Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η κριτική πρέπει να συνοδεύεται από συμβουλές.
-Τι ρόλο παίζει η αντίδρασή σου στις ιδέες της ομάδας σου.


Η ανάπτυξη των εργαζομένων θεωρείται θεμελιώδης αξία σε πολλούς χώρους εργασίας, αλλά σε έναν κόσμο που εστιάζει τόσο πολύ στην απόδοση, είναι εύκολο να μη δώσουμε την απαραίτητη σημασία στη διαδικασία της μάθησης που οδηγεί σε αποτελέσματα εξ ορισμού. Όταν οι managers εστιάζουν αποκλειστικά στο αποτέλεσμα, αντί για την εξέλιξη των εργαζομένων τους, τα μέλη της ομάδας μπορεί σύντομα να αισθανθούν υποτιμημένα και ασήμαντα και ίσως δεν υιοθετήσουν μια νοοτροπία ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι θα αποφύγουν τις προκλήσεις, αντί να τις αποδεχθούν, δε θα ανταποκριθούν επαρκώς στο feedback, εφαρμόζοντας αλλαγές, και στο τέλος θα οδηγηθούν σε τέλμα. 

Αν ανησυχείς ότι η ομάδα σου δεν φτάνει στο απόγειο των δυνατοτήτων της, εστίασε στη δημιουργία μιας κουλτούρας ανάπτυξης. Ακολουθούν μερικά σημάδια ότι ίσως αποτελείς εμπόδιο για την εξέλιξη της ομάδας σου και 3 τρόποι να την ενθαρρύνεις. 

1. Δεν έχεις ποτέ χρόνο να καθοδηγήσεις την ομάδα σου στις δύσκολες στιγμές 

Ως manager, είναι σύνηθες φαινόμενο να ελέγχεις και να υποστηρίζεις την ανάπτυξη της ομάδας σου και να τη διορθώνεις, όταν κάτι φεύγει εκτός σχεδίου. Αλλά με τα απανωτά meeting και τις πιεστικές προθεσμίες, είναι δύσκολο να βρεις χρόνο, πόσω μάλλων τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να την εκπαιδεύσεις σου σε δύσκολες περιόδους. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφική επιρροή, γαιτί η απούσα ή η παθητική ηγεσία μπορεί να περιορίσει την αποδοτικότητα και την αφοσίωση της ομάδας σου και σε διαπροσωπικό επίπεδο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να συνδεθείς μαζί της. 

Δοκίμασε αυτό: Αντί να ελπίζεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο του, αφιέρωσε χρόνο και κάνε ό,τι χρειάζεται για την ομάδα σου. Προγραμμάτισε ένα ομαδικό meeting, ακόμα κι αν είναι σύντομο, για να αντιμετωπίσεις τα τρέχοντα προβλήματα και να εντοπίσεις τους τρόπους που επηρέασε την ικανότητα της να δουλεύει και να αναπτύσσεται. Βρείτε ως ομάδα στρατηγικές για να λύνετε τα προβλήματα, αντί να το κάνεις μόνος σου ή να το αναθέσεις σε κάποιο άλλο μέλος της ομάδας και προγραμμάτισε τακτικές συναντήσεις για να εξασφαλίσεις ότι η ομάδα σου ξεπερνά το δύσκολο σημείο. 

2. Συνηθίζεις να ασκείς κριτική, χωρίς να προσφέρεις εφαρμόσιμες λύσεις 

Ακόμα κι αν αποτελεί κεντρικό άξονα του ρόλου τους, πολλοί managers δεν αγαπούν να δίνουν feedback. Ωστόσο, το εποικοδομητικό feedback παίζει σημαντικό ρόλο, εννοείται με την προϋπόθεση ότι δίνεται σωστά. Το feedback που είναι υπερβολικά αρνητικό ή δεν προσφέρει εφαρμόσιμες λύσεις δεν θα βοηθήσει την ομάδα σου να καλλιεργήσει τις γνώσεις ή τις δεξιότητές της. 

Δοκίμασε αυτό: Τα μέλη της ομάδας χρειάζονται διαρκές feedback με ενσυναίσθηση. Δοκίμασε να σκεφτείς το σενάριο από την οπτική της ομάδας σου: αν λάμβανες το ίδιο feedback, θα μάθαινες κάτι καινούριο μέσω της συζήτησης και θα το εφάρμοζες στη δουλειά σου ή θα έφευγες με το κεφάλι χαμηλά και ίσως με αρνητικά συναισθήματα; Σκέψου πώς θες να σου μιλούν και τι θα σου έδινε κίνητρο να μάθεις από τα λάθη σου. Δώσε στην ομάδα σου την ευκαιρία να λάβει το feedback που θα έχει αποτελέσματα. 

3. Δεν είσαι πάντα δεκτικός στις ιδέες της ομάδας σου 

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη των εργαζομένων είναι ο τρόπος που οι managers τους ανταποκρίνονται στις ιδέες και τις σκέψεις τους. Έρευνες δείχνουν ότι αν οι επικεφαλής είναι επιμελείς και ευαίσθητοι, όταν αντιδρούν σε προτάσεις, ακόμα κι αν δε σχεδιάζουν να τις εφαρμόσουν, τα μέλη της ομάδας είναι πιο πιθανό να μιλήσουν ανοιχτά στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη εξηγήσεων και ενθάρρυνσης μπορεί να αποτρέψει τους εργαζομένους να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους σε μέγιστο βαθμό. 

Δοκίμασε αυτό: Για να προάγεις την εξέλιξη της ομάδας, χρησιμοποίησε την αμεσότητα με ενσυναίσθηση, όταν αντιδράς σε ιδέες, και φρόντισε να ακούς ενεργητικά, όταν ένας εργαζόμενος εκφράζεται. Οπότε, δείξε μη λεκτικά σημάδια προσοχής, όπως το γνέψιμο του κεφαλιού και κάνε ερωτήσεις στη συνέχεια. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα σου θα νιώσει ότι ακούγεται κι ακόμα κι αν οι ιδέες της δεν πραγματοποιηθούν, θα μάθουν από αυτήν την εμπειρία και θα αισθάνονται άνετα να μοιραστούν ιδέες μαζί σου στο μέλλον. 

Εξυπακούεται ότι δεν είναι εύκολο να προάγεις και υποστηρίζεις την κουλτούρα ανάπτυξης σε απαιτητικές περιόδους ή σε περιόδους αλλαγών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί. Δίνοντας προσοχή στη διαδικασία εκπαίδευσης της ομάδας σου και ενθαρρύνοντάς τους να εκφράζονται μέσω της ενσυναίσθησης μπορεί να τους δώσει την ώθηση που χρειάζονται και εσύ να γίνεις ένας πιο αποτελεσματικός manager.

Διάβασε ακόμα:

Απλοί τρόποι για να βοηθήσεις την ομάδα σου να βάλει προτεραιότητες

Πώς η εταιρική κουλτούρα οδηγεί στην ευημερία των επιχειρήσεων