Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να ξέρεις τον λόγο που συνδέεσαι στα social media.
-Ποιος είναι ο κανόνας 10:1 που πρέπει να ακολουθείς.


Είτε σου αρέσει είτε όχι, τα social media είναι εδώ για να μείνουν. Τα τελευταία χρόνια, οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν προκαλέσει ριζικές αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούμε, αλληλεπιδρούμε και χτίζουμε σχέσεις μεταξύ μας. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι η διαρκής και επίμονη χρήση των social media ίσως οδηγήσει σε αυξημένα αισθήματα μοναξιάς, να μειώσουν τις κοινωνικές δεξιότητες, σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και να συμβάλλει σε αύξηση του άγχους και των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Κι όμως, πολλές έρευνες αναφέρουν ότι τα social media μπορούν να κάνουν τη ζωή κάποιου πιο πλούσια. Φυσικά, πολλές ερωτικές σχέσεις πλέον δημιουργούνται διαδικτυακά και οι ψηφιακές ομάδες υποστήριξης παρέχουν στους ανθρώπους έναν τρόπο να συνδεθούν με άτομα που έχουν παρόμοια νοοτροπία παγκοσμίως. 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιείς τα social media, ώστε να συμβάλλεις στην ψυχική ευεξία, αντί να δημιουργείς συναισθηματικά προβλήματα. 

1.Κάνε ένα γρήγορο έλεγχο πριν συνδεθείς

Πριν συνδεθείς στην αγαπημένη σου πλατφόρμα, αναρωτήσου γιατί το κάνεις. Είσαι περίεργος να μάθεις πόσα likes πήρες στο τελευταίο σου post – ακόμα κι αν το τσέκαρες πριν 30 λεπτά; Προσπαθείς να αποφύγεις ένα αρνητικό συναίσθημα και ελπίζεις ότι τα social media θα ανακουφίσουν τη δυσαρέσκειά σου; Αν διαπιστώσεις ότι προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις τα social media για να απαλλαγείς από κάτι, σταμάτα και κάνε κάτι άλλο που θα σε ανακουφίσει στην πραγματική ζωή. Τηλεφώνησε σε ένα φίλο σου, τακτοποίησε το δωμάτιό σου ή σχεδίασε τι θα κάνεις το Σαββατοκύριακο. Ακόμα καλύτερα, δοκίμασε μια αποδεδειγμένη τεχνική για τη διαχείριση του στρες, δηλαδή τις ασκήσεις mindfulness (όχι μόνο τον διαλογισμό, αλλά ακόμα κι ενεργές δραστηριότητες, όπως ένας περίπατος ενσυνειδητότητας), ή εστίασε στην αυτοϊαση (κάνε ένα μπάνιο με αρωματοθεραπεία, ξάπλωσε με μια κουβέρτα ή άκου την αγαπημένη σου μουσική). 

2. Θέσε χρονικά όρια στη χρήση των social media

Η έρευνα δείχνει ότι η διευρυμένη χρήση των social media συμβάλλει σε αρνητικά αποτελέσματα. Για να διατηρήσεις τη χρήση τους θετική, θέσε ένα χρονικό όριο για κάθε μέρα. Συμφώνησε με τον εαυτό σου ότι δεν θα χρησιμοποιείς τα social media πέρα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αποφάσισε πώς θα χωρίσεις αυτό το χρόνο. Αν δυσκολεύεσαι να βάλεις όρια, δοκίμασε να προγραμματίσεις το χρόνο με τα social media στο ημερολόγιό σου και σκέψου το σαν ένα meeting ή ένα ραντεβού. 

3. Χρησιμοποίησε τα social media για να εμπνεύσεις και να εκτιμήσεις 

Αντί να χρησιμοποιείς τα social media για τη δική σου απόλαυση, προσπάθησε να τα χρησιμοποιήσεις σαν την αντανάκλαση των υψηλότερων και πιο σημαντικών αξιών σου. Οι αξίες διαφέρουν από τους στόχους, καθώς αντιπροσωπεύουν ό,τι υποστηρίζεις και όσα διέπουν τη ζωή σου. Σε αντίθεση με τους στόχους, δεν μπορούν να διαγραφούν από μία λίστα, αλλά πρόκειται για ιδέες και αρχές, τις οποίες σχεδιάζεις να ακολουθήσεις για καιρό – ακόμα και για όλη τη ζωή σου. Παραδείγματα αξιών είναι η εντιμότητα, η περιπέτεια, η εκπαίδευση, η πνευματικότητα και η κοινοκτημοσύνη. Μόλις προσδιορίσεις τις θεμελιώδεις αξίες σου, προσπάθησε να εστιάσεις σε αυτές μέσω των post σου. Μην ποστάρεις κάτι, αν η φωτογραφία, η λεζάντα ή το βίντεο δεν αντιπροσωπεύουν κάποια από τις αξίες σου.

4. Ακολούθησε τον κανόνα 10:1 για την καθημερινή χρήση social media

Ακολούθησε την αναλογία 10:1 για πραγματικές δραστηριότητες προς δραστηριότητες social media. Για κάθε 10 πραγματικές δραστηριότητες (όπως μια βόλτα, ένας καφές στην αγαπημένη σου καφετέρια), κάνε μια δραστηριότητα στα social media. Τα social media θα έπρεπε να είναι το κερασάκι στην τούρτα, παρά η ουσία της ζωής σου. Ακόμα κι αν μπορεί να προσφέρει την πρόσβαση σε σημαντικά κοινωνικά δίκτυα, δεν αποτελεί υποκατάστατο των αληθινών αλληλεπιδράσεων. Αν δυσκολεύεσαι να πετύχεις αυτήν την ισορροπία, ξεκίνα ένα νέο χόμπι, ασχολήσου με περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες και βγες με τους φίλους σου. 

Αν διαπιστώσεις ότι προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις τα social media για να απαλλαγείς από κάτι, σταμάτα και κάνε κάτι άλλο που θα σε ανακουφίσει στην πραγματική ζωή.

5. Προγραμμάτισε διαλείμματα από τις συσκευές 

Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, κάνε ένα διάλειμμα από τις συσκευές, κάτι που περιλαμβάνει αποσύνδεση από το κινητό, το tablet, το laptop και τον υπολογιστή. Κατά προτίμηση, μεταξύ 12 και 24 ώρες. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, αλλά σύντομα θα δεις πόσο συναρπαστικό είναι να μην είσαι κολλημένος σε μία συσκευή ψηφιακής επικοινωνίας 24/7 και πόσο πιο ενσυνείδητος είσαι στις καθημερινές σου δραστηριότητες, όταν δεν υπάρχει κάποια συσκευή να σε αποσπά από το να απολαύσεις ένα γεύμα με τους φίλους σου, μια ταινία με την οικογένειά σου ή μια βόλτα στο πάρκο. Προσθέτει μεγάλη ευχαρίστηση στην καθημερινότητά σου, ενισχύει την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου και συμβάλλει σε μια πιο ουσιαστική αίσθηση σύνδεσης με τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω σου.

Διάβασε ακόμα:

Τα 4 Έψιλον που είναι τροφή για την ψυχή σου

Γιατί να μην χάσεις την επόμενη προπόνησή σου

Author(s)

  • Dr. Judy Ho

    Ψυχολόγος

    Η Dr. Judy Ho είναι μια πιστοποιημένη κλινική ψυχολόγος και νευροψυχολόγος, με Ph.D. στην Κλινική Ψυχολογία και βραβευμένη ερευνήτρια.