Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να αποδεχτείς τα συναισθήματά σου.
-Πότε πυροδοτείται η ανησυχία σου.


 

Σενάρια απόλυσης ακούγονται στο γραφείο; Ανησυχείς! Ο συνάδελφός σου πήρε τη θέση που ήλπιζες να αποκτήσεις; Νιώθεις αποτυχία! Το τελευταίο φλερτ σου δεν έχει απαντήσει στο chat εδώ και τρεις μέρες; Αισθάνεσαι απόρριψη! Και η αλήθεια είναι ότι όσα εντατικά σεμινάρια θετικής διάθεσης και να παρακολουθήσεις ή άρθρα για την αισιοδοξία, τη χαρά και την ευεξία και να διαβάσεις, τα δύσκολα συναισθήματα υπάρχουν πάντα και παντού. Εμφανίζονται απρόσκλητα και απροειδοποίητα σχεδόν καθημερινά και τις περισσότερες φορές σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για αυτά. Σε κάνουν να ντρέπεσαι για το πώς νιώθεις και να μην ξέρεις τι να κάνεις για να τα ξεφορτωθείς.

Και γιατί να τα ξεφορτωθείς; Θα σε ρωτήσω. Μα για να μην νιώθεις δυσάρεστα, σίγουρα θα απαντήσεις. Μα, δεν το ήξερες; Όσο τα αγνοείς, τα απωθείς ή τα κρύβεις βιαστικά κάτω από το χαλί, τόσο περισσότερο εκείνα φουντώνουν μέσα σου, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους πιο δυνατά και με χειρότερο πρόσωπο την επόμενη φορά. Για αυτό όταν τα δύσκολα συναισθήματα σε επισκέπτονται -πράγμα που συμβαίνει σε όλους ανεξαιρέτως τρεις είναι οι λύσεις: να τα αναγνωρίσεις, να τα αποδεχτείς και να τα διαχειριστείς έξυπνα.

Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης-κοινωνιολόγος, είναι ο ειδικός που θα σου πει περισσότερα για το πώς να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς τρία συνηθισμένα δύσκολα συναισθήματα προτείνοντας παράλληλα και τους βασικούς τρόπους για τη διαχείρισή τους.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Η ανησυχία τις περισσότερες φορές, όταν δεν υπάρχει άμεση και αντικειμενική απειλή για κάτι, είναι ταυτόσημη με το γενικευμένο άγχος. Τις περισσότερες φορές, επομένως, αυτό που μπορεί να σου προκαλεί το αίσθημα του φόβου ή της υπερβολικής ανησυχίας είναι οι συνθήκες πίεσης και στρες, ο αγχώδης γενικά χαρακτήρας σου, αλλά και οι διάφορές ανησυχητικές σκέψεις που μπορεί να κάνεις γύρω από κάτι που σε αγχώνει. Όμως, αξίζει να τονίσουμε ότι, αρκετά συχνά, οι σκέψεις αυτές δεν είναι ρεαλιστικές, αλλά φανταστικές και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σαμποτάρει τη λειτουργικότητα και την ευεξία σου. Να θυμάσαι ότι η ανησυχία πυροδοτείται, όταν προτρέχεις σε πιθανά αρνητικά σενάρια στο μέλλον. Συχνά, το μυαλό προβάλλει μια φανταστική μελλοντική κατάσταση που σου δημιουργεί φόβο. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις με επιτυχία μια μελλοντική κατάσταση, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τι σε απειλεί στην παρούσα στιγμή και αν δεν υπάρχει κάτι, απλά σταμάτα να ανησυχείς και να φοβάσαι. Δεν ζεις στο μέλλον, ζεις στο παρόν. Μην το ξεχνάς αυτό.

Να θυμάσαι ότι η ανησυχία πυροδοτείται όταν προτρέχεις σε πιθανά αρνητικά σενάρια στο μέλλον.

ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Όλοι έχουμε βιώσει αισθήματα απόρριψης σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, είτε από ανθρώπους, είτε από δουλειές, είτε γενικότερα. Η πρώτη έξυπνη κίνηση, όταν νιώθεις το αίσθημα της απόρριψης, εκτός από να την αναγνωρίσεις, είναι να εκφράσεις το πώς νιώθεις σε δικούς σου ανθρώπους, ώστε να αποφορτιστείς όσο είναι δυνατόν από το δύσκολο αυτό συναίσθημα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το να έχεις εισπράξει απόρριψη από ένα άτομο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα εισπράξεις και από άλλους. Οπότε απόφυγε τις γενικεύσεις και κυρίως μην αφήνεις την αυτοεκτίμησή σου να κλονίζεται. Αντίθετα καλό είναι να προσπαθείς να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου ώστε να τονωθείς μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να αποδεχτείς την απόρριψη, διότι μόνο έτσι θα μπορέσεις να προχωρήσεις, αφήνοντας πίσω οτιδήποτε σε πλήγωσε.

ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Η ζωή, εκτός από επιτυχίες, έχει και αποτυχίες που αποτελούν μέρος της ζωής και ως εκ τούτου αφού πάντα θα υπάρχουν, καλό θα ήταν να μάθεις να τις διαχειρίζεσαι. Να θυμάσαι ότι μοναδικός τρόπος για να αποφύγεις την αποτυχία είναι να αποτραβηχτείς από κάθε προσπάθεια και κάθε σκοπό, δηλαδή να αποτραβηχτείς από τη ζωή. Το γεγονός ότι απέτυχες κάπου δεν αποτελεί μέτρο της αξίας σου ή της μετέπειτα πορείας σου. Η αξία του καθενός είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν υπολογίζεται με τον αριθμό των λαθών ή των αποτυχιών του. Αυτό επίσης που χρειάζεται να καταλάβεις είναι ότι η αποτυχία είναι τόσο απαραίτητη στη ζωή, όσο και η επιτυχία, γιατί η πρώτη σε διδάσκει και σου δείχνει πολύ συχνά το δρόμο που πρέπει να αποφύγεις για να επιτύχεις. Προσπάθησε, λοιπόν, να δεις την αποτυχία ως μια ευκαιρία για να μάθεις τι πρέπει και τι μπορείς να αλλάξεις, για να πετύχεις το στόχο σου. Έτσι, συμφιλιώνεσαι μαζί της, γεγονός που σε βοηθάει γενικότερα στην αυτοβελτίωσή σου.

Η αποτυχία είναι τόσο απαραίτητη στη ζωή όσο και η επιτυχία γιατί η πρώτη σε διδάσκει και σου δείχνει πολύ συχνά το δρόμο που πρέπει να αποφύγεις για να επιτύχεις. 

Διάβασε ακόμα:

Πώς Μπορείς Να Αλλάξεις Τη Ζωή Σου Προς Το Καλύτερο

2 Σκέψεις Που Κάνεις Καθημερινά Και Σου Κάνουν Κακό!

 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.