Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί 3 βαθιές ανάσες αρκούν για να ηρεμήσεις.
– Γιατί επιβάλλεται να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα που σου προκαλεί μια καταστάση.


Όσο ήρεμος ή ψύχραιμος κι αν είσαι, μέσα στη μέρα ή τη βδομάδα θα σε βρουν και θα χτυπήσουν. Το στρες, ο φόβος και η αγωνία. Σε διαφορετικές στιγμές το καθένα και για διαφορετικό λόγο ή και με ασήμαντη αφορμή. Υπάρχει και χειρότερο; Ναι! Τα 3 αυτά συναισθήματα μπορεί να σε χτυπήσουν ταυτόχρονα, καθώς σχετίζονται μεταξύ τους, βγάζοντάς σε κυριολεκτικά knock out.

Αν, όμως, δεν ξέρεις πώς να ρυθμίσεις το άγχος, το φόβο ή την αγωνία σου, τότε αυτά παγιώνονται, με αποτέλεσμα να τα κουβαλάς σε μια γενικευμένη μορφή μαζί σου σχεδόν παντού: στη δουλειά, όταν μιλάς με τους φίλους σου, ακόμα κι όταν βλέπεις τηλεόραση. Και μπορούν, μάλιστα, να διακόψουν την ικανότητα λήψης μίας απόφασης, να πλήξουν την αποδοτικότητά σου και να σαμποτάρουν ακόμα και τη δυνατότητα προσωπικής επαφής με τους γύρω σου. Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου προτείνει 5 απλούς τρόπους, για να μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτού του είδους τη συναισθηματική πίεση, την ώρα ακριβώς που συμβαίνει.

1.Πάρε ανάσα

Παρόλο που είναι το πιο εύκολο από όλα τα βήματα που έπονται, συνήθως ξεχνάς να το κάνεις. Δεσμεύσου ότι την επόμενη φορά, που θα νιώσεις το στρες ή τον φόβο να σε κατακλύζει, θα καθίσεις στον καναπέ ή την καρέκλα σου και θα πάρεις 3-5 βαθιές ανάσες. Συγκεντρώσου σε αυτές, ώστε να απομακρύνεις τη σκέψη σου από την αγωνία και να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ηρεμήσεις.

2.Στρέψε αλλού την προσοχή σου

Κάποιες φορές, εστιάζοντας την προσοχή σου σε κάτι άλλο, μπορεί να αποφορτιστείς από τα πιεστικά συναισθήματα που βιώνεις. Αυτό το κάτι άλλο μπορεί να είναι η δουλειά σου, ένα σύντομο τηλεφώνημα στον φίλο σου, ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά, μια βόλτα με τον σκύλο σου. Στην ουσία δηλαδή αποσπάς την προσοχή σου για λίγο, προκειμένου να αποτρέψεις την αγωνία να κορυφωθεί. Παρόλο που αυτή η τακτική λειτουργεί, θα πρέπει να θυμάσαι ότι, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να προχωρήσεις στο βήμα που ακολουθεί.

3.Αναγνώρισε το αρνητικό συναίσθημα

Κι όμως! Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο βήμα. Να κατανοήσεις τι ακριβώς βιώνεις μία συγκεκριμένη στιγμή και τι συναισθήματα σου προκαλεί. Αν αυτό το συναίσθημα είναι τόσο μπερδεμένο που δεν μπορείς να το προσδιορίσεις, σημείωσε τουλάχιστον το γεγονός που σου προκαλεί αυτή τη συναισθηματική αντίδραση και προσπάθησε να κάνεις την απλή συσχέτιση: τι σου προκαλεί τι. Για να το πούμε πιο αναλυτικά ώστε να το καταλάβεις, είναι σημαντικό να μπορέσεις να αναγνωρίσεις τι συναισθήματα σου προκαλούν συγκεκριμένες καταστάσεις. Έτσι, αν τα βιώσεις ξανά στο μέλλον, θα σου είναι οικεία και θα μπορείς να τα αναγνωρίσεις πιο εύκολα, χωρίς να αναστατώνεσαι.

Δεσμεύσου ότι την επόμενη φορά, που θα νιώσεις το στρες ή τον φόβο να σε κατακλύζει, θα καθίσεις στον καναπέ ή την καρέκλα σου και θα πάρεις 3-5 βαθιές ανάσες

4.Συζήτησέ το

Ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστείς τέτοιο είδους συναισθήματα είναι να κουβεντιάσεις για αυτά με κάποιον. Με τον σύντροφό σου, έναν καλό φίλο, έναν συνάδελφο με τον οποίο έχεις οικειότητα ή εμπιστεύεσαι. Είναι σημαντικό να βγάλεις το συναίσθημα από μέσα σου, για να αποφορτιστείς από αυτό. Φυσικά, αν δεν νιώθεις ότι ανακουφίζεσαι από τα συναισθήματα αυτά, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, ώστε να δεχτείς μια πιο εξειδικευμένη υποστήριξη, που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ανακουφιστική για σένα, ενώ ταυτόχρονα θα λάβεις την καθοδήγηση που χρειάζεσαι, ώστε να μάθεις να ρυθμίζεις αυτού του είδους τη συναισθηματική φόρτιση.

5.Πιάσε μολύβι και χαρτί

Την ώρα που νιώθεις να σε κατακλύζει το άγχος είναι και η ώρα που πρέπει να καταγράψεις όλες τις αρνητικές σκέψεις που το προκάλεσαν! Πιάσε μολύβι και χαρτί και ξεκίνα να γράφεις. Μέσω της γραφής εκτονώνεις το συναίσθημά σου, συγκεντρώνεις τη σκέψη σου και αποσπάς το μυαλό σου. Η γραφή, λοιπόν, μπορεί να έχει λυτρωτικές ιδιότητες. Μην ξεχάσεις για καλύτερα αποτελέσματα σε αυτήν τη διαδικασία να αποσυνδεθείς από τις ηλεκτρονικές σου συσκευές και από το κινητό σου.


Διάβασε ακόμα:

Ο Ειδικός Του Στρες Σου Μαθαίνει Τον Εύκολο Τρόπο Για Να Το Νικήσεις

“Grounding” Υιοθέτησε Την Τεχνική Που Διώχνει Το Στρες!

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.