Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να μην περιμένεις την κατάλληλη στιγμή.
-Γιατί πρέπει να βρεις το πάθος σου.


Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί σ’ αυτό το σημείο που είτε θα αναρωτιέσαι αν θα πρέπει να δουλεύεις full-time είτε αν θα πρέπει να κάνεις αίτηση για την δουλειά των ονείρων σου που όμως βρίσκεται πολύ μακριά είτε ακόμα και να παραιτηθείς από μία δουλειά που δεν σε γεμίζει πια. 

Οι ευκαιρίες συχνά παρουσιάζονται τόσο γρήγορα όσο γρήγορα αποφασίζεις να τις απορρίψεις για συγκεκριμένους λόγους. Αλλά ποιος μπορεί να σε κατηγορήσει για αυτό; Είναι δύσκολο να ρισκάρεις την ασφάλεια του εργασιακού σου περιβάλλοντος σου για κάτι άγνωστο και αβέβαιο.

Αυτή η ασφάλεια εξάλλου είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές φορές παίρνουμε τις επαγγελματικές μας αποφάσεις, είναι όμως και η αιτία για την οποία διστάζουμε να εγκαταλείψουμε ένα γνώριμο περιβάλλον. Σαν επαγγελματίες θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι. Σαν άνθρωποι όμως ακούμε τους φόβους μας και βρίσκουμε δικαιολογίες προκειμένου να μην τολμήσουμε την αλλαγή.

Είναι καιρός να σταματήσεις να αισθάνεσαι άσχημα για τις όποιες αμφιβολίες σου και να ξεκινήσεις να αγωνίζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου.

Ακολουθούν 5 σκέψεις που μπορεί σε κρατάνε πίσω στην καριέρα σου καθώς και οι τρόποι για να τις αντιμετωπίσεις.

Θα το κάνω όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή

Αν περιμένεις την σωστή στιγμή για να κάνεις κάτι, τότε ίσως περιμένεις πάρα πολύ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν έχεις τον χρόνο να μάθεις κάτι καινούργιο, καθώς το πρόγραμμά σου είναι γεμάτο και εσύ ζεις με την ελπίδα πως κάποια ημέρα θα είσαι λιγότερο απασχολημένος και θα μπορείς τότε να κάνεις αυτό που θέλεις.

Το πρόβλημα με το να εξαρτάσαι από τον χρόνο, είναι ότι πάντα θα έχεις κάτι που θα πρέπει να κάνεις.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Forbes, το να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν όσοι περιμένουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην δουλειά τους. Πώς μπορείς να το προσπεράσεις; Βάλε προτεραιότητες. Στην τελική πρόκειται για την ζωή σου και η ζωή σου τρέχει όσο εσύ περιμένεις την σωστή στιγμή.

Δε θέλω να αποτύχω

Σίγουρα η πιθανότητα της αποτυχίας σε τρομάζει, αλλά το να σκέφτεσαι συνέχεια αν έχεις αποτύχει είναι τρομαχτικό. Αντί να θεωρείς την αποτυχία σαν κάτι που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι συναντάς εμπόδια για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να τα προσπεράσεις.

Και ενώ αναρωτιόμουνα πώς τα επιτυχημένα άτομα δεν επηρεάζονται από αποτυχίες, διάβασα ένα άρθρο στο Business Insider που έλεγε πως, “οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν την αποτυχία σαν ένα εργαλείο για να μάθουν τι έκαναν λάθος”.

“Πολλοί από εμάς δεν ζουν τα όνειρά τους, γιατί ζουν τους φόβους τους” – Les Brown

Πριν αρχίσεις λοιπόν να προσπαθείς για τους στόχους σου, σκέψου από πού πηγάζουν οι φόβοι και οι αναστολές σου. Μήπως δεν θέλεις να απογοητεύσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα; Μήπως ο σύντροφός σου δεν σε στηρίζει; Αν συνειδητοποιήσεις γιατί φοβάσαι, θα έχεις μία τέλεια λύση στο πώς να χειριστείς αυτό το ζήτημα. Πάρε μία βαθιά αναπνοή και προχώρα στην κατεύθυνση που θέλεις. Ο επόμενος σου στόχος σε περιμένει.

Δεν έχω αρκετά προσόντα

Σε ένα κόσμο όπου οι συνάδελφοί σου παίρνουν προαγωγή μέχρι να πεις κύμινο, είναι κρίμα να μην συμμετέχεις σε αυτό το παιχνίδι ανταγωνισμού και να προσπαθείς να καταλάβεις πώς γίνεται ο νέος σου συνάδελφος να έχει περισσότερα χρόνια εμπειρίας από εσένα.

Είναι πολύ έξυπνο να γνωρίζεις ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα για να επιτύχεις στον τομέα σου, είναι καταστροφικό όμως να το χρησιμοποιείς αυτό σαν απόδειξη της αδυναμίας σου και να λες «δεν έχω αρκετά προσόντα». Έχε στο μυαλό σου ότι δεν είναι δυνατό να τα αποκτήσεις όλα. Και αυτά που έχεις είναι αυτά που σε κάνουν μοναδικό.

Η σωστή εταιρία θα αναγνωρίσει τα ταλέντα σου και θα σε εκτιμήσει για αυτά. Όπως λέει και ο co-founder του FourSquare,  “…οι ευφυείς άνθρωποι θέλουν να δουλεύουν με ευφυείς ανθρώπους.” Συνέχισε να καλλιεργείς τα ταλέντα σου και να θυμάσαι να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου σε κάθε ευκαιρία αναγνωρίζοντας ότι ο χαρακτήρας σου είναι το ίδιο σημαντικός με τα προσόντα σου.

Δεν ξέρω ποιο είναι το πάθος μου

Μπορεί να μην ξέρεις σε τι είσαι καλός. Δεν είναι κακό αυτό. Κακό είναι όμως να το χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία και να μην αποδέχεσαι τις προκλήσεις. Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να ανακαλύψεις για τι πραγματικά ενδιαφέρεσαι, όταν σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις.

“Οι δύο σημαντικότερες ημέρες της ζωής σου είναι εκείνη που γεννιέσαι και εκείνη που συνειδητοποιείς το λόγο.” – Mark Twain

Το πάθος είναι κάτι που γεννιέται μαζί με εσένα. Δεν σου το δίδαξε κανείς. Δεν σου το έμαθε η μαμά σου. Ούτε το μεταπτυχιακό σου. Για να μπορέσεις να βρεις το δικό σου θα πρέπει να έχεις το μυαλό σου ανοιχτό και να ασχολείσαι με διαφορετικά πράγματα. Κάνε γιόγκα, μάθε φωτογραφία, διάβασε ποίηση και ασχολήσου με ότι σε ενδιαφέρει. Αυτό το ταξίδι δεν θα είναι εύκολο και θα αλλάξει όλα όσα πιστεύεις για τον εαυτό σου. Πότε θα ξέρεις ότι τελικά άξιζε; Όταν αρχίσει να σε τρομάζει.

Είμαι πολύ μεγάλος για να κάνω κάτι άλλο

Έπρεπε να τελειώσεις το πανεπιστήμιο στα 22, να αλλάξεις πόλη στα 25 και να παντρευτείς στα 28. Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να σχεδιάζεις την ζωή σου, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα καλό στο να περιορίζεις ότι κάνεις επειδή απλά σκέφτεσαι το πότε θα έπρεπε να το κάνεις.

Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλος για να αλλάξεις δουλειά, να ξεκινήσεις την δική σου εταιρεία, να αλλάξεις καριέρα.

Δεν έχει σημασία αν ανακαλύψεις αυτό που θέλεις να κάνεις στα 26 ή στα 40. Στην πραγματικότητα η ζωή δεν είναι ποτέ τόσο απλή όσο το χρονοδιάγραμμα που έχουμε φτιάξει.

Γιατί μπορεί να έχεις άλλες προσδοκίες για το πού πρέπει να βρίσκεσαι σύμφωνα με την ηλικία σου. Έχεις όμως το δικαίωμα της επιλογής. Και μπορείς να διαλέξεις το πώς θα ζήσεις την ζωή σου.

Διάβασε ακόμα:

2 Σκέψεις Που Κάνεις Καθημερινά Και Σου Κάνουν Κακό!

Η Life Coach, Μέλοντι Γουάιλντινγκ, Σου Μαθαίνει Πώς Να Διώχνεις Τις Αρνητικές Σκέψεις