Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Με ποιους τρόπους το Thrive Global έχει βοηθήσει επιχειρήσεις στο παρελθόν.
-Τι μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσει η επιχείρησή σου την πανδημία.


Η πανδημία έχει αλλάξει τελείως τον τρόπο που ζούμε και που δουλεύουμε. Και όπως αναφέρει και ο Felix Salmon στο Axios, πρόκειται να αλλάξει και την οικονομία με έναν τρόπο που ποτέ ξανά δεν έχουμε δει. «Η πανδημία χτυπάει στην καρδιά της Αμερικής, σε όλα όσα έκαναν την οικονομία της την ισχυρότερη από όλες στον κόσμο, την παραγωγικότητά της», γράφει ο ίδιος.

Ο οικονομολόγος του Stanford Nicholas Bloom προβλέπει ότι η παραγωγικότητα έχει πέσει στις εταιρίες περίπου 5 με 10%. «Αυτή η πτώση δεν είναι κάτι που δεν προβλέπαμε, αλλά έχει μεγάλο αντίκτυπο», τονίζει.

Ο λόγος που φυσικά η πτώση δεν εκπλήσσει τους ειδικούς είναι γιατί η παραγωγικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνολογία, αλλά και με τον ίδιο τον κόσμο. Που φυσικά, βιώνει φοβερό στρες. «Οι άνθρωποι γύρω μας κυριολεκτικά ζούνε μέσα στην δουλειά τους», αναφέρει η Abby Levine της Deloitte.

«Αυτό έχει ένα φοβερά μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία, το σώμα τους αλλά και το μυαλό τους», τονίζει. Μάλιστα, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών, υπάρχει 40% αύξηση στις ψυχολογικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και η μελαγχολία.

Για αυτό ακριβώς πρέπει να ανοιχτεί μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα είναι η επαγγελματική και η προσωπική μας ζωή μετά την πανδημία. Ξέρουμε άλλωστε όλοι πως τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Όμως, έχουμε την δύναμη να χτίσουμε το «καινούργιο» και θα το κάνουμε.

Είναι λογικό να έχει πέσει η παραγωγικότητά μας, να νιώθουμε άσχημα ψυχολογικά αλλά και φυσικά να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα burnout. Όμως, για να τα περιορίσουμε ή και για να τα αποφύγουμε, οι εταιρίες χρειάζεται να δημιουργήσουν στρατηγικές αποτελεσματικές και λειτουργικές, όπως για παράδειγμα τον ασφαλή διαμοιρασμό χώρων εργασίας.

Η ασφάλειά μας έχει προτεραιότητα και οι εταιρίες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία υπέρ τους, ώστε και οι άνθρωποι μέσα σε αυτές να γίνουν πιο παραγωγικοί.

Τα Παγκόσμιο Οικονομικό Forum δημοσίευσε μια έρευνα τον Ιούλιο με τίτλο: “Digital Transformation: Powering the Great Reset.” Όμως αυτή που πιστεύουν ότι αυτό το “Great Reset” ή αλλιώς η «μεγάλη επανεκκίνηση» θα γίνει μόνο μέσω της τεχνολογίας δεν έχουν σκεφτεί ορθά μιας και δεν υπάρχει επανεκκίνηση μέσω της τεχνολογίας αν δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος να πατήσει το κουμπί «on» στην εκάστοτε συσκευή.

Αυτό βέβαια, ξεκινάει μια άλλη συζήτηση με την ανάγκη οι άνθρωποι μέσα στην εταιρία να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να είναι ψυχολογικά δυνατοί και να νιώθουν ότι παίρνουν την υποστήριξη που χρειάζονται, για να λειτουργούν στην καθημερινή τους ζωή. Το παραπάνω ήταν πάντα σημαντικό, αλλά τώρα είναι αναγκαίο. Και αν οι εταιρίες δεν αναλογιστούν τις αξίες πίσω από τους ανθρώπους τους και τις ενσωματώσουν στην κουλτούρα τους, τότε η όποια τεχνολογία έχουν σαν όπλο για να δουλέψουν καλύτερα απλά δεν θα είναι αρκετή.

Σε περιόδους κρίσεως, όπως αυτή που διανύουμε, είναι σημαντικό να αντιστεκόμαστε και να είμαστε ελαστικοί σχετικά με το τι μπορεί να προκύψει. Αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε το «καινούργιο», για το οποίο αναφέρθηκα και παραπάνω. Οι εταιρίες έχουν κατανοήσει ότι αξίες όπως η συγκέντρωση, η συμπόνια, η συνεργασία είναι σημαντικές για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Όμως δεν μπορούμε απλά να πούμε ότι «βάλαμε μπροστά» σε αυτές τις αξίες αν δεν τις έχουμε καλλιεργήσει. Δεν μπορούμε να γίνουμε καινοτόμοι μέσα σε μια ημέρα, ούτε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα μας ξαφνικά. Μπορούμε όμως, να προσπαθήσουμε να φέρουμε την αλλαγή σταδιακά.

Όλο μας έχουμε θετικά κρυμμένα γνωρίσματα βαθιά μέσα μας. Και αυτά τα γνωρίσματα είναι που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο παραγωγικοί και να διώξουμε το άγχος, μιας και το άγχος μας εμποδίζει να τα βρούμε και να τα φέρουμε στην επιφάνεια.

Ο λόγος φυσικά, είναι ότι έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Η νευροεπιστήμονας του Yale, Amy Arnsten μελετά το πώς αντιδρά στο άγχος ο εγκέφαλός μας. Όταν βλέπουμε μπροστά μας μια απειλή, το μέρος του εγκεφάλου μας το οποίο διαχειρίζεται τις πιο ισχυρές λειτουργίες μας όπως η ικανότητα να συγκεντρωθούμε και να πάρουμε αποφάσεις, απλά κλείνει.

Το στρες απελευθερώνει χημικές ουσίες στον οργανικό μας και ο εγκέφαλός μας για να μας προστεύσει κάνει το δικό του shut down.

Όμως, όταν αυτός ο κίνδυνος, το στρες στην προκειμένη περίπτωση δεν φεύγει αλλά παραμένει για μήνες τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να είμαστε δημιουργικοί και λειτουργικοί αφού ο εγκέφαλός μας βασικά υπολειτουργεί.

Άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε να είμαστε ο εαυτός μας όταν είμαστε αγχωμένοι. Δεν μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι, δεν μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Η πραγματική έμπνευση θα έρθει μόνο όταν είμαστε ήρεμοι μέσα στον τυφώνα. Όταν βασιζόμαστε στις δυνάμεις μας και όχι στο ένστικτο μας για επιβίωση.

Το να ξεχωρίσεις και να βελτιώνεσαι τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά δεν θα έρθει με το να είναι ο κόσμος γύρω σου όπως θέλει, αλλά με το να βρεις τα δικά σου μονοπάτια και τα δικά σου εσωτερικά χαρίσματα που θα σου επιτρέψουν να αντιμετωπίσεις ό,τι έρθει στην ζωή σου.

Και τελικά, αξίζει να αναφέρω ότι η τεχνολογία έχει να κάνει με τον άνθρωπο και ούτε εκείνη θα σας σώσει, αν δεν σωθούμε οι ίδιοι. Μια εταιρία είναι όσο «ελαστική» και ανθεκτική είναι και οι άνθρωπό της. Αν οι υπάλληλοι μιας εταιρίας είναι αγχωμένοι, στρεσαρισμένοι και βιώνουν ένα burn out, τότε και η εταιρία θα επηρεαστεί.

Για αυτό και οι άνθρωποι μιας εταιρίας πρέπει να είναι ο πυρήνας στην σκέψη του ποιες θα είναι οι στρατηγικές που θα ακολουθήσει ακόμα και μέσω των τεχνολογικών μέσων που διαθέτει. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως πίσω από κάθε μηχάνημα κρύβεται ένας άνθρωπος που το χειρίζεται.

Σίγουρα είναι πολύ ωραία η σκέψη του να έχουμε ειδικό λογισμικό ή να έχουμε τελευταίας τεχνολογίας εργαλεία για την δουλειά μας αλλά τι γίνεται τελικά με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν όλα αυτά τα εργαλεία; Εκείνοι, είναι βελτιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν; Εμείς οι ίδιοι, τους αντιμετωπίζουμε καλύτερα από ότι στο παρελθόν;

Η φύση της τεχνολογίας είναι στο να αντικαθιστά κάτι που έκανε ένας άνθρωπος παλαιότερα. Τα μηχανήματα έχουν φτιαχτεί για να βοηθούν την ανθρώπινη εργασία αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να λειτουργούν με διακόπτες on και off.

Φυσικά η τεχνολογία έχει βοηθήσει κατά πολύ τον ίδιο τον άνθρωπο. Για την ακρίβεια, όσο παράδοξο και να ακούγεται η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε όρια στην χρήση της, ειδικά στο πώς χρησιμοποιούμε τα κινητά μας, τα social media και άλλες συσκευές που μας αποσυντονίζουν και μειώνουν την παραγωγικότητά μας. Αν το δούμε σωστά, μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο ελαστικοί και πιο ανθεκτικοί στα όσα μας συμβαίνουν.

Τι μπορείς όμως να κάνεις ώστε να βεβαιωθείς ότι οι αλλαγές στο κομμάτι του digital στην εταιρία σου, έχουν ως γνώμονα τον ανθρώπινο παράγοντα; Εξάλλου εμείς στο Thrive Global εξειδικευόμαστε στο να βρίσκουμε λύσεις σχετικά με εταιρίες.

Παρακάτω λοιπόν θα βρεις 6 παραδείγματα με το πώς στρατηγικές και εργαλεία που δημιούργησε το Thrive Global στο παρελθόν βοήθησαν τις εταιρίες να που συνεργάστηκαν μαζί μας να είναι πιο ανθεκτικές και τους υπαλλήλους τους να είναι πιο αποδοτικοί, είτε αν δούλευαν από το γραφείο είτε από το σπίτι:

Δώστε βάση στην ψυχολογική ανθεκτικότητα και το συναισθηματικό well-being

Για να δώσουμε στους ανθρώπους μιας εταιρίας την υποστήριξη που χρειάζονται, είναι βασικό να καταλάβουμε πρώτα ποιοι είναι αλλά και με τι παλεύουν. Πρέπει να κατανοήσουμε θέματα πιο βαθιά από νούμερα και στόχους. Είναι βασικό κομμάτι για την απόδοση των υπαλλήλων της εταιρίας να είναι ψυχολογικά ανθεκτικοί σε δυσκολίες αλλά και συναισθηματικά σε ένα καλό επίπεδο. Για αυτό εδώ στο Thrive Global έχουμε ειδικούς πίνακες ώστε οι εταιρίες να μπορούν να καταγράφουν και να διαχειρίζονται τους παράγοντες που βοηθούν τους εργαζόμενους μέσα σε αυτές να είναι πιο παραγωγικοί.

Το well-being είναι βασικό για τον ανθρώπινο παράγοντα

Γίνεται πολύς λόγος για την ελαστικότητα μιας εταιρίας, για το πόσο ανθεκτικοί πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι αλλά συχνά ξεχνάμε τον ανθρώπινο παράγοντα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν. Στο Thrive Global, δίνουμε μεγάλη βάση σε κάτι απλό, που πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων: Το Recharge. Την ικανότητα να φορτίζουμε ξανά τις μπαταρίας μας, την σημασία του ύπνου και των διαλειμμάτων μέσα στην ημέρα ώστε να διώξουμε το στρες και να ανακάμψουμε. Τα καύσιμά μας είναι η σωστή διατροφή, η ενυδάτωση αλλά και η εσωτερική ηρεμία. Αυτή μας βοηθάει να εστιάσουμε στα σημαντικά, να θέσουμε προτεραιότητες, να βάλουνε όρια στην τεχνολογία και την χρήση της και να γίνουμε τελικά καλύτεροι επαγγελματίες και άνθρωποι.

Δημιούργησε αλλαγή με το να κάνεις μικρά βήματα

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σίγουρα τεράστιες. Όλος ο πλανήτης νιώθει παγωμένος και σαστισμένος. Για αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνεις μικρά βήματα που θα φέρουν μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή σου. Στο Thrive Global τα, Microsteps είναι ακριβώς αυτό. Μικρά βήματα, που μπορείς να κάνεις αμέσως ώστε σιγά – σιγά να δεις μια μεγάλη αλλαγή. Με το να έχουμε οι ίδιοι φτιάξει τόσο μικρά Microsteps ώστε να είναι αδύνατον να αποτύχεις, όπως για παράδειγμα το να θυμόμαστε τρία πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη κάθε φορά που πλένουμε τα χέρια μας, μας βοηθάει να χτίσουμε συνήθειες που μας κάνουνε καλύτερους. Δεν υπάρχει αρνητικό στο να στοχεύεις ψηλά, αλλά η μέθοδος που θα πετύχεις τον στόχο σου είναι το παν.

Δημιούργησε συστήματα και τεχνολογίες που είναι εύχρηστα για το ανθρώπινο δυναμικό

Η νευροεπιστήμη απέδειξε ότι μπορούμε να μειώσουμε το στρες σε μόνο 60 δευτερόλεπτα. Στο Thrive Global δημιουργήσαμε το Reset, που δίνει πρόσβαση σε έναν συγκεκριμένο οδηγό για κάθε έναν ξεχωριστά ώστε να βρουν τα δικά τους πράγματα για τα οποία νιώθουν ευγνωμοσύνη και τελικά να παραμείνουν ήρεμοι σε δύσκολους καιρούς. Το Reset, έρχεται έτοιμο με μεγάλη επιλογή εικόνων και ήχων για να επιλέξουν και να φτιάξουν όπως εκείνοι θέλουν. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι απλά να «πατήσουν» Reset και να το βρουν.

Δώσε βάση στην πρώτη γραμμή του ανθρώπινου δυναμικού

Όλοι μας σεβόμαστε όσοι δουλεύουν στην πρώτη γραμμή αυτή τη περίοδο όμως η λίστα δεν έχει μόνο γιατρούς. Στην πρώτη γραμμή είναι και οι διανομείς, και οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ. Όλες οι εταιρίες έχουν εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή που ουσιαστικά είναι η εικόνα της προς τα έξω, προς τον πελάτη. Εκείνοι οι υπάλληλοι, είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερο από όλους το Reset.

Ένα παράδειγμα είναι οι υπάλληλοι των call centers που δέχονται άπειρες κλήσεις και λύνουν άπειρα προβλήματα. Εκείνοι βιώνουν τρομερό στρες και δεν έχουν πάντα τον χρόνο να κάνουν ένα βήμα πίσω. Για αυτό και εμείς δημιουργήσαμε τα Thrive Calls.

Τα Thrive Calls βοηθούν ουσιαστικά τους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας με έναν απλό, αλλά αποτελεσματικό τρόπο. Αν έχουν μόνο ένα λεπτό στην διάθεσή τους, τότε μπορούν να κάνουν ένα Thrive Call, το οποίο διαρκεί 60 δευτερόλεπτα. Ένα Thrive Call μπορεί να είναι μια βαθιά ανάσα, λίγο stretching ή μια μικρά παύση για να σκεφτούν κάτι για το οποίο νιώθουν ευτυχία. Οι εταιρίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Thrive Calls στους υπαλλήλους τους και να δουν στην πράξη όλα τα οφέλη.

Μην ξεχνάς την δύναμη που έχουν οι ιστορίες

Οι ίδιες μας οι ιστορίες, είναι αυτές που μας κάνουν τόσο ξεχωριστούς. Για αυτό ο καθένας μας έχει την δική του ιστορία, τα δικά του εμπόδια που έχει ξεπεράσει, τις δικές του σωστές συνήθειες. Επειδή λοιπόν οι ιστορίες είναι τόσο σημαντικές, οφείλουμε να έχουμε πρότυπα, τις ιστορίες των οποίων διαβάζουμε και χρησιμοποιούμε για να βοηθηθούμε και να ανακάμψουμε. Η Walmart και το Thrive Global δημιούργησαν μαζί το Thrive ZP, το οποίο βοηθάει όσους συμμετέχουν σε αυτό να μοιράζονται τις ιστορίες τους και να αλληλουποστηρίζονται, να γιορτάζουν τις δικές τους μικρές νίκες. Προσωπικά, εμπνέομαι καθημερινά από αυτό μας το δημιούργημα.

Είναι γεγονός πως η πανδημία έχει επισπεύσει το μέλλον μας και πρέπει οι ίδιοι να βρούμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε ώστε να την αντιμετωπίσουμε. Το μέλλον μας περιμένει και οι ίδιες οι εταιρίες πρέπει να βρουν τι είναι αυτό που θα βοηθήσει τους υπαλλήλους της να γίνουν καλύτερη και πιο αποδοτικοί. Αν δεν λάβουμε υπόψιν μας τον ανθρώπινο παράγοντα, η τεχνολογία και τα εργαλεία της όσο χρήσιμα και να είναι, δεν θα είναι αρκετά για να έρθει η αλλαγή.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Απλοί τρόποι για να βοηθήσεις την ομάδα σου να βάλει προτεραιότητες

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο αποτελεσματικός ηγέτης στην κρίση του κορονοϊού, αλλά και μετά

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.