Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε πρέπει να πιεις 1-3 κουταλάκια καγιέν.
-Πώς θα σε βοηθήσει η μαγειρική σόδα σε περίπτωση εγκαύματος.


Εάν παρατηρήσουμε τον πάγκο της κουζίνας μας λίγο πιο προσεκτικά θα ανακαλύψουμε μια λίστα από φυσικά παυσίπονα τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά για να μαγειρέψουμε, που όμως κρύβουν και κάποιες θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Η λίστα αυτή, βασίζεται σε επιστημονική έρευνα και δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις του κάθε συστατικού. Μπορεί να είναι μια σχετικά μεγάλη σε έκταση λίστα, όμως αυτό είναι λογικό, καθώς είναι αδύνατο να ασχοληθούμε διεξοδικά με κάθε πάθηση και θεραπεία που αναφέρονται παρακάτω.

Σημειώστε, ωστόσο, ότι ο πόνος ή άλλα συμπτώματα που παραμένουν μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό και μπορεί να απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

1. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο μπορεί να ανακουφίσει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και μυϊκού πόνου και να βελτιώσει την κινητικότητα των αρθρώσεων. Μπορείς να προσθέσεις 2 κουταλάκια του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα.

2. Τζίντζερ

Μπορεί να απαλύνει τους πόνους από δυσπεψία και καούρα. Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ είναι επίσης ιδανικές για την αντιμετώπιση μυϊκού και αρθριτικού πόνου, καθώς και για πόνους περιόδου στις γυναίκες. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να προσθέσεις 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ στα γεύματά σου καθημερινά.

3. Σκόρδο

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σκόρδο για να απαλύνεις πόνους στα αυτιά, ιδιαίτερα σε περίπτωση ωτίτιδας. Βάζοντας μόλις 2 σταγόνες ζεστό λάδι σκόρδου (βράζοντας μερικές σκελίδες φρέσκου σκόρδου σε ελαιόλαδο), δύο φορές την ημέρα, στο αυτί που σε πονάει. Εννοείται πως αν ο πόνος ή η ενόχληση επιμένει θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

4. Γαρύφαλλα

Τα γαρύφαλλα περιέχουν αναλγητικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονόδοντο. Μασώντας 1-2 κομματάκια γαρύφαλλο για έως και 2 ώρες, θα σε βοηθήσει να καταπραΰνεις τον πονόδοντο. Αυτό γίνεται γιατί το γαρύφαλλο περιέχει ένα ισχυρό φυσικό αναισθητικό την ευγενόλη.

5. Κουρκουμάς

Μελέτες έχουν δείξει ότι o κουρκουμάς είναι πιο αποτελεσματικός για την μείωση του πόνου από την ασπιρίνη και άλλα παρόμοια χημικά φάρμακα. Βοηθάει σημαντικά στην ανακούφιση του χρόνιου αρθριτικού πόνου και της ινομυαλγίας. Ψέκασε το  ¼ από το κουταλάκι του γλυκού καθημερινά σε οποιοδήποτε πιάτο, όπως το ρύζι, τα λαχανικά ή το κρέας.

6. Μέντα

Το τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου και να μειώσει τους πόνους στο στομάχι και τους κοιλιακούς πόνους που προκαλούνται από το άγχος. Η μενθόλη που περιέχει η μέντα αναστέλλει τα νεύρα που αντιδρούν σε επώδυνα ερεθίσματα.

7.  Λευκό ξύδι

Μπορείς να ρίξεις λίγο ξύδι σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα, σφίγγα ή τσούχτρα στην περιοχή, και θα εξουδετερώσει τον πόνο από το δηλητήριο.

8. Λιναρόσπορος

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μόνο 3 κουταλιές μαγειρεμένου λιναρόσπορου αν προστεθούν στην καθημερινή διατροφή, μπορούν να διευκολύνουν τους πόνους στο στήθος, που σχετίζονται με την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ο λιναρόσπορος διαθέτει μερικές φυσικές ενώσεις που εμποδίζουν τα οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος. Μπορείς, λοιπόν, να απλώσεις λάδι λιναρόσπορου στην περιοχή του στήθους καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση του πόνου.

9. Χυμός cranberry

Ο χυμός των βακκίνιων μειώνει τον κίνδυνο για λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Ο χυμός απομακρύνει τα βακτηρίδια από την ουροδόχο κύστη εμποδίζοντας την προσκόλληση τους στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Πίνοντας τουλάχιστον 2 ποτήρια χυμού ανά ημέρα, από τη στιγμή που παρατήρησες τα σημάδια της μόλυνσης της ουροδόχου κύστης, θα σε βοηθήσει σημαντικά!

10. Χυμός ντομάτας

Ο χυμός ντομάτας μπορεί να σε βοηθήσει σε περίπτωση κράμπας στα πόδια. Οι κράμπες των κάτω άκρων προκαλούνται συνήθως από έλλειψη καλίου λόγω της έντονης εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν ξεπλένονται με διουρητικά. Ο χυμός ντομάτας είναι πλούσιος σε κάλιο, και έτσι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κράμπας στα κάτω άκρα. Με 2 ποτήρια χυμό ντομάτας καθημερινά μπορείς να προλάβεις σημαντικά τις κράμπες.

11. Μέλι

Το ακατέργαστο μέλι είναι θαυματουργό για πόνους στο λαιμό και στο στόμα. Τα φυσικά ένζυμα που περιέχει το μέλι, εξουδετερώνουν την φλεγμονή και βοηθούν στην καταστροφή των ιών και στην επιτάχυνση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Η ανάμειξη μελιού και κανέλας προωθείται επίσης από την ιατρική της Αγιουρβέδα και από την εναλλακτική ιατρική. Αυτό το μείγμα, σε μορφή πάστας, μπορεί να εφαρμοστεί στην πάσχουσα περιοχή με μασαζ στο δέρμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι, εάν πίνεις ένα ζεστό φλιτζάνι νερό με μέλι και κανέλα σε τακτική βάση, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

12. Καφές

Ο καφές, με την καφεΐνη που περιέχει, βοηθά στην ταχύτερη ανακούφιση από πόνους ημικρανίας.  Η καφεΐνη είναι ένα σπαθί με δύο άκρες. Όταν πίνεις πολύ καφέ μπορεί να σου προκαλέσει ημικρανία, αλλά σε μικρές δόσεις ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Οι ειδικοί λένε ότι η καφεΐνη, σαν ουσία, διεγείρει το στομάχι για να απορροφήσει τα παυσίπονα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

13. Τσάι

Η ταννίνη, που περιέχει το τσάι βοηθά να σταματήσουν οι συστολές που λαμβάνουν τόπο στο έντερο και συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας διάρροιας ή κολίτιδας.  Για να ανακουφίσεις τον πόνο όταν υποφέρεις από τις δυσάρεστες επιδράσεις της διάρροιας πίνε όσο το δυνατόν περισσότερο τσάι μπορείς να καταναλώσεις.

14. Μουστάρδα

Για πόνους και σφιξίματα στο στήθος που μπορεί να προκύψουν από ένα κρυολόγημα, μπορείς να αλείψεις μια γενναιόδωρη ποσότητα μουστάρδας στο στήθος σου. Τοποθέτησε ένα ζεστό ύφασμα πάνω του για να δημιουργήσεις ένα είδος πάστας προκειμένου να ανακουφίσεις τον πόνο και τη συμφόρηση. Τα ενεργά συστατικά της μουστάρδας παρέχουν εκπληκτική ανακούφιση από τον πόνο και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

15. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετική σε περίπτωση εγκαύματος. Φτιάξε μία πάστα και εφάρμοσε στην περιοχή του εγκαύματος και κάλυψε με μια υγρή γάζα για λίγα λεπτά. Η αλκαλική φύση της μαγειρικής σόδα θα εξουδετερώσει το οξύ στο τραύμα, αποτρέποντας τη μόλυνση και μειώνοντας τον πόνο. Εννοείται πως αν το έγκαυμα είναι σοβαρό θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γιατρό σου.

16. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό παυσίπονο όταν εφαρμόζεται στην περιοχή του ορθού, καθώς καταπραΰνει τον πόνο των αιμορροΐδων. Οι ζωντανές καλλιέργειες που περιέχονται στο γιαούρτι, σκοτώνουν επίσης τα βακτήρια που προκαλούν φαγούρα στο ορθό.

17. Αλάτι

Το αλάτι βοηθάει πολύ στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Κάνε γαργάρες με αλατισμένο νερό και θα σου καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Το αλάτι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό που θα βοηθήσει επίσης να θεραπεύσεις τα κοψίματα και τις γρατζουνιές.

18. Χυμός λεμόνι

Μπορεί να βοηθήσει και αυτό στον πονόλαιμο όπως και το αλάτι.

19. Πιπέρι καγιέν

Ο ρόλος του πιπεριού καγιέν είναι να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου σε περίπτωση πονόλαιμου. Η κύρια δραστική ουσία που βρίσκεται στο καγιέν είναι μια ουσία γνωστή ως καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη έχει δείξει ότι έχει ιδιότητες ανακούφισης από τον πόνο, παρεμποδίζοντας τη μετάδοση ενός νευροδιαβιβαστή υπεύθυνου για τη μετάδοση σημάτων πόνου στον εγκέφαλό σας. Εάν μπορείς να αντέξεις τη γεύση, πρόσθεσε 1 με 3 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι καγιέν σε ένα ποτήρι νερό (8 ουγκιές) και θα παρατηρήσεις άμεση ανακούφιση από τυχόν ημικρανίες.

20. Κεράσια

Μια ισχυρή απόδειξη από διάφορες μελέτες έχει αποκαλύψει ότι το κεράσι προσφέρει ισχυρή ανακούφιση από φλεγμονή και πόνο. Οι ανθοκυανίνες του κερασιού μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του μυϊκού πόνου που σχετίζεται με την εντατική άσκηση. Τα κεράσια μπορούν επίσης να προσφέρουν προστασία κατά της ουρικής αρθρίτιδας, μιας οδυνηρής φλεγμονώδους κατάστασης που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση αιχμηρών κρυστάλλων ουρατών στις αρθρώσεις.

Αρχική δημοσίευση από τη Ναταλία Βάου στο logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Η σωστή διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό

Δίαιτα αποτοξίνωσης μετά το Πάσχα

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.