Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορείς να ελέγχεις τα συναισθήματά σου.
-Πώς επηρεάζεσαι από τους γύρω σου.


Κανείς ποτέ δε πέθανε λόγω των συναισθημάτων που ένιωσε, θετικών ή αρνητικών. Χιλιάδες όμως έχουν πεθάνει από κατάχρηση ουσιών για να αποφύγουν τα συναισθήματά τους. Αν θέλεις να κατακτήσεις ψυχική ισορροπία είναι σημαντικό να είσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου και να μπορείς να τα αναγνωρίσεις αλλά και να τα καταλάβεις τι τα προκαλεί και γιατί. Αυτή η ικανότητα μπορεί να είναι δύσκολη για κάποιους. Η κυρία Λίντα Εσπόζιτο ψυχοθεραπεύτρια στην Pasadena, CA μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τα συναισθήματά σου εστιάζοντας σε πέντε βασικά δεδομένα σχετικά με αυτά.

Τα συναισθήματα συνδέονται με σκέψεις

Τα συναισθήματα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των σκέψεων που με τη σειρά τους προκαλούνται από την επαφή μας πρόσωπα και καταστάσεις. Τα εκτός ελέγχου, μεγάλης έντασης και τρόμου συναισθήματα είναι σπουδαίο να θυμάσαι πως εσύ τα δημιούργησες.Τα καλά νέα είναι ότι ελέγχεις το μυαλό σου και μπορείς να εκμηδενίσεις τις αρνητικές σκέψεις αντικαθιστώντας τες με πιο ρεαλιστικές.

Χρήσιμη συμβουλή: Κράτα ένα ημερολόγιο των πιο σημαντικών συναισθημάτων σου για μια εβδομάδα. Ο προσδιορισμός των σκέψεων και των αντίστοιχων συναισθημάτων, θα σε βοηθάει να αναγνωρίσεις ανθυγιεινές πρακτικές και συνήθειες που σου προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα. Μερικές σκέψεις είναι τόσο αυτονόητες ώστε δεν τις συνειδητοποιείς παρά μόνο αν τις δεις γραμμένες στο χαρτί.

Τα συναισθήματα είναι η προσωπική σου αντίδραση

Το συναίσθημα δηλαδή είναι η αντίδραση σε ένα γεγονός. Κι όχι το ίδιο το γεγονός. Σκέψου πόσο αυτόματα αντιδρά το σώμα σου στο αίσθημα της πείνας. Δεν υπάρχουν λοιπόν συναισθήματα σωστά ή λάθος. Μπορείς να αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι. Επίσης να θυμάσαι ότι τα συναισθήματά σου είναι δικά σου και κάποιος άλλος στην ίδια κατάσταση με σένα μπορεί να αισθάνεται διαφορετικά. Θυμήσου πως ο θυμός, η ζήλεια, η χαρά, ο φόβος και οι ενοχές δεν είναι απαραίτητα βάσιμα ή αβάσιμα. Ωστόσο,η αντίληψή σου για μια κατάσταση και τα συναισθήματα που σου προκαλούνται μπορεί να είναι διαστρεβλωμένη, λανθασμένη ή αβάσιμη.

Χρήσιμη συμβουλή: Μερικές φορές βοηθάει να συζητήσεις με κάποιον άλλον για την κατάσταση που σου προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα και να ακούσεις πως βλέπει εκείνος τα πράγματα.

Τα συναισθήματα μπορεί να είναι σύνθετα και ανάμεικτα

Τα συναισθήματα είναι απλά ή πολύπλοκα. Ή μπορεί να είναι ένα μείγμα και των δυο. Σκέψου μερικά βασικά ή απλά συναισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη,η πίκρα, ο φόβος, η αγάπη ή ο ενθουσιασμός.Τα βασικά συναισθήματα είναι βραχύβια, αντιδραστικά και είναι δεμένα με τις φυσικές αλλαγές του σώματος. Τα πιο σύνθετα συναισθήματα περιλαμβάνουν απογοήτευση, κόπωση, ανυπομονησία και αναποφασιστικότητα. Τα σύνθετα συναισθήματα είναι ένας συνδυασμός περισσοτέρων του ενός απλού συναισθήματος, συνήθως διαρκούν περισσότερο και εμπλέκονται στη σκέψη και στο στοχασμό.

Χρήσιμη συμβουλή: Διαχώρισε τα βασικά από τα σύνθετα συναισθήματα όταν θες να ξεκαθαρίσεις τι σου συμβαίνει. Αποδέξου ότι κάποια συναισθήματα πολύ συχνά εμφανίζονται σαν σύνθετα. Για παράδειγμα το να περπατάς μέσα στο δάσος και να έρθεις αντιμέτωπος με ένα λύκο σου προκαλεί ένα βασικό συναίσθημα: φόβο. Το να σκέφτεσαι ότι να περπατήσεις ξανά σε δάσος μόνος μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με έναν λύκο σου δημιουργεί γενικευμένο άγχος και διάχυτο προβληματισμό χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις ένα και μόνο συναίσθημα. Αυτό ισχύει παντού γύρω σου σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις.

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά

Το ξέρεις ότι αν βρεθείς σε μια παρέα όπου ένας κλαίει ή παραπονιέται για τα προβλήματά του, είναι σίγουρο πως θα αισθανθείς και εσύ στενοχώρια, λύπη και θλίψη. Αντίθετα αν βρεθείς σε μια παρέα με χαρούμενους και ευτυχισμένους ανθρώπους θα ανέβει η ψυχολογία σου.

Χρήσιμη συμβουλή: Όσο πιο «κοντά» είσαι με τον εσωτερικό σου κόσμο και γενικά σε καλή επαφή με τον εαυτό σου, τόσο λιγότερο θα μπορούν να σε επηρεάζουν τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων.

Όταν τα συναισθήματα δεν εκφράζονται είναι επιζήμια

Αν νιώθεις κάποιο συναίσθημα, βρες λέξεις και μίλα για αυτό. Έχεις το δικαίωμα να εκφραστείς. Η τάση σου να μείνεις στη σιωπή προκειμένου να διατηρήσεις την ηρεμία γύρω σου για να μην αναστατωθούν κάποιοι δεν είναι ό,τι καλύτερο για να ανακουφιστείς. Αν δεν μιλήσεις για το συναίσθημά σου θα το νιώσεις απλα να σε βαραίνει μέσα σου. Μην καταπιέζεις τα συναισθήματα σου επομένως. Προτίμησε να μιλήσεις τίμια και ειλικρινά για αυτό που αισθάνεσαι.

Χρήσιμη συμβουλή: Γράψε σε μια επιστολή αυτά που αισθάνεσαι. Αυτό είναι χρήσιμο για τον παραλήπτη που μπορεί να μην είναι διαθέσιμος όπως ένας πρώην σύζυγος, σύντροφός ή ακόμα και ο αποθανών γονέας. Έκφρασε όλα τα συναισθήματά σου, θετικά και αρνητικά. Διάβασε το γράμμα σε έναν επιστήθιο φίλο σου ή κράτησε το για σένα. Μερικές φορές το να διαβάζεις δυνατά βοηθάει να συνειδητοποιήσεις καλύτερα το συναίσθημα.

Διάβασε ακόμα:

Η Παγίδα Της Αυτοβελτίωσης! Πώς Να Την Αποφύγεις

Γιατί Πρέπει Να Διδάξεις Στο Παιδί Σου Τη Νοοτροπία Της Εξέλιξης

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.