Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να επιλέξεις τη γρήγορη άσκηση.
-Πώς το περπάτημα βοηθά τα μάτια.


Όλοι γνωρίζουμε ότι το περπάτημα μάς κάνει καλό. Ωστόσο, πολλοί από εμάς, έχουμε την εσφαλμένη ψευδαίσθηση ότι εξισορροπούμε την καθιστική ζωή με 30-60 λεπτά έντονης προπόνησης στο γυμναστήριο. Ωστόσο, το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο να κάθεται όλη την ημέρα και μετά να πιέζεται αρκετά και μάλιστα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes το 2007, ο μέσος μη ασκούμενος άνθρωπος μπορεί να χάσει ακόμη περισσότερο τη φόρμα του τα επόμενα χρόνια, αν κάθεται πολύ, με αποτέλεσμα να μειώσει τον φυσιολογικά υψηλό βαθμό διαλειμματικής μη ασκητικής σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή. Η μη ασκητική σωματική δραστηριότητα δεν είναι ξεκούραση, αλλά ούτε και γυμναστική: είναι οι δουλειές του σπιτιού, το περπάτημα, η κηπουρική. 

Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος να αντιμετωπίσουμε μια ημέρα που έχουμε περάσει ως επί το πλείστον μπροστά στις οθόνες του υπολογιστή, είναι να βγούμε για περπάτημα νωρίς το πρωί. Πέρα από τα προφανή οφέλη που σχετίζονται με την άσκηση, ακολουθούν 5 λόγοι που το πρωινό περπάτημα βελτιώνει την υγεία. 

#1. Γρήγορο cardio

Το πρωινό περπάτημα πριν το φαγητό σημαίνει άσκηση σε γρήγορο ρυθμό. Μια μετά-ανάλυση 27 ερευνών που δημοσιεύτηκε το 2016 συμπέρανε ότι η αεροβική άσκηση σε γρήγορο ρυθμό προκαλεί υψηλότερη οξείδωση του λίπους συγκριτικά με την άσκηση σε αργό ρυθμό. Με άλλα λόγια, η γρήγορη καρδιαγγειακή άσκηση ωθεί το σώμα μας να κάψει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος. Και με δεδομένο ότι το περπάτημα είναι χαμηλής έντασης, μπορούμε να το εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα, χωρίς να νιώθουμε εξάντληση εξαιτίας της έλλειψης τροφής στον οργανισμό μας. 

#2. Απώλεια λίπους

Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάψουν το αποθηκευμένο σωματικό τους λίπος. Η καθιέρωση ενός πρωινού περιπάτου όχι μόνο συμβάλλει στην απώλεια βάρους, αλλά ενεργοποιεί το μεταβολισμό, διδάσκοντας παράλληλα στον οργανισμό μας να καίει λίπος κατά τη διάρκεια άσκησης χαμηλής έντασης. 

#3. Αύξηση κυκλοφορίας του αίματος

Όποιος βιώνει καθυστερημένη έναρξη του πόνου (DOM) γνωρίζει τον πρωινό πόνο που οφείλεται σε άκαμπτους μυς. Συχνά, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε όταν πονάμε είναι να πάμε στο γυμναστήριο. Ωστόσο, έρευνα του 2012 της Karoline Cheung  δείχνει ότι η ήπια άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ανακουφιστεί ο πόνος που σχετίζεται με DOMs. Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και καλύτερη κυκλοφορία σημαίνει ότι αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά θα κατευθυνθεί προς τους τραυματισμένους μυς, επιταχύνοντας την αποκατάστασή τους.

#4. Ξεκούραση οφθαλμών

Ίσως η πιο υποτιμημένη πτυχή του περίπατου είναι ότι δίνει στα μάτια την ευκαιρία να κάνουν ένα διάλειμμα από την οθόνη. Ο Dr. Mike T Nelson, φυσιολόγος άσκησης, συγκρίνει τη μακροχρόνια έκθεση μπροστά από μια οθόνη με την καθιστική ζωή. Όταν καθόμαστε, οι καμπτήρες των γοφών μας σφίγγουν εξαιτίας της συστολής. Οι μύες των ματιών είναι παρόμοιοι.

#5. Έκθεση στον ήλιο 

Πέρα από την ευκαιρία για πρόσληψη βιταμίνης D, υπάρχουν άλλοι 2 σημαντικοί λόγοι να βγούμε έξω νωρίς το πρωί. Το πρωινό φως του ήλιου μας βοηθά να επανεκκινήσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας, διευκολύνοντας τον ύπνο το βράδυ, ενώ το φως του ήλιου βελτιώνει τη διάθεση. Ο ερευνητής μελατονίνης Russel J. Reiter του University of Texas Health Science Center σημειώνει “το φως που λαμβάνουμε όταν βρισκόμαστε έξω μια φωτεινή ημέρα είναι αρκετά πιο έντονο από αυτό που θα λάβουμε σε έναν εσωτερικό χώρο”. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εσωτερικούς χώρους να βγαίνουν έξω ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και να κοιμόμαστε όλοι σε πλήρες σκοτάδι. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους ρυθμούς της μελατονίνης και μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε αύξηση της ενέργειας, αλλά και στην βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου.

Διάβασε ακόμα:

3 φράσεις που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την άσκηση

Στιγμιαίος καφές: Ο σύμμαχός σου για μέγιστη αθλητική απόδοση

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.