Από τον Απρίλιο του 2017, η Μαρία Ζούρου είναι μητέρα των Παιδικών Χωριών SOS. Μία απόφαση που όπως λέει άλλαξε τον τρόπο της ζωής της, την έκανε να βιώσει την μητρότητα, δημιούργησε νέα δεδομένα και συνθήκες και της χάρισε σημαντικά μαθήματα ζωής. Η ίδια μοιράζεται τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής που διδάχθηκε μέσα σε ένα χρόνο και μας προτείνει να βάλουμε την προσφορά στη ζωή μας γιατί έχουμε σίγουρα να πάρουμε πολύ περισσότερα από όσα θα δώσουμε. 

1.Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις τρόπο ζωής και να βρεις το κίνητρό σου

“Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο αποτελούσε για μένα τρόπο ζωής, καθώς συμμετείχα με όποιον τρόπο μπορούσα σε διάφορες εθελοντικές δράσεις. Το γεγονός όμως ότι δεν είχα νιώσει τη μητρότητα ως βιολογική μητέρα με έκανε να αναζητήσω μία δράση που αφορούσε στα παιδιά. Η αναζήτηση αυτή συνέπεσε με την αναζήτηση Μητέρων SOS από τα Παιδικά Χωριά SOS και έτσι πήρα την απόφαση να γίνω “μαμά”. Μετά από δίμηνη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, κατάφερα να βρω τον εαυτό μου και τις ισορροπίες μου, να συνειδητοποιήσω το νέο μου ρόλο και να καταλάβω αυτό που θα με έκανε χαρούμενη – τη μητρότητα. Αυτό που θα αποτελούσε το κίνητρό μου για να προσφέρω, να βελτιώσω τον εαυτό μου και να προσφέρω στα παιδιά μου”.

Η αγάπη, η στοργή, η τρυφερότητα, ο χρόνος, η επιμονή και η υπομονή, η προσπάθειά σου, το βλέμμα των παιδιών σου, οι αγκαλιές, τα φιλιά, το γέλιο τους. Όλα αυτά σε κάνουν “μαμά”.

2. Μητέρα μπορείς να γίνεις ακόμα και αν δεν έχεις φέρει στον κόσμο ένα παιδί

“Τα παιδιά έχουν ανάγκη φροντίδας, ασφάλειας, αγάπης, στοργής και τρυφερότητας, τα οποία λαμβάνουν απλόχερα από τις Μητέρες SOS. Τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιπες Μητέρες SOS είμαστε μητέρες καρδιάς. Μπορεί να μην έχουμε φέρει στην ζωή τα παιδιά που αναλαμβάνουμε να φροντίσουμε, αλλά λειτουργούμε σαν κανονικές μαμάδες, καθώς αποτελούμε το σταθερό πρόσωπο αναφοράς που έχουν ανάγκη και αναπληρώνουμε συναισθηματικά τους γονείς τους. Φροντίζουμε τα παιδιά μας, τους προσφέρουμε μία οικογένεια, τους δίνουμε αρχές και αξίες, τους παρέχουμε τα εφόδια για να ονειρευτούν και να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον, ώστε να φτιάξουν την ζωή τους όσο καλύτερα μπορούν. Να μπορέσουν να στηριχθούν στις δυνάμεις τους παρά τις δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν στην ζωή τους. Μητέρα σε κάνει η αγάπη, η στοργή, η τρυφερότητα που προσφέρεις, ο χρόνος που δίνεις, η επιμονή και η υπομονή, η προσπάθειά σου, το βλέμμα των παιδιών σου, οι αγκαλιές, τα φιλιά, το γέλιο τους. Όλα αυτά σε κάνουν ‘μαμά’.


3. Μπορείς να δημιουργήσεις την δική σου μεγάλη οικογένεια, αρκεί να το πάρεις απόφαση

“Είμαι μητέρα σε ένα καινούργιο σπίτι των Παιδικών Χωριών SOS. Τα παιδιά μου είναι δύο αδέρφια 5.5 και 7 ετών. Σύντομα η “οικογένειά” μας θα μεγαλώσει, καθώς θα ενταχθούν σε αυτήν ακόμα 2 παιδάκια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Βιώνω την μητρότητα όχι μόνο μέσα από αυτά τα δύο παιδιά. Για εμένα όλα τα παιδιά στο Χωριό είναι παιδιά μου. Τα νοιάζομαι και τα αγαπάω πολύ. Άλλωστε, πόσος χρόνος χρειάζεται για να θελήσεις να φροντίσεις, να προστατέψεις και να νοιαστείς ένα παιδί; Να είσαι εκεί για εκείνο στη λύπη, την χαρά, τον πόνο, τα δύσκολα, τα εύκολα και τις επιτυχίες του”;

“Για εμένα δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από το να ζεις και να υπάρχεις με παιδιά και για τα παιδιά”. 

4. Όση αγάπη δίνεις, άλλη τόση παίρνεις

“Τα παιδιά θέλουν να σου ανταποδώσουν την αγάπη που τους προσφέρεις. Σε αγαπούν, σε νοιάζονται, σε θαυμάζουν όπως κάθε ενήλικα που τους εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια και τους μαθαίνει πράγματα για τη ζωή και τον εαυτό τους. Αναγνωρίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας μίας μαμάς με παιδιά διαφορετικών φύλων, ηλικιών και συναισθηματικών αναγκών. Για εμένα δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από το να ζεις και να υπάρχεις με παιδιά και για τα παιδιά. Να εργάζεσαι σε ένα πανέμορφο χωριό, να ξυπνάς και να κοιμάσαι ακούγοντας παιδικές φωνούλες, να παίρνεις τόση αγάπη και αποδοχή από τόσο μικρά ανθρωπάκια. Τόσες αγκαλιές και φιλιά που έχω λάβει μέσα σε ένα χρόνο, δεν τα έχω λάβει όλη μου την ζωή”.

Στην ερώτηση αν η απειρία της ως μητέρα την έκανε ποτέ να τρομάξει ή να διστάσει η Μαρία Ζούρου απαντά μονολεκτικά και χωρίς δεύτερη σκέψη: “Ποτέ! Γιατί είχα και έχω στο πλευρό μου ειδικό επιστημονικό προσωπικό και όλοι μαζί κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου τα παιδιά που στερήθηκαν την βιολογική τους οικογένεια να βιώσουν μία όμορφη παιδική ηλικία. Και ακόμα και αν κάποιες φορές ζορίζομαι είναι επικοδομητικό. Γιατί ακόμα και τότε διαπιστώνω πως μαθαίνω τον εαυτό μου και τις αντοχές μου. Μαθαίνω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και καλύτερη μαμά.”

Τα Παιδικά Χωριά SOS αναζητούν Μητέρες SOS, οι οποίες θα βοηθήσουν να προστατέψουν και να μεγαλώσουν καλύτερα ακόμα περισσότερα παιδιά. Δες εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις. 


Διάβασε ακόμα:

3 Μαθήματα Ζωής Που Μου Έδωσε Ο 7χρονος Γιος Μου

«Τρέχω Για Να Αλλάξω Τον Διαβήτη!»