Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να μάθεις πρώτα να φροντίζεις τον εαυτό σου.
-Γιατί πρέπει να θυμίζεις στους φίλους σου τα καλά τους.


Αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο, αν θέλεις να είσαι περισσότερο ευτυχισμένος σε κάθε τομέα, η επιστήμη είναι σαφής: όταν βοηθάς τους άλλους ζεις καλύτερα και περισσότερο. Γι’ αυτό άρχισε να προσφέρεις. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Personality and Social Psychology, όσοι προσφέρουν και ασχολούνται με τους γύρω τους και όχι μόνο με τον εαυτό τους, βελτιώνουν την ευεξία, την υγεία και τις σχέσεις τους. Η προσφορά και η γενναιοδωρία δηλαδή σχετίζονται άμεσα με την ευτυχία. Αυτό επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal Nature Communications, η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι υπάρχει νευρολογική συσχέτιση μεταξύ αυτών.

Ωραία όλα αυτά. Πώς μπορείς να την καλλιεργήσεις και να βελτιώσεις κάθε τομέα της ζωής σου; Μπορείς να ξεκινήσεις με τα βήματα που ακολουθούν:

1.Προσπάθησε να βοηθάς ένα άτομο κάθε ημέρα

Αυτό προτείνει ο Mark Ottoni-Wilhelm, καθηγητής του Indiana University και ειδικός σε θέματα ευγνωμοσύνης. Μπορείς να ξεκινήσεις προσφέροντας εθελοντική ή οικονομική βοήθεια σε μία φιλανθρωπική οργάνωση. Μπορείς να βοηθήσεις τον συνάδελφο που χρειάζεται τη βοήθειά σου. Είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να ενισχύσεις τις σχέσεις σου στο γραφείο. Αν μπορέσεις να το κάνεις σε καθημερινή βάση, σιγά σιγά θα σου γίνει συνήθεια.

2.Άκουσε τον άλλον όταν σου μιλάει

Ο Ottoni-Wilhelm υποστηρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό το να είσαι καλός ακροατής. Είτε πρόκειται για μέλη της οικογένειάς σου, φίλους ή συναδέλφους, πρέπει να είσαι παρών σε κάθε συζήτηση. Γι΄αυτό κάθε φορά που η προσοχή σου διασπάται, υπενθύμιζε στον εαυτό σου ότι πρέπει να ακούς. Η Stephanie Brown, καθηγήτρια ψυχιατρικής και ψυχολογίας υποστηρίζει ότι η ουσιαστική επικοινωνία είναι προϋπόθεση της ευημερίας και της γενναιοδωρίας. Γι΄αυτό άκουγε προσεκτικά τους άλλους όταν σου μιλάνε.

3.Να είσαι καλός και υποστηρικτικός φίλος

“Προσπάθησε να στηρίζεις τους άλλους, όπως θα ήθελες να στηρίζουν οι άλλοι εσένα και να τους θυμίζεις τα δυνατά τους σημεία” λέει η Brown. Όλοι μας θέλουμε κάθε τόσο κάποιον να μας θυμίζει πόσο καλοί είμαστε. Γίνε αυτή η υπενθύμιση για τους φίλους σου και βοήθησέ τους να (ξανα)θυμηθούν τις δυνάμεις τους.

4.Φρόντιζε τον εαυτό σου

Πώς πιστεύεις ότι μπορείς να φροντίσεις τους άλλους αν δεν ξεκινήσεις από εσένα τον ίδιο; Για να ενεργοποιήσεις την προσφορά και την φροντίδα η Brown είναι σαφής: πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου. “Να είσαι τόσο γενναιόδωρος με τον εαυτό σου όπως είσαι και με τους γύρω σου”. Ο εαυτός σου είναι πολύτιμος, γι΄αυτό βρες χρόνο να αποφορτιστείς, να κοιμηθείς (περισσότερο) και να τρέφεσαι καλύτερα.

5.Προσπάθησε να παίρνεις από κοινού αποφάσεις

Η Brown υποστηρίζει ότι η αλληλεπίδρασή σου με τους άλλους πρέπει να διέπεται από ισότητα. Τι σημαίνει αυτό; Είτε είσαι στο σπίτι είτε στο γραφείο, προσπάθησε να παίρνετε από κοινού αποφάσεις και να δείχνει στους άλλους ότι σέβεσαι τη γνώμη τους. Η συνεργασία πάντα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

6.Πάρε παράδειγμα από τους άλλους

Ο Ottoni-Wilhelm σε συμβουλεύει να σκεφτείς άτομα που σε έχουν βοηθήσει με κάποιον τρόπο. Ακόμα και πρόκειται για μικρές πράξεις καλοσύνης, το να σκέφτεσαι πόσο έχουν βοηθήσει εκείνοι εσένα, σε παροτρύνει να κάνεις κι εσύ το ίδιο. Άρχισε λοιπόν να προσφέρεις και άλλαξε τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Τα Οφέλη Του Εθελοντισμού Στη Ζωή Και Τη Δουλειά Σου

Οι Γενναιόδωροι Ζουν Περισσότερο!

Author(s)

  • Nora Battelle

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Nora Battelle είναι αρθρογράφος στο Thrive Global. Έχει σπουδάσει Αγγλική και Γαλλική Λογοτεχνία και τη συναρπάζει η γλώσσα, ο πολιτισμός, το internet και όλα τα μικρά πράγματα που μας βοηθούν να ευημερήσουμε.