Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιους κανόνες ασφαλείας πρέπει να ακολουθήσεις.
-Γιατί η σύγκριση μπορεί εδώ να σε βοηθήσει.


Τι πιο ωραίο από το να ξαπλώνεις στον καναπέ σου και να ψάχνεις για να αγοράσεις πράγματα; Το online shopping είναι ο ευκολότερος, γρηγορότερος και πιο βολικός τρόπος να ψωνίζεις και συχνά μπορεί να αποδειχθεί και ο πιο φτηνός. Αλλά ξέρεις πώς να ψωνίζεις σαν ειδικός; Όπως και με κάθε δεξιότητα, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες και τεχνικές – κάποια μικρά βήματα – που μπορείς να μάθεις για να εξελίξεις τις ικανότητές σου. Ποια είναι αυτά; Ο Marc Saltzman, δημοσιογράφος στο USA Today και ειδικός στην τεχνολογία, σού τα αποκαλύπτει.

Μικροβήμα #1: Σιγουρέψου ότι ψωνίζεις με ασφάλεια 

Προφανώς, πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμβουλή με δεδομένες τις απειλές που υπάρχουν και αναδύονται διαρκώς. Πριν κάνεις μια αγορά ή βάλεις τα στοιχεία της πιστωτικής σου, εξασφάλισε ότι ψωνίζεις σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει αρκετά βήματα:

-Έλεγξε ότι η ιστοσελίδα που επισκέπτεσαι ξεκινά με https κι όχι μόνο http.

-Φρόντισε η σύνδεσή σου να είναι ασφαλής. Αν δεν διαθέτεις ασφαλές router, χρησιμοποίησε μια υπηρεσία VPN για να κρυπτογραφήσεις και να κρύψεις τη διεύθυνση IP σου. Φυσικά, μην χρησιμοποιείς τα δωρεάν ανοιχτά δίκτυα Wi-fi. 

-Ενημέρωσε το antivirus λογισμικό στον υπολογιστή και στο κινητό σου. 

-Κάνε περιήγηση incognito, όταν μπορείς, για να αποτρέψεις τους ενοχλητικούς marketer από το να καταγράψουν τις αγορές σου. 

-Μοιράσου μόνο τις προσωπικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την αγορά.

-Μην προσθέτεις τις προσωπικές σου πληροφορίες σε φόρμες που δεν είναι ασφαλείς.

-Μην πατάς ποτέ σε ένα σύνδεσμο που δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει.

Μικροβήμα #2: Μέτρα τις διαστάσεις σου

Μία από τις πιο εκνευριστικές πλευρές του online shopping είναι να αγοράσεις κάτι σε λάθος νούμερο ή με κακή εφαρμογή στο σώμα σου. Αφού δεν μπορείς να δοκιμάσεις, συνήθως ρισκάρεις, ειδικά αφού τα μεγέθη κάθε εταιρείας διαφέρουν. Ένας εύκολος τρόπος είναι να έχεις τις σωστές μετρήσεις για το σώμα σου. Παίρνει μόνο μερικά λεπτά και θα προλάβεις την ενδεχόμενη δυσαρέσκεια, καθώς και τα χρήματα που ίσως χάσεις, αν δεν μπορείς να επιστρέψεις αυτό που αγόρασες. 

Μικροβήμα #3: Διάβασε τις κριτικές 

Έχει περάσει ο καιρός που μπορούσες να βασιστείς στα λεγόμενα μιας εταιρείας για την ποιότητα των προϊόντων της. Σήμερα, οι καταναλωτές έχουν τη δύναμη να κάνουν πραγματική έρευνα πριν κάνουν μια αγορά και οι ειδήμονες στρέφονται στις διαδικτυακές κριτικές. Πλέον, οι καταναλωτές είναι εξοπλισμένοι με την ικανότητα να μάθουν την αλήθεια για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν. Πρόσεχε, όμως! Δεν είναι όλες οι διαδικτυακές αγορές έγκυρες. Επίσης, πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι δεν μπορείς να ικανοποιείς όλο τον κόσμο, οπότε θα υπάρχουν αρνητικές κριτικές ακόμα και για τα καλύτερα προϊόντα.

Μικροβήμα #4: Διάβασε τα ψιλά γράμματα

Πριν κάνεις οποιαδήποτε αγορά, φρόντισε να έχεις διαβάσει όλους τους όρους επιστροφών, αποζημιώσεων και αποστολής. Μπορεί να περιέχουν παγίδες που πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις να ψωνίσεις και να βάλεις τα στοιχεία σου. 

Μικροβήμα #5: Δώσε προσοχή στο πρόγραμμα, στους κανόνες και στα έξοδα αποστολής  

Αυτό σε ενδιαφέρει ειδικά αν αγοράζεις κάτι που θες να χρησιμοποιήσεις μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, αν θες να αγοράσεις ένα δώρο για τα γενέθλια του φίλου σου, φρόντισε να το παραγγείλεις εγκαίρως για να του το δώσεις. Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε στο online shopping είναι ότι πληρώνουμε πολύ. Συχνά, βρίσκουμε μια φανταστική προσφορά online, που γρήγορα την βάζουμε στο καλάθι μας και πληρώνουμε πριν το καταλάβουμε. Στο μεταξύ, τα έξοδα αποστολής είναι μεγαλύτερα από την τιμή του ίδιου του προϊόντος και στην ουσία δεν έχουμε επωφεληθεί από την έκπτωση. Γι’ αυτό πριν αγοράσεις, έλεγξε τους όρους και τα έξοδα αποστολής. 

Μικροβήμα #6: Κάνε σύγκριση

Ένα από τα πιο καλά πράγματα σχετικά με το online shopping είναι η υπερπληθώρα επιλογών που έχεις στη διάθεσή σου. Υπάρχει μια ατελείωτη ποικιλία παπουτσιών, ρούχων, gadgets, υπηρεσιών και σου είναι διαθέσιμα μόνο με μία κίνηση. Αλλά, σκέψου έξυπνα! Αν έχεις βρει 10 ιστοσελίδες που πωλούν το ίδιο πράγμα, σύγκρινέ τες. Δες ποιο κατάστημα έχει τις χαμηλότερες τιμές, τις μεγαλύτερες προσφορές και τα καλύτερα οφέλη. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις μεγαλύτερο κέρδος. 

Δεν χρειάζεσαι πτυχίο, πολλά λεφτά ή απίστευτη έρευνα για να γίνεις ένας έξυπνος διαδικτυακός αγοραστής. Απαιτεί μόνο λίγη τεχνογνωσία. Και τώρα που ξέρεις πώς να το κάνεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις συμβουλές για να αξιοποιήσεις κάθε ευρώ που θα ξοδέψεις.

Διάβασε ακόμα:

Η Πρώτη Selfie Στο Διάστημα Είναι Γεγονός

Πότε Και Πώς Η Ψηφιακή Έκθεση Μπορεί Να Σε Εκθέσει Επαγγελματικά