Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί η πρώτη του βιβλιοθήκη πρέπει να είναι χαμηλή.

– Πώς το παιδικό δωμάτιο ενθαρρύνει τη δημιουργική έκφραση.


Eκτός από τα γονίδια, που θα κληρονομήσει από τους γονείς και που επηρεάζουν σε ποσοστό 50% περίπου την εξυπνάδα ενός παιδιού, ρόλο παίζει και κάτι άλλο. Το περιβάλλον που μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι τα ερεθίσματα που δέχεται καθημερινά ένα παιδί από το περιβάλλον του μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ευφυΐα του. Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, για να δώσεις σημασία στον χώρο που περνά την περισσότερη ώρα το παιδί σου. Το δωμάτιό του. Η σωστή διαμόρφωση, ο κατάλληλος εξοπλισμός, ακόμα και η ιδιαίτερη διακόσμηση του παιδικού δωματίου μπορούν να εξασφαλίσουν ερεθίσματα που συμβάλλουν στη νοητική του ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας έτσι το παιδί να κατακτήσει αβίαστα τη γνώση. Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με Χριστίνα Παπαγιαννίδου, Νηπιαγωγό, MA in Education.

Xρώμα παντού

Tο παιδικό δωμάτιο έχει ανάγκη από χρώμα. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουμε, έχει όμως και επιστημονική βάση. Γενικά, υπάρχουν πολλές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι τα χρώματα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία και ευεξία του παιδιού, όπως και στο βαθμό συγκέντρωσης, στην καλή διάθεση και την ενεργοποίησή του. Η ύπαρξη των χρωμάτων, εκτός από την ευχάριστη ατμόσφαιρα, δίνει στο παιδί προσχολικής ηλικίας την ευκαιρία να μάθει τα χρώματα αβίαστα, ιδιαίτερα αν συνηθίζεις να τα χρησιμοποιείς συχνά όταν μιλάς , π.χ. η μπλε μπάλα είναι κάτω από το πράσινο τραπεζάκι.

Βιβλιοθήκη από νωρίς

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα παιδιά που έχουν από νωρίς επαφή με τα βιβλία έχουν καλύτερο και πιο ανεπτυγμένο λόγο και αναπτύσσουν πιο γρήγορα τις δεξιότητες ομιλίας, αρχικά της ανάγνωσης και της γραφής αργότερα. Η επαφή με τα βιβλία μπορεί να ξεκινήσει από τον πρώτο χρόνο ζωής, αρκεί να προμηθευτείς με βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, όπως για παράδειγμα πάνινα, με σελίδες που έχουν μία εικόνα και μία λέξη. Συνήθισε να διαβάζεις στο παιδί σου από νωρίς τέτοιου είδους βιβλία. Ακόμα κι όταν δεν έχει αναπτύξει τον λόγο του, εκείνο καταγράφει στη μνήμη του όλες αυτές τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει αργότερα. Μην περιμένεις, λοιπόν, μέχρι την προσχολική ή σχολική ηλικία, για να φτιάξεις την πρώτη βιβλιοθήκη στο δωμάτιο του παιδιού. Μια μικρή βιβλιοθήκη μπορεί να υπάρχει από τον πρώτο χρόνο ζωής του στο παιδικό δωμάτιο. Να θυμάσαι ότι είναι προτιμότερο να είναι χαμηλή, για να μπορεί μόνο του να παίρνει βιβλία – κατάλληλα για την ηλικία του – να τ΄ ανοίγει και να τα παρατηρεί ή να διαλέγει εκείνο αυτό που θέλει να του διαβάσεις, πράγμα που ενισχύει τη γλωσσική του έκφραση, την ομιλία, τη μνήμη, την κριτική σκέψη και την ψυχαγωγία.

Ένα χαμηλό τραπέζι

Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το γραφείο, που συνήθως μπαίνει στο δωμάτιο του παιδιού μετά τα έξι, είναι το πρώτο σημείο αναφοράς της καθημερινής μελέτης. Κι όμως… ένα χαμηλό τραπέζι είναι απαραίτητο αξεσουάρ για το παιδικό δωμάτιο κατά την προσχολική ηλικία. Σε αυτό θα μάθει να κάθεται – στην αρχή για λίγη ώρα και μεγαλώνοντας περισσότερη – και να ασχολείται με στατικές δραστηριότητες που ενισχύουν την προσοχή και την αυτοσυγκέντρωση. Εκεί θα μπορεί να ζωγραφίσει ή να απασχοληθεί με δημιουργικά υλικά, να ξεφυλλίσει τα πρώτα του βιβλία, να παίξει τα πρώτα παιχνίδια με κάρτες και να φτιάξει τα πρώτα παζλ. Να θυμάσαι ότι στόχος είναι να κάθεται και να συγκεντρώνεται σ’ αυτό που κάνει. Ο χρόνος που κάθεται αυξάνει με την ηλικία και τα ευχάριστα κίνητρα που προσφέρονται στο παιδί. Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεται για τη θητεία του στο σχολικό θρανίο, όταν πάει στην Πρώτη Δημοτικού.

Μια γωνιά που μπορεί να λερώνει

Η δημιουργική σκέψη αποτελεί μια σύνθετη πνευματική λειτουργία που δίνει στο παιδί τη νοητική ευχέρεια να παράγει νέες, ασυνήθιστες, μοναδικές, καινοτόμες και έξυπνες ιδέες. Αρκεί να εξασφαλίζονται στο περιβάλλον που μεγαλώνει οι κατάλληλες ευκαιρίες για να εκφραστεί η δημιουργικότητά του. Φρόντισε, λοιπόν, όταν διαμορφώνεις το χώρο μέσα στο δωμάτιο, να υπάρχει μια γωνιά όπου το παιδί μπορεί να ασχοληθεί με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, πράγμα που συνεπάγεται ότι μπορεί να λερώσει ή να λερωθεί. Αυτό το σημείο μπορεί να είναι στρωμένο με πλαστικό τάπητα ή εφημερίδα κι εκεί να έχετε ένα τρίποδο, όπου θα μπορεί να ζωγραφίζει με πινέλα όρθιο ή να υπάρχουν διάφορα δημιουργικά υλικά όπως πλαστελίνες ή πηλό. Επίσης, καλό είναι μέσα στο δωμάτιο να υπάρχουν σημεία που ενθαρρύνουν το παιδί να χρησιμοποιεί τη φαντασία του, όπως τοιχογραφίες από παιδικά παραμύθια, ένα καλάθι όπου θα υπάρχουν αξεσουάρ ένδυσης ή μια γωνιά με κουζινικά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προωθεί το παιχνίδι ρόλων, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό από την ηλικία των τριών και μετά για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Μουσικά ερεθίσματα

Η επιστήμη έχει αποφανθεί ότι η από νωρίς εισαγωγή στον κόσμο των ήχων ενισχύει τον δείκτη νοημοσύνη. Η μουσική είναι ένας ευχάριστος τρόπος εξάσκησης του εγκεφάλου, γι’ αυτό μην παραλείψεις να βάλεις στο παιδικό δωμάτιο ένα CD player. Οι ειδικοί επίσης λένε πως τα μαθήματα μουσικής ευνοούν την ανάπτυξη της νοημοσύνης κι ότι η μουσική ενεργοποιεί το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου με τη μαθηματική σκέψη. Καθόλου, λοιπόν, μην υποτιμάς την κιθάρα, το ukalele ή το αρμόνιο που υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει στο δωμάτιο του παιδιού σου.

Γνωστικά ερεθίσματα

Ένα δωμάτιο όπου η γνώση οπτικοποιείται είναι ένας έξυπνος τρόπος για να εμπεδώσει το παιδί όσα μαθαίνει στο σχολείο αβίαστα. Αυτό μπορεί συχνά να έρχεται σε αντίθεση με το ύφος διακόσμησης του δωματίου, αλλά μπορεί είναι πολύ αποτελεσματικό στα μαθητικά χρόνια για τα παιδιά που είναι περισσότερο οπτικοί τύποι. Αφίσες με τους ήρωες της μυθολογίας, ένας γεωγραφικός χάρτης, μια υδρόγειος, χάρτινοι πίνακες όπου αναγράφονται πάνω βασικά σημεία κάθε μαθήματος με μεγάλα γράμματα και που θα ανανεώνονται ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να κάνει το παιδί καθημερινά επανάληψη χωρίς να διαμαρτύρεται. Για να θυμάται καλύτερα την ορθογραφία του, γραμματικούς κανόνες ή οτιδήποτε άλλο, εκτύπωσε ή γράψε σε Α4 χαρτί με μεγάλα κόκκινα γράμματα και κόλλησέ το στον τοίχο. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κόκκινο χρώμα βελτιώνει την προσοχή στις λεπτομέρειες. Προσοχή, όμως, μην υπερβάλλεις.

Τα προσωπικά του έργα κρεμασμένα στον τοίχο

Ένας εύκολος και διακριτικός τρόπος να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει από νωρίς να πιστεύει στον εαυτό του είναι να εκφράζεις την εκτίμησή σου για τα προσωπικά του επιτεύγματα. Αντί, λοιπόν, να διακοσμήσεις τους τοίχους με οτιδήποτε άλλο, βάλε σε κορνίζα τις πρώτες ζωγραφιές του και κρέμασέ τες στον τοίχο του δωματίου του ή βάλε σε περίοπτη θέση τις διάφορες κατασκευές του. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεις την ύπαρξή του και επιπλέον προσφέρεις μια θετική αξιολόγηση των έργων του. Η αποδοχή κι ο έπαινος για τα προσωπικά έργα του παιδιού αποτελούν τα καλύτερα ενισχυτικά αυτοπεποίθησης. Αυτού του είδους η επιβράβευση θα προσφέρει εσωτερικά κίνητρα στο παιδί να συνεχίσει στην παραγωγή έργων, βελτιώνοντας τη λεπτή κινητικότητα (δεξιότητες στα δάχτυλα) και φυσικά, επιτρέποντας τη δημιουργικότητά του να εκφραστεί. 

Διάβασε ακόμα:

Για Να Μην Το ρωτήσεις Πάλι «Τι Έχεις;»

Τι Να Δώσεις Στο παιδί Σου Όταν Σου λέει «Πεινάω»

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.