Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι λίστες μπορεί τελικά να σε αγχώνουν.
-Πώς να ανακαλύψεις ό,τι σε αποσυγκεντρώνει.


Όλοι έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση: προσπαθούμε να δουλέψουμε, αλλά αποτυγχάνουμε παταγωδώς, γιατί συνεχώς αποσυγκεντρωνόμαστε. Συμβαίνει σε όλους μας! Αλλά το να αποσυγκεντρώνεσαι στη δουλειά θα σε οδηγήσει να αφιερώνεις περισσότερες ώρες και να κινδυνεύεις από burnout. Ευτυχώς, τα βήματα που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου και να ολοκληρώνεις τα πάντα γρηγορότερα. 

Εφάρμοσε τις βασικές πρακτικές ευεξίας 

Ίσως ήδη γνωρίζεις ότι το τι τρως και το πόσο κοιμάσαι επηρεάζουν τη σωματική ευεξία σου. Αλλά γνωρίζεις ότι αυτές οι παραπάνω συνήθειες επηρεάζουν και την ικανότητα συγκέντρωσής σου; “Η ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε επηρεάζεται δραματικά από την κούραση, την χαμηλής ποιότητας διατροφή, την αφυδάτωση και την πείνα”, εξηγεί ο Dr. Mitchell Hicks, κλινικός ψυχολόγος και ακαδημαϊκός συντονιστής του διδακτορικού προγράμματος στην Ψυχολογία στο Walden University. Η φροντίδα του σώματος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσεις το μυαλό σου να αποδώσει καλύτερα. Απλά μικροβήματα, όπως το να κάνεις μια συνειδητή προσπάθεια να πας για ύπνο μισή ώρα νωρίτερα, να προτιμήσεις ένα πιο ελαφρύ γεύμα ή να πίνεις ένα ποτήρι νερό ακόμα κάθε μέρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.  

Κάνε ένα πράγμα τη φορά

Πολλοί άνθρωποι περηφανεύονται ότι είναι πολύ καλοί στο multitasking, αν και η έρευνα δείχνει ότι πολλοί λίγοι είναι πραγματικά καλοί σε αυτό. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως όταν κάνει πολλά πράγματα παράλληλα, γι’ αυτό το λόγο η αποδοτικότητά μας μειώνεται: “Όταν η προσοχή σου διασπάται με αυτόν τον τρόπο, είσαι λιγότερο αποτελεσματικός και κατ’ επέκταση λιγότερο αποδοτικός”, υποστηρίζει η Melanie Lopes, ψυχοθεραπεύτρια από την Καλιφόρνια. Μία αποτελεσματική στρατηγική είναι να ανακαλύψεις ποια είναι η πιο παραγωγική σου ώρα μέσα στην ημέρα και να κάνεις τότε την πιο απαιτητική δουλειά. Στη συνέχεια, κάνε τα υπόλοιπα καθήκοντά σου. 

Κάνε λίστες, αλλά όχι μεγάλες 

“Η δημιουργία λιστών μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι,” προειδοποιεί ο Hicks. “Οι λίστες μπορούν να σε βοηθήσουν να ελέγχεις την πρόοδο των project σου και να βάζεις προτεραιότητες, αλλά αν η έλλειψη συγκέντρωσής σου οφείλεται στον όγκο δουλειάς που πρέπει να ολοκληρώσεις, τότε η δημιουργία μιας μεγάλης λίστας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.” Για να αποφύγεις το άγχος και ακολούθως την αποσυγκέντρωση, ο Hicks προτείνει να ξεχωρίσεις τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα και να τα καταγράψεις. 

Δούλεψε σκληρά, κάνε σωστά διαλείμματα  

“Μερικές φορές ίσως δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, γιατί χρειάζεσαι ένα διάλειμμα”, υποδεικνύει η Lopes. Και είναι λογικό-τα διαλείμματα είναι συχνά πολύ ωφέλιμα. “Κάνε μια σύντομη βόλτα ή βάλε ακουστικά και άκου μουσική για μερικά λεπτά. Το να επιτρέψεις στον εαυτό σου να αποφορτιστεί ή να απομακρυνθεί για λίγο από αυτό που κάνει, μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου και να ενισχύσεις την απόδοσή σου στη συνέχεια Ωστόσο, φρόντισε να θέσεις αυστηρά όρια σχετικά με τη διάρκεια των διαλειμμάτων σου, καθώς είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς κάνοντας μεγάλα διαλείμματα.

Ανάκτησε τη συγκέντρωσή σου, όταν τη χάνεις

Πρόσεξε πότε σταματάς να δίνεις προσοχή. Μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα σε αυτά που σε αποσπούν. Ίσως χάνεις την προσοχή σου όταν τσεκάρεις ένα email ή όταν ακούς ορισμένα είδη μουσικής. “Δες αν μπορείς να συνειδητοποιήσεις πότε σου συμβαίνει και κάνε κάτι διαφορετικό, κατά προτίμηση κάτι που μπορεί να σε προσγειώσει στο παρόν. Η απλή κίνηση να πάρεις μερικές ανάσες ίσως είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να ανακτήσεις τη συγκέντρωσή σου και να εστιάσεις στη δουλειά που έχεις να κάνεις.

Διάβασε ακόμα:

7 Επαγγελματικές Συνήθειες Που Πρέπει Να Αποκτήσεις Μέχρι τα 30

Πώς Να Μετατρέψεις Μια Αντιπαράθεση Σε Δημιουργική Διαδικασία

Author(s)

  • Danielle Sinay

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Danielle Sinay είναι συντάκτρια στο Thrive Global.