχεύουν, το μοντέλο που ακολουθούν και μίλησε για αυτά. Σύνδεσέ τα με το προσωπικό σου ενδιαφέρον για την εταιρεία και γιατί θα ήθελες να εργαστείς εκεί.

Ερώτηση #3: Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου πλεονέκτημα;

Λάθος μονοπάτι: “Συνεργάζομαι με όλους”.

Γιατί είναι λάθος: Η απάντηση είναι πολύ γενική κι εσύ δεν αναφέρεσαι στα δικά σου μοναδικά χαρακτηριστικά. Ο καθένας πρέπει να μπορεί να συνεργάζεται με όλους. Γιατί λοιπόν νομίζεις ότι εσύ ξεχωρίζεις;

Σωστότερος δρόμος: Δώσε συγκεκριμένα παραδείγματα για τον τρόπο που συνεργάζεσαι με τους συναδέλφους σου και εστίασε στο γιατί πιστεύεις ότι είναι σημαντικό να αναπτύσσονται ουσιαστικές σχέσεις στο περιβάλλον εργασίας και πώς αυτό συμβάλλει στο να κάνεις καλύτερα τη δουλειά για την οποία σε θέλουν.

Ερώτηση #4: Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου μειονέκτημα;

Λάθος μονοπάτι: “Δουλεύω πάρα πολύ / Είμαι τελειομανής”.

Γιατί είναι λάθος: Είναι πολύ απλό. Προσπαθείς να κάνεις εντύπωση και στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνεις είναι το αντίθετο. Αυτές είναι οι πιο κοινότυπες απαντήσεις. Σκέψου κάτι απλό: Ποιος δεν θέλει να προσλάβει ένα άτομο που επιδιώκει να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί;

Σωστότερος δρόμος: Χρησιμοποίησε το καλύτερό σου όπλο: την ειλικρίνειά σου. Έχεις επαγγελματική εμπειρία, συνεπώς ξέρεις τι πρέπει να διορθώσεις. Είναι λοιπόν προτιμότερο να αναφερθείς σε κάτι που πρέπει να καλλιεργήσεις και να γίνεις καλύτερος. Η ιδανική απάντηση πρέπει να δείχνει αυτογνωσία και ότι θέλεις να γίνεσαι διαρκώς καλύτερος. Επίσης μπορείς να αναφερθείς στα σημεία που έχεις εντοπίσει και προσπαθείς να βελτιώσεις.

Ερώτηση #5: Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;

Λάθος μονοπάτι: “Να κάνω ακόμα αυτή τη δουλειά.”

Γιατί είναι λάθος: Νομίζεις ότι έτσι δείχνεις ότι είσαι πιστός και αφοσιωμένος στην εταιρεία. Συνεπώς είσαι ο ιδανικός υποψήφιος. Μάθε όμως ότι κάνεις λάθος γιατί με αυτή σου την απάντηση δείχνεις ότι δεν είσαι φιλόδοξος και ότι δεν ενδιαφέρεσαι να εξελίσεις τον εαυτό σου και την εταιρεία σου. Έχεις μία ευκαιρία να δείξεις πόσο φιλόδοξος είσαι. Εκμεταλλεύσου την.

Σωστότερος δρόμος: Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει η δουλειά, θα πρέπει να έχεις κάνει την έρευνά σου για την εταιρεία και τα επιμέρους τμήματά της, έτσι ώστε να δείξεις ότι θέλεις και μπορείς να εξελιχθείς. Ναι μπορεί να είσαι ακόμα σε αυτή την εταιρεία μετά από 5 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνεις και στην ίδια θέση. Εξήγησε τους στόχους σου, το πώς σκοπεύεις να εξελίξεις το τμήμα στο οποίο θα εργάζεσαι και ποια προσόντα σου θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Δώστους έναν ακόμη λόγο γιατί πρέπει να σε προσλάβουν και να σε κρατήσουν για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ερώτηση #6: Γιατί θέλεις να δουλέψεις εδώ;

Λάθος μονοπάτι: “Επειδή χρειάζομαι μία δουλειά.”

Γιατί είναι λάθος: Ίσως νομίζεις ότι είναι μία αστεία απάντηση που δείχνει ότι είσαι ειλικρινής. Αν όμως δεν τους δώσεις έναν λόγο γιατί πρέπει να σε προσλάβουν, γιατί να το κάνουν;

Σωστότερος δρόμος: Για μία ακόμη φορά, η έρευνα που θα κάνεις για την εταιρεία θα σου φανεί πολύ χρήσιμη. Οπότε αναφέρσου σε αξίες και αρχές της εταιρείας, οι οποίες σε βρίσκουν σύμφωνο. Μίλησε για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και για τους στόχους της – αρκεί όσα πεις να έχουν βάση και να συμβαδίζουν με την αλήθεια και τη γενικότερη εικόνα της εταιρείας.

Ερώτηση #7: Γιατί πρέπει να προσλάβουμε εσένα;

Λάθος μονοπάτι:  “Αυτή η δουλειά είναι το πάθος μου.”

Γιατί είναι λάθος: Το γεγονός ότι έχεις πάθος για τη δουλειά δεν σε κάνει απαραίτητα να ξεχωρίζεις, ειδικά αν ο τρόπος που το λες και η πορεία που έχεις ακολουθήσει δεν το αποδεικνύουν.

Σωστότερος δρόμος: Δείξε το πάθος σου αποκαλύπτοντας αποτελέσματα που έχεις φέρει ο ίδιος σε παλαιότερες θέσεις εργασίας σου. Και φυσικά μην ξεχάσεις να αναφερθείς σε όλα όσα κάνεις για να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα επιχείρημα που συνδέει τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα και στόχους με το αντικείμενο της προσφερόμενης εργασίας.

Η Ελισάβετ Γεωργίου είναι Εργασιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια. Έχει εξειδικευτεί στη διαχείριση επαγγελματικών & προσωπικών κρίσεων και μεταβάσεων, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε οργανωσιακές δομές εταιρειών και ΜΚΟ, καθώς και στη συμβουλευτική καριέρας σε εφήβους και ενήλικες. Διαθέτει εμπειρία 20 ετών ως σύμβουλος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες και παράλληλη εμπειρία 12 ετών ως ψυχοθεραπεύτρια. Από το 2010 έχει ιδρύσει και διευθύνει το Κέντρο Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού Be YourSelf (www.be-yourself.gr) όπου παρέχει υπηρεσίες Συμβουλευτικής, Mentoring, Coaching, Εκπαίδευσης & Ψυχοθεραπείας.

Διάβασε ακόμα:

Τι Οδηγεί Τους Εργαζομένους Σε Παραίτηση

Συνέντευξη Για Δουλειά; 5 Μυστικά Για Να Προετοιμαστείς Σωστά

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.