Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η ευτυχία δε βρίσκεται στα social media.
-Γιατί πρέπει να αποφύγεις τη σύγκριση.


Social Media. Πόσες φορές την ημέρα ασχολείσαι με αυτά; Πόσες φορές παρακολουθείς τις αναρτήσεις των φίλων σου – πού πήγαν διακοπές, τι έκαναν, και με ποιον ήταν. Πολλοί νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν με όλον τον κόσμο το καινούργιο τους αυτοκίνητο, ένα καλό γεύμα, το καινούργιο τους σπίτι ή το μέρος που περνούν τις διακοπές τους. Ίσως γιατί έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι τα υλικά αγαθά είναι προϋπόθεση της επιτυχίας.

Και είναι φορές που όλες αυτές οι αναρτήσεις είναι κάπως ενοχλητικές. Είναι όμως και ακίνδυνες; Μάλλον όχι. Σε ορισμένα άτομα ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ζήλια και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κι αυτό γιατί προκαλούν αναπόφευκτα ένα είδος σύγκρισης του εαυτού μας, με τον άλλον.

Συνεπώς, όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όσο περισσότερους φίλους έχεις σε αυτά, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να αισθανθείς ζήλεια για όλα όσα δεν έχεις και σε ακραίες περιπτώσεις να βιώσεις συναισθήματα κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Αναρωτήσου, λοιπόν, μήπως είσαι πιο χαρούμενος όταν απέχεις από τα social media; Τι αναζητάς και τι περιμένεις από αυτά; Αν σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό και την ζωή σου, μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις κάτι στον τρόπο χρήσης τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκοπείς εντελώς από αυτά. Αρκεί να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά τη σχέση σου μαζί τους.

6 τρόποι για να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα social media

1. Απενεργοποίησε τις αυτόματες ειδοποιήσεις από όλες τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο ήχος μίας ειδοποίησης σου προκαλεί ένα είδος εξάρτησης καθώς ελέγχεις συνέχεια το κινητό σου, με αποτέλεσμα να χάνεις καθετί που συμβαίνει γύρω σου.

2. Προσδιόρισε οτιδήποτε αρνητικό σε επηρεάζει. Και όταν το κάνεις, προσπάθησε να το εξαλείψεις. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι- για παράδειγμα στο Facebook- που σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου; Το να «κρύψεις» αυτά τα άτομα ή να τα σβήσεις από το προφίλ σου – ειδικά αν δεν είναι πραγματικοί σου φίλοι –μπορεί να σε βοηθήσει. Να θυμάσαι: είναι δικός σου ο λογαριασμός. Γι’ αυτό σβήσε οτιδήποτε δεν θέλεις να βλέπεις σε αυτόν.

3. Ξεκαθάρισε τι θέλεις. Η ζήλεια είναι πολύ αρνητικό συναίσθημα. Συνεπώς αν νιώθεις έτσι, εκμεταλλεύσου αυτήν την ευκαιρία για να αποσαφηνίσεις τι είναι σημαντικό για εσένα; Ένα καινούργιο αυτοκίνητο; Μία τέλεια σχέση; Ένα ταξίδι; Θα αισθανθείς λιγότερο ευάλωτος αν ξεκαθαρίσεις τι είναι αυτό που θέλεις και πώς θα το αποκτήσεις.

4. Σταμάτησε τη σύγκριση. Είναι πολύ εύκολο να κρίνεις τον εαυτό σου, ειδικά αν τον συγκρίνεις με τον άλλον. Γι’ αυτό υπενθύμισέ του ότι αξίζει. Ότι είναι σημαντικός στους άλλους και ότι κατά κάποιο τρόπο κάποιος άλλος εξαρτάται από αυτόν. Γιατί εσύ είσαι ο σύντροφος, το παιδί, ο γονιός, ο συνεργάτης και ο φίλος κάποιου. Είσαι πολύ ξεχωριστός και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αλλάξει.

5. Προτίμησε τη ζωντανή επαφή. Βγες με κάποιον για καφέ. Πήγαινε μία βόλτα και βρες ένα άτομο που σε κάνει να γελάς. Ακόμα και ένα απλό τηλεφώνημα αποτελεί μία πολύ καλύτερη μορφή επικοινωνίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δώσε προτεραιότητα στην πραγματική ζωή και όχι στην εικονική.

6. Βοήθησε τους άλλους. Η συναισθηματική ικανοποίηση που θα νιώσεις κάνοντας κάτι χρήσιμο για τους άλλους, θα διώξει κάθε αρνητική σκέψη.

Στο τέλος της ημέρας ο σκοπός είναι να υιοθετήσεις πιο υγιεινές πρακτικές για τη χρήση των social media και να δημιουργήσεις ένα τείχος προστασίας από κάθε αρνητικό συναίσθημα που σου προκαλούν. Και να θυμάσαι πως οι πραγματικοί σου φίλοι θα είναι πάντα πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί σου κάτι σημαντικό όταν θα πίνετε μαζί για καφέ και όχι μόνο όταν βρίσκεστε εικονικά.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Οι Επιπτώσεις Των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης Στην Ψυχική Μας Υγεία

Ξέρεις Πόσο Χρόνο Πρέπει Να Αφιερώνεις Στα Social Media Για Να Είσαι Χαρούμενος;