Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να αρνηθείς μια πρόταση για έξοδο.
-Γιατί οι σπουδές σου πρέπει να είναι προτεραιότητα.


Το καλοκαίρι πέρασε και η εξεταστική ήρθε. Άραγε προετοιμάστηκες ή παρασύρθηκες για ακόμη μία φορά χάνοντας την αίσθηση του χρόνου και ξεχνώντας τις ακαδημαϊκές σου υποχρεώσεις;

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο, ειδικά για τους νέους φοιτητές, οι οποίοι συχνά επαναπαύονται και εστιάζουν στο παρόν, αγνοώντας το μέλλον. Όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό, αλλά σίγουρα πρέπει να έχει όρια!

Γι’ αυτό διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να ανασυγκροτηθείς, να μπεις σε πρόγραμμα και να επανεστιάσεις στους στόχους σου, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Αν και φαντάζομαι ότι το πτυχίο συγκαταλέγεται σε αυτούς.

Μάθε να λες “οχι”

Σου προτείνουν να βγείτε πέμπτο βράδυ στη σειρά και σε δύο μέρες δίνεις μάθημα. Δεν έχεις ανοίξει βιβλίο. Άραγε τι πρέπει να κάνεις; Η απάντηση είναι προφανής, σωστά; Μπορεί και όχι. Ίσως δεν θες να δυσαρεστήσεις τους φίλους σου, που σου πήρε καιρό να αποκτήσεις. Ίσως δεν θες να χάσεις στιγμές μαζί τους και την ευκαιρία να περάσεις καλά. Ίσως σκέφτεσαι μια ζωή την έχουμε, ας μην το υπεραναλύουμε. Κι όμως! Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θα έρθει η μέρα που θα μετανιώσεις για την επιλογή σου να βγεις και να διασκεδάσεις, γιατί δεν θα χρωστάς ένα μάθημα, αλλά δέκα και δεν θα είσαι στο 2ο έτος, αλλά στο 6ο. Τότε τα πράγματα δεν θα είναι τόσο καλά. Οπότε ξανασκέψου το… μήπως να πεις “όχι”;

Φτιάξε πρόγραμμα

Το πρόγραμμα είναι το Α και το Ω. Προσωπικά με έχει σώσει άπειρες φορές. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ξενυχτάς δύο μέρες πριν δώσεις και να προσπαθείς να στρωθείς στο διάβασμα, ενώ ξέρεις ότι είναι μάταιο. Γι’ αυτό προετοιμάσου εγκαίρως! Συγκέντρωσε την ύλη σου, χώρισέ την στις μέρες που έχεις διαθέσιμες και όρισε πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να αφιερώσεις στο διάβασμα. Έτσι, δε θα αγχωθείς τελευταία στιγμή και σίγουρα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσεις.

Βάλε προτεραιότητες

Εννοείται ότι η φοιτητική ζωή περιλαμβάνει εξόδους και διασκέδαση. Αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Το ότι είσαι φοιτητής δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείς τις άλλες σου υποχρεώσεις. Πρέπει να θέσεις προτεραιότητες και βάσει αυτών να κάνεις τις επιλογές σου. Ειδικά, μάλιστα αν σπουδάζεις και εργάζεσαι παράλληλα. Αν λοιπόν η προτεραιότητά σου είναι να πάρεις το πτυχίο σου, πράξε αναλόγως. Κανείς δε θα σου το χαρίσει!

Ενεργοποιήσου

Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο, λογικά θα είχες κάποιο στόχο. Ή ακόμα κι αν δεν είχες, φαντάζομαι ότι θα απέκτησες στην πορεία. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να χτίσεις το μονοπάτι σου προς αυτόν το στόχο. Μπορεί το πτυχίο να μην αρκεί, οπότε φρόντισε να αποκτήσεις κι άλλες δεξιότητες. Πώς θα τα καταφέρεις; Κάνοντας σεμινάρια, πρακτική, εθελοντισμό και πολλά ακόμη, ώστε να προχωρήσεις ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου. Ωστόσο, πρόσεξε μην επιτρέψεις σε αυτές τις δραστηριότητες να σε κάνουν να παρεκκλίνεις από το στόχο σου γιατί συμπληρώνουν μεν το βιογραφικό σου, αλλά δεν αρκούν.

Μάθε από την αποτυχία

Όσο κι αν προσπαθείς, μπορεί μερικές φορές να μην τα καταφέρεις. Να μην περάσεις ένα δύσκολο μάθημα, παρόλο που έκανες όσα έπρεπε. Να μη σε πάρουν σε μία πρακτική, παρά το γεγονός ότι πληροίς τις προϋποθέσεις. Ό,τι κι αν γίνει, μην τα παρατάς. Μάθε από τα λάθη σου, ανάλυσε τις αποτυχίες σου και προχώρα.

Η φοιτητική ζωή είναι μια νέα εποχή στη ζωή κάθε ανθρώπου. Η περίοδος που ανακαλύπτει τον εαυτό του, συχνά μακριά από την οικογένειά του, και κατά την οποία καλείται να θέσει τις βάσεις της μετέπειτα ζωής του. Γι’ αυτό, φρόντισε οι βάσεις αυτές να είναι γερές.

Διάβασε ακόμα:

4 Τρόποι Να Μετατρέψεις Την Αποτυχία Σε Πλεονέκτημα

Πώς Η Ουσιαστική Επικοινωνία Κάνει Μία Ομάδα Καλύτερη

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.