Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.
-Πώς θα πολλαπλασιάσεις την ευτυχία σου.


Ζούμε σε έναν κόσμο όπου έχουμε ξεχάσει να απολαμβάνουμε το ταξίδι. Παρόλο που η άμεση ευχαρίστηση και η άνεση είναι αρκετά βολικές, μας έχουν οδηγήσει σε μία συνεχή έλλειψη ικανοποίησης.

Καταναλώνουμε περισσότερο, ταξιδεύουμε περισσότερο, διασκεδάζουμε περισσότερο, πληροφορούμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά και παρόλα αυτά εξακολουθούμε να μην είμαστε ευτυχισμένοι. Γιατί; Επειδή δεν έχουμε ποτέ αρκετά ρούχα, χρήματα, αποκτήματα, “likes”, ή αρκετό χρόνο.

Αν προσπαθείς να βρεις τρόπους να είσαι πιο ευτυχισμένος στη σημερινή εποχή που τίποτα δεν είναι αρκετό, τότε δεν είσαι μόνος. Και παρόλο που η ευτυχία μπορεί να μοιάζει ουτοπική,  τα παρακάτω 7 βήματα μπορούν να σε κάνουν πιο ευτυχισμένο.

Βήμα #1: Μη συγκρίνεις τον εαυτόν σου με τους άλλους

Η Laura Williams είπε: «η σύγκριση σου κλέβει την ευτυχία». Πόσο δίκιο είχε. Στο σημερινό τέλειο κόσμο του Facebook, του Instagram, του Pinterest και των Social Media γενικότερα, η σύγκριση εξαπλώνεται ραγδαία. Είναι πολύ εύκολο να αισθάνεσαι λες και είσαι ο μοναδικός στον κόσμο που δεν τα έχει όλα υπό έλεγχο. Λοιπόν, θα σε ανακουφίσω. Δεν είσαι μόνος!

Να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι απαθανατίζουν τα πράγματα που θέλουν να θυμούνται…και κανένας δεν θέλει να θυμάται τα ψώνια στο σούπερμαρκετ ή τον καυγά με τον σύζυγο. Παρά τα φίλτρα της φωτογραφίας, κανένας δεν έχει την τέλεια ζωή. Οπότε άκουσέ με, το μόνο άτομο με το οποίο θα πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου είναι αυτός που ήσουν χθες.

Βήμα #2: Μη μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου ή για άλλους

Είμαστε προσκολλημένοι στην ιδέα ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να δείχνουμε «τέλειοι», διαφορετικά είμαστε ανεπαρκείς. Και αλίμονο για τον άνθρωπο που θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από αυτό το πρότυπο τελειότητας. Εκεί βρίσκονται όλοι εκείνοι που περιμένουν υπομονετικά να «κατασπαράξουν» όποιον τολμήσει να ξεφύγει. Είναι όμως πραγματικά εξουθενωτικό να προσπαθείς να συμμορφωθείς στα πρότυπα τελειότητας και συγχρόνως να περιμένεις να δεις το επόμενο άτομο που δεν θα τα καταφέρει.

Οπότε, αν θες να είσαι πιο ευτυχισμένος, ξεφορτώσου την αρνητικότητα. Δεν εξυπηρετεί ούτε εσένα, ούτε και κανέναν άλλον. Γι’ αυτό σε έναν κόσμο γεμάτο μικρά μυαλά, επίλεξε να είσαι μεγάλος.

«Τα μεγάλα μυαλά συζητούν για ιδέες, τα μέτρια μυαλά συζητούν για γεγονότα, τα μικρά μυαλά συζητούν για άλλους ανθρώπους.» -Eleanor Roosevelt

Βήμα #3: Συναναστρέψου άτομα που σε κάνουν καλύτερο

Μ’ αρέσει πολύ η φράση του Tim Ferris: «Είσαι ο μέσος όρος των 5 ατόμων που συναναστρέφεσαι περισσότερο». Οπότε σε ρωτώ, ποια είναι τα δικά σου 5 άτομα;

Σε κάνουν καλύτερο; Ή μήπως η παρέα μαζί τους σε κουράζει και σε κρατάει στάσιμο; Αν η απάντησή σου είναι θετική στη δεύτερη ερώτηση, ίσως είναι ώρα να αναθεωρήσεις σχετικά με τις επιλογές σου. Συναναστρέψου άτομα τα οποία θαυμάζεις και θέλεις να μοιάσεις.

Βήμα #4: Κάνε κάτι για κάποιον άλλον

Αν έχεις αφιερώσει ποτέ χρόνο ή ενέργεια για να βοηθήσεις κάποιον, δεν χρειάζεται να σου πω τα οφέλη. Το να κάνεις κάτι για κάποιον άλλον είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να πολλαπλασιάσεις τη δική σου ευτυχία. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται ούτε πολύ χρόνο, ούτε πολύ κόπο.

Την επόμενη φορά που θα αναζητάς λίγη χαρά, κάνε μία πράξη καλοσύνης. Αγόρασε καφέ σε κάποιον, γράψε ένα ευχαριστήριο σημείωμα, άνοιξε την πόρτα ευγενικά σε κάποιον που σε ακολουθεί. Να θυμάσαι ότι όταν έχεις χάσει το χαμόγελό σου, αν βοηθήσεις κάποιον να βρει το δικό του, θα ξαναβρείς κι εσύ πιο εύκολα το δικό σου.

Βήμα #5: Αποσυνδέσου

Υπάρχουν στιγμές που είσαι τόσο προσκολλημένος στο κινητό και στον υπολογιστή εξαιτίας της δουλειάς σου που χάνεις στιγμές. Αλλά κάτι μαγικό συμβαίνει όταν απενεργοποιείς τις συσκευές σου και είσαι 100% παρών με την οικογένειά σου.

Όταν δεν υπάρχει ο πειρασμός να τσεκάρεις μηνύματα, τα social ή τα mail, το μυαλό σου είναι ελεύθερο να συνδεθεί πολύ πιο βαθιά. Και πολύ πιο ουσιαστικά. Δοκίμασε να περάσεις μία μέρα μακριά από την τεχνολογία. Απομάκρυνε το κινητό σου, μην ανοίξεις τον υπολογιστή σου και απόλαυσε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σου. Σε μία εποχή που ζούμε με τα κινητά στις τσέπες μας (όταν δεν βρίσκονται στα χέρια μας), είναι απίστευτα απελευθερωτικό να κόψουμε τους δεσμούς με τα ψηφιακά μέσα και να συνδεθούμε με την πραγματικότητα. Γι’ αυτό, επίλεξε μία μέρα, μία ώρα, 10 λεπτά και…αποσυνδέσου.

«Η αποσύνδεση από την τεχνολογία με σκοπό την επανασύνδεση με τους εαυτούς μας είναι απόλυτα σημαντική.» -Arianna Huffington

Βήμα #6: Εξάσκησε την ευγνωμοσύνη σου

Αν θέλεις να αυξήσεις την ευτυχία σου, τότε κάνε την ευγνωμοσύνη κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους, αλλά προτείνω να ξεκινήσεις με ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εντυπωσιακό, μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα τετράδιο, που κρατάς δίπλα από το κρεβάτι ή στο γραφείο σου. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να αφιερώνεις μερικά λεπτά στην αρχή της ημέρας σου (ή στο τέλος) για να καταγράφεις μερικά πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης έχει πολλά οφέλη στη σωματική και ψυχολογική υγεία, στην ποιότητα του ύπνου και στην αυτοπεποίθηση.

Βήμα #7: Μη σταματάς να μαθαίνεις

Η αίσθηση του να είσαι «κολλημένος» μπορεί να είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στην αναζήτηση της ευτυχίας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσεις αυτό το συναίσθημα είναι να μην σταματάς να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις νέα πράγματα.

Θυμήσου τα λόγια του Max DePree:

«Σε τελική ανάλυση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι δυνατό να γίνουμε αυτό που θέλουμε, παραμένοντας οι ίδιοι.»

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι για την ευτυχία είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστικό. Η ευτυχία μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε από αυτές τις καθημερινές συμβουλές, αρκεί να τις εφαρμόσεις. Τώρα που ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, η ευτυχία είναι σίγουρα στο χέρι σου.

Διάβασε ακόμα:

5 Συμβουλές Της Νευροεπιστήμης Που Θα Σε Κάνουν Πιο Ευτυχισμένο

Έρευνα: Γιατί Είμαστε Λιγότερο Ευτυχισμένοι;

Author(s)

  • Η Alicia Hill είναι ιδρύτρια του site loveYOUmoreblog.com και ειδική σε θέματα μητρότητας και αυτοφροντίδας.