Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα βρεις ξανά το νόημα στο δουλειά σου.
-Τι είναι το helper’s high και πώς θα το βιώσεις κι εσύ.


Κάποιες φορές ενστικτωδώς λες “όχι” στο συνάδελφο που έρχεται να ζητήσει τη βοήθειά σου. Και κάποιες φορές καλά κάνεις. Γιατί το να παραείσαι καλός στη δουλειά μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα – σύμφωνα με την επιστήμη – και να σε οδηγήσει στην εξουθένωση (generosity burnout)! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάς την προσφορά, την καλοσύνη, την ευγένεια και τη γενναιοδωρία στο γραφείο! Γιατί αν το κάνεις αυτό, στερείς από τον εαυτό σου τα οφέλη της προσφοράς. Ποια είναι αυτά;

Βελτιώνεις την ευεξία σου

Ίσως νομίζεις ότι το να είσαι χαρούμενος στη δουλειά, εξαρτάται μόνο από τη δουλειά για την οποία έχεις προσληφθεί να κάνεις. Έρευνες ωστόσο στον τομέα της θετικής ψυχολογίας δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με την επιστήμη, όταν θέλεις να βοηθάς τους άλλους και όταν πιστεύεις ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να κάνει τη διαφορά, τότε αυξάνεις τα επίπεδα της ευτυχίας σου! Πρόσεξε όμως! Αυτό συμβαίνει μόνο όταν θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις. Όχι όταν νιώθεις ότι είσαι αναγκασμένος να το κάνεις. Η επιθυμία για προσφορά και βοήθεια πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από εσένα.

Αυξάνεις την επιτυχία

Η προσφορά στο γραφείο δεν βελτιώνει μόνο την καλή σου διάθεση – σε κάνει και πιο επιτυχημένο. Σκέψου το εξής: αν θέλεις πραγματικά να βοηθάς τους άλλους, ο χρόνος σου για τα δικά σου tasks περιορίζεται. Έτσι όμως μαθαίνεις να βάζεις προτεραιότητες. Και όταν μαθαίνεις να είσαι τέλειος σε αυτό, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις τους στόχους σου. Έρευνα μάλιστα υποστηρίζει ότι εκείνοι που βοηθούν τους άλλους, αυξάνουν ακόμα και κατά 50% την απόδοσή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Βρίσκεις ξανά το νόημα στη δουλειά σου

Πολλές έρευνες αναφέρονται στη σημασια του να βρίσκει κανείς το νόημα σε ό,τι κάνει. Μην ξεχνάς ότι ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι βοηθώντας τους άλλους. Ειδικά σε μέρες που η δουλειά σου φαίνεται βαρετή, όταν ξέρεις ότι έχεις βοηθήσει κάποιον έστω και λίγο, νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τη διαφορά ακόμα και στο γραφείο.

Βιώνεις το “helper’s high”

Όταν βοηθάς τον συνάδελφό σου σε ένα δύσκολο και αγχωτικό project, νιώθεις μεγάλη ικανοποίηση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή βιώνεις το “helper’s high”. Μία έκρηξη ενέργειας, η οποία – σύμφωνα με την επιστήμη διαρκεί για ώρες. Αυτό το αίσθημα της ευφορίας, ικανοποίησης, ζεστασιάς και ενέργειας που αισθάνεσαι όταν κάνεις μικρές πράξεις καλοσύνης. Μήπως ήρθε λοιπόν η στιγμή να το βιώσεις κι εσύ;

Διάβασε ακόμα:

6 Τρόποι Για Να Γίνεις (Πιο) Γενναιόδωρος

Πώς Να Εκφράζεις Τα Συναισθήματά Σου Στο Γραφείο

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.