Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα βοηθήσει το συχνό feedback εσένα και την ομάδα σου.
-Γιατί πρέπει να προτιμάτε τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις.


Αν είσαι manager, το πιθανότερο είναι ότι ελέγχεις κάθε τόσο την ομάδα σου. Όλους όσοι αναφέρονται σε εσένα. Ελέγχεις τα task τους, τους δίνεις feedback, εγκρίνεις και αναθέτεις νέα projects. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να είστε τόσο εσύ, όσο και η ομάδα σου στο ίδιο μήκος κύματος. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που ξεχνούν ότι υπάρχει ένα ακόμα συστατικό για το αποτελεσματικό management: η δημιουργία εμπιστοσύνης. 

Ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο γραφείο, έχει πολλά οφέλη. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι εργάζονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον εργασίας, έχουν 74% λιγότερο στρες, 106% περισσότερη ενέργεια, 50% περισσότερη αποδοτικότητα, 76% μεγαλύτερη δέσμευση, 29% περισσότερη ικανοποίηση και 40% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης burnout. Δυστυχώς σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 400.00 εργαζομένους στις ΗΠΑ, το 21% δήλωσε ότι αισθάνεται ότι ο προϊστάμενός τους δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα φιλικό κλίμα και ένα κλίμα εμπιστοσύνης. 

Όταν ένας manager δεν καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται. Σημαίνει ότι ίσως δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει για να το επιτύχει. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

1.Δείξε το ενδιαφέρον σου για τους μακροπρόθεσμους στόχους

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να στείλεις στην ομάδα σου το μήνυμα ότι νοιάζεσαι – και φυσικά να δημιουργήσεις ένα κλίμα εμπιστοσύνης – είναι να ενδιαφερθείς για τις φιλοδοξίες τους, υποστηρίζει ο Alan Benson, καθηγητής του University of Minnesota’s Carlson School of Management. Ένας εργαζόμενος που δεν αισθάνεται ότι έχει υποστήριξη σε προσωπικούς ή επαγγελματικούς στόχους, χάνει τη δέσμευση και την εμπιστοσύνη του. Αν λοιπόν αρχίσεις να ενδιαφέρεσαι για ό,τι είναι σημαντικό για εκείνους, όχι μόνο θα βελτιώσεις τις μεταξύ σας σχέσεις, αλλά και το κλίμα στο γραφείο. 

2.Δώστους feedback και μάλιστα συχνά 

Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της ομάδα σου, ο Benson σε συμβουλεύει να κάνεις συχνά one-on-one meetings, στα οποία θα δίνεις feedback σε κάθε μέλος της ομάδας σου. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείς ένα κλίμα εμπιστοσύνης στη μεταξύ σας σχέση. “Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί managers, είναι ότι κάνουν μία φορά το χρόνο αξιολόγηση” λέει ο Benson. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και σύγχυση, καθώς οι εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν από πριν σε τι θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί. Ένα άμεσο feedback στο σωστό ύφος, θα συμβάλει στην δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και θα δώσει λύσεις σε κάθε ζήτημα που θα προκύπτει. 

3.Βάλε σε προτεραιότητα τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις 

Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Να ενθαρρύνεις κάθε μέλος της ομάδας σου να έχει το θάρρος να σου μιλήσει και μοιραστεί μαζί σου την άποψή του. Σε report του 2018 αναφορικά με την ενσυναίσθηση στο γραφείο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 9 στους 10 εργαζομένους θεωρούσαν πως οι κατ΄ιδίαν συζητήσεις ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας που συνέβαλε παράλληλα στην αύξηση της ενσυναίσθησης. Αντί λοιπόν να στέλνεις ένα email ή ένα μήνυμα στο chat της εταιρίας, μετάτρεψε την ψηφιακή επικοινωνία σου σε προσωπική. Ναι και αυτό θα δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο γραφείο.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Η Ουσιαστική Επικοινωνία Κάνει Μία Ομάδα Καλύτερη

Οδηγίες Για Managers: Πώς Θα Προστατέψεις Την Ομάδα Σου Από Το Burnout