Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο γρήγορα πρέπει να αποκοιμιέσαι, όταν πέφτεις για ύπνο.  
-Πώς μπορεί η υγιεινή του ύπνου να αναβαθμίσει την ποιότητά του.  


Σύμφωνα με τους ειδικούς του ύπνου, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανησυχούν ότι δεν κοιμούνται αρκετά καλά. Αυτό όμως αποτελεί ουσιαστικά μια παγίδα, επειδή η ανησυχία από μόνη της αρκεί για να υποβαθμίσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου μας. Ανησυχία για το πόσες ώρες κοιμόμαστε, πόση ώρα κάνουμε για να μας πάρει ο ύπνος ή αν ξυπνάμε νωρίτερα από όσο θα θέλαμε… Αυτό που δεν υποψιαζόμαστε είναι ότι πιθανότατα τελικά να καταλήξουμε να μην κοιμόμαστε καλά, επειδή ανησυχούμε υπερβολικά για αυτό. 

Καλό είναι, λοιπόν, για κάθε λόγο ανησυχίας που μπορεί να έχουμε και να σχετίζεται με τον ύπνο μας, να επιδιώκουμε να λάβουμε τη σωστή ενημέρωση από έναν ειδικό για τον ύπνο. Εκείνος είναι ο μόνος κατάλληλος για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση κάποιας διαταραχής ύπνου ή να εκτιμήσει ότι ο ύπνος μας είναι κανονικός. Ταυτόχρονα θα μας εξηγήσει πώς με μικρές απλές συμβουλές γύρω από την υγιεινή του μπορεί να γίνει καλύτερος. 

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τελικά να κοιμάσαι καλά και απλά να μην το ξέρεις. Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια, για να φτάσεις σε αυτό το συμπέρασμα από μόνος σου.

Πώς να βεβαιωθείς για την ποιότητα του ύπνου σου

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health, ένα επιστημονικό έντυπο που εκδίδεται από το Sleep Foundation, μελέτησε ακριβώς αυτό. Οι επικεφαλής στο Stanford Sleep Epidemiolgy Researh Center μελέτησαν 200 έρευνες που είχαν διεξαχθεί με θέμα τον ύπνο, προκειμένου να εξετάσουν τις συνήθειες αυτών που κοιμούνται καλά. Στα συμπεράσματά τους εντοπίστηκαν τέσσερα στοιχεία που συνδέονται με τον καλό ύπνο:

  1. Χρειάζεσαι λιγότερο από μισή ώρα να αποκοιμηθείς, όταν πέφτεις στο κρεβάτι.
  2. Δεν ξυπνάς παραπάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  3. Αν ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, ξανακοιμάσαι εύκολα στα επόμενα 20 λεπτά.
  4. Κοιμάσαι το 85% του χρόνου που παραμένεις στο κρεβάτι σου.

Αν επομένως αυτά ισχύουν στην περίπτωσή σου, είναι πολύ πιθανό να κοιμάσαι καλά. 

Πώς να διασφαλίσεις έναν καλύτερο ύπνο

Ακόμα και στην περίπτωση, όμως, που μόλις βεβαιώθηκες ότι κοιμάσαι επαρκώς, υπάρχουν κάποιες συστάσεις από τη Μayo Clinic που μπορείς να λάβεις υπόψη, καθώς μπορούν να σε βοηθήσουν να διασφαλίσεις έναν καλύτερο ύπνο.

-Κράτα τη ρουτίνα του ύπνου σταθερή, επιδιώκοντας να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.  

-Πρόσεχε τι και πόσο τρως πριν τον ύπνο. Απόφυγε να πας για ύπνο έχοντας φάει πολύ ή αντίθετα, πολύ λίγο (πράγμα που σημαίνει ότι θα πεινάς). Επίσης, απόφυγε τα βαριά λιπαρά γεύματα, το αλκοόλ και την καφεΐνη. 

-Προτίμησε τις δραστηριότητες που χαλαρώνουν από εκείνες που διεγείρουν. Μείνε επομένως μακριά από οθόνες (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το κινητό σου) λίγο πριν την ώρα ύπνου. Προτίμησε να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις μουσική.   

-Περιόρισε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν όμως χρειαστεί να κοιμηθείς, φρόντισε να το κάνεις τις απογευματινές κι όχι τις μεσημεριανές ώρες και η διάρκεια του ύπνου να μην υπερβαίνει τα 10 έως 30 λεπτά. 

Αντί επομένως να ανησυχείς για το αν κοιμάσαι επαρκώς, δοκίμασε τις μικρές αυτές απλές συμβουλές για την καλύτερη υγιεινή του ύπνου, που μπορούν να διασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητά του. Και φυσικά, διάβασε περισσότερα άρθρα ή βιβλία για τον ύπνο. Η καλή ενημέρωση πάντα βοηθάει. 

Διάβασε επίσης:

Ο Κορυφαίος Ειδικός Ύπνου Εξηγεί Τι Είναι Το Σύνδρομο Ανεπαρκούς ‘Υπνου Και Πως Μπορείς Να Το Αντιμετωπίσεις

Στάση Ύπνου: Το Κλειδί Για Καλύτερη Υγεία

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.