Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι μπορεί να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
-Γιατί οι εργοδότες συγχωρούν ευκολότερα τους 20χρονους.


Αν είσαι νέος στον εργασιακό χώρο και προσπαθείς να ξεχωρίσεις από το πλήθος, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να διαμορφώσεις το δικό σου μονοπάτι. Αυτό εν μέρει σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήνεις τους γονείς σου να αναλαμβάνουν τον ηγετικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας σου. 

Οι New York Times πραγματοποίησαν μια έρευνα για να διερευνήσουν πόσο μακριά θα πήγαιναν οι γονείς για να βοηθήσουν την καριέρα των παιδιών τους-και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά. Οι γονείς συνήθως θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, αλλά είναι πιθανό αυτό να γίνει υπερβολικό. 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι πολλοί γονείς παιδιών ηλικίας 18-28 δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αναλάβουν δράση, που ποικίλλει από ασυνήθη έως ανήθικη, για να εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους θα πάρουν ή θα κρατήσουν τη δουλειά τους. Για παράδειγμα, το 11% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε ότι θα επικοινωνούσε με τον εργοδότη του παιδιού τους αν υπήρχε κάποιο θέμα που έπρεπε να λυθεί στη δουλειά. Επίσης, ανησυχητικό είναι το 16% των ερωτηθέντων που υποστήριξε ότι είχε συμπληρώσει την αίτηση του παιδιού του για δουλειά ή πρακτική. 

Αυτό δεν κάνει μόνο τους γονείς να φαίνεται ότι ανακατεύονται και δεν εμπιστεύονται τα παιδιά τους, αλλά ότι το παιδί το ίδιο δεν είναι ικανό και ταυτόχρονα περιορίζουν την ανθεκτικότητα και την εφευρετικότητά του. Αλλά τι μπορεί να κάνει ένας νέος επαγγελματίας στη δεκαετία των ‘20 για να ξεχωρίσει στο γραφείο ή κατά την αναζήτηση εργασίας; 

1.Να μάθει μερικά βασικά πράγματα για τα χρήματα 

Στη δεκαετία των 20, μία από τις μεγαλύτερες χάρες που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να γίνεις έξυπνος με τα οικονομικά σου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να δίνουν στους νέους μερικές βασικές πληροφορίες- όπως το μέσο εισόδημα για το αντικείμενό τους ή πόση σύνταξη θα τους αναλογεί-μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στις επαγγελματικές επιλογές που θα κάνουν ή πόσο αποταμιεύουν. Άρα, ακόμα κι αν τα χρήματα δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα, αποδίδει να είσαι ενημερωμένος. 

2.Να κάνει έρευνα 

Ακόμα κι αν έχεις βρει τη δουλειά των ονείρων σου, πρέπει να κάνεις την έρευνά σου για την εταιρεία, τους ανθρώπους που θα συναντήσεις και τα πρόσφατα επιτεύγματά τους. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θα ενθουσιαστούν αν συνειδητοποιήσουν ότι δεν περιορίστηκες στην αγγελία για τη θέση και έκανες την έρευνα σου για την εταιρεία και την κουλτούρα της. 

3.Να πειραματιστεί 

Ίσως δεν ξέρεις ακριβώς τι θες να κάνεις στη ζωή σου όταν διανύεις τη δεκαετία των ‘20 κι αυτό είναι εντάξει. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να έχουν την ίδια καριέρα στα 20 και στα 30, οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθεις, να εξελιχθείς και να ανακαλύψεις ποιο είναι το σωστό μονοπάτι για σένα. Κι αφού βρίσκεσαι σε αυτήν τη δεκαετία, οι εργοδότες είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν το ενδιαφέρον σου για εξέλιξη και εξερεύνηση και να σε συγχωρήσουν αν δεν ξέρεις να διαχειριστείς κάθε πιθανό πρόβλημα που προκύπτει. Χρησιμοποίησέ το προς όφελός σου βοηθώντας εθελοντικά σε ενδιαφέροντα projects και γίνε μέλος σε ομάδες απότ ις οποίες θες να μάθεις.

4.Να αναπτύξει τις δεξιότητες που τον κάνουν να ξεχωρίζει

Εννοείται ότι οι 20χρονοι δεν έχουν την ίδια εμπειρία με τους μεγαλύτερους συναδέλφους τους, αλλά το κλειδί είναι να εστιάσεις στις δεξιότητες που σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Πολλοί οργανισμοί βιώνουν μια ψηφιακή μετατροπή επανασχεδιάζοντας τις διαδικασίες τους για τα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα και χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να βρουν επιχειρηματικές λύσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα τεχνολογικό χάσμα και τα επόμενα 5 χρόνια η ζήτηση για ειδήμονες της τεχνολογίας, για να καλυφθεί αυτό το χάσμα, θα εκτοξευθεί. Τα καλά νέα για τους 20χρονους είναι ότι η εξοικείωση με την τεχνολογία περιλαμβάνει γνώσεις και δεξιότητες-όπως η χρήση των social media, η διεξαγωγή διαδικτυακών ερευνών ή ανακάλυψη νέων τεχνολογιών-συνήθως αφορά τους millennials, οπότε μην ντρέπεσαι να υπογραμμίσεις αυτές τις δεξιότητες στο βιογραφικό σου.  

5.Να αναπτύξει ένα δίκτυο υποστήριξης

Μην υποτιμάς ποτέ τη δύναμη των καλών συμβουλών και της υποστήριξης. Γι’ αυτό δημιούργησε ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων που θα αποτελούν στην ουσία τους συμβούλους σου, αλλά δεν πρέπει να είναι οι γονείς σου. Το δίκτυό σου πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους σε διαφορετικά ιεραρχικά επίπεδα, που βρίσκονται εντός και εκτός του οργανισμού. Αυτή η ομάδα θα σου προσφέρει στήριξη, συμβουλευτική, coaching, που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις σε δύσκολες αρμοδιότητες και να γίνεις πιο ορατός. 

Διάβασε ακόμα:

Τόνωσε την Αυτοπεποίθησή Σου Με 3 Βήματα

Τι Να Κάνεις Όταν Δεν Είσαι Προετοιμασμένος Για Ένα Meeting

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.