Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ο περίπατος είναι ένας μικρός διαλογισμός.
-Γιατί η ενσυνειδητότητα βοηθάει στην αποδοτικότητά σου.


Το πώς κάνεις κάτι μετράει περισσότερο από την ίδια την πράξη σου. Το να έχεις ενσυναίσθηση δεν επηρεάζει απλά τον τρόπο σκέψης σου, αλλά και την συγκέντρωσή σου. Και αν η γενική σου ευεξία δεν είναι τόσο σημαντική για εσένα ώστε να κινητοποιηθείς, τότε πρέπει να ξέρεις πως επιστήμονες ανακάλυψαν πως η ενσυνειδητότητα βοηθάει στον αυτοέλεγχο, την παρατηρητικότητα, την αντοχή σου, την ευελιξία σου, τη συγκέντρωσή σου αλλά και την ψυχική σου διαύγεια.

Ωστόσο πιθανόν αυτά να τα ξέρεις ήδη. Πάντως, οφείλω να σου επισημάνω ότι μόνο ο διαλογισμός είναι ο πιο ισχυρός τρόπος να χτίσεις έναν πιο ισχυρό νου σε γενικά πλαίσια. Πολλοί με ρωτάνε τι να κάνουν και πάντα τους απαντώ το ίδιο. Αν βέβαια, έχεις προσπαθήσει να διαλογιστείς χωρίς επιτυχία, αυτό το άρθρο θα σε κατατοπίσει.

Μπορείς να ισχυροποιήσεις το νου σου και να αποκτήσεις ενσυνειδητότητα και με άλλους τρόπους, για την ακρίβεια 21. Θυμήσου ωστόσο ότι η ενσυνειδητητότητα είναι τρόπος σκέψης, αλλά ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος για να την αποκτήσεις.

Η λίστα μου περιλαμβάνει 21 τρόπους ώστε να αποκτήσεις ενσυνειδητότητα, και θα σου τους αναλύσω όλους παρακάτω:

Δες την ταινία της ζωής σου

Σκέψου πως βλέπεις μια ταινία με τη ζωή σου και πρέπει να περιγράψεις τι συμβαίνει, σαν να συνέβαινε σε κάποιον άλλον. Πρέπει να είσαι σαφής, ώστε το «κοινό» να μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει.

Αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της άσκησης. Όμως, το κοινό είσαι εσύ και βασικά, διηγείσαι την ζωή σου σε εσένα τον ίδιο. Όποτε είσαι έτοιμος, ξεκίνα με το να αναλύεις τι έχεις κάνει, τι έχεις ζήσει. Να είσαι συγκεκριμένος και να αποφύγεις τις υπερβολές. Έτσι, θα δεις πιο αντικειμενικά τις πράξεις σου. Βλέπεις, την περισσότερη ζωή μας, την ζούμε στον «αυτόματο πιλότο». Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να είσαι πιο προσεκτικός στην γενικότερη συμπεριφορά σου, ό,τι και αν κάνεις.

Παρατήρησε τους άλλους ανθρώπους

Βλέπουμε τους γύρω μας, αλλά δεν τους παρατηρούμε με προσοχή. Ομοίως με την άλλη άσκηση, θα βοηθηθείς να παρατηρείς πιο προσεκτικά τους γύρω σου. Εστίασε σε έναν άνθρωπο και παρατήρησε τι κάνει. Δες την εμφάνισή του, τον τρόπο που μιλάει και που ντύνεται. Μετά, κάνε το ίδιο και με έναν άλλον άνθρωπο. Απλά παρατήρησε τα παραπάνω και μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.

Συνήθως δεν προσέχουμε αρκετά αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και όταν το κάνουμε, έχουμε επικριτική διάθεση. Όταν κρίνουμε τους ανθρώπους από την εμφάνισή τους ή τις πράξεις τους, τότε δεν τους βλέπουμε καθαρά. Η ενσυνειδητότητα όμως, θα σε βοηθήσει να δεις τι έχει αξία στην πραγματικότητα.

Ρίξε τους ρυθμούς σου

Όταν κάνεις πράγματα βιαστικά, σίγουρα δεν τα κάνεις όσο καλύτερα μπορείς. Με το να χαλαρώσεις, θα έχεις καλύτερη απόδοση. Τα περισσότερα λάθη μας δεν είναι από έλλειψη γνώσης αλλά από απροσεξία. Το να ρίξεις βέβαια τους ρυθμούς σου, δε σημαίνει να είσαι αργός, αλλά να είσαι πιο προσεκτικός και αποτελεσματικός. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, δε χρειάζεται να βιάζεσαι. Απόλαυσε το ταξίδι, όχι τον προορισμό.

Κάνε μια άσκηση αναπνοής για 5 λεπτά

Αυτό είναι εύκολο γιατί σίγουρα έχεις 5 λεπτά. Το να αναπνέεις, είναι απαραίτητο για να ζεις αλλά όταν είσαι αγχωμένος, συνήθως αναπνέεις βαριά και πιο γρήγορα από όσο πρέπει. Οι δάσκαλοι της yoga μετράνε την ζωή τους όχι με χρόνια, αλλά με τις ανάσες σου. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές εφαρμογές που μπορούν να βρουν αν αναπνέεις σωστά. Τελικά, ο μόνος τρόπος για να το κάνεις όπως πρέπει, είναι να είσαι προσεκτικός.

Βρες μια βολική θέση. Κράτα ίσια την πλάτη σου. Πάρε μια βαθιά ανάσα και συγκεντρώσου.

Παρατήρησε τον φυσικό σου ρυθμό. Το πώς εκπνέεις. Τώρα απλά δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι, άσε το σώμα σου να σε οδηγήσει ώστε να αναπνεύσεις σωστά.

Άδειασε το μυαλό σου και αν αποσυγκεντρωθείς για λίγο μην είσαι αυστηρός, μπορεί να συμβεί. Τώρα, ξανά συγκεντρώσου και απλά ανέπνευσε. Κάνε αυτή την άσκηση για 5 λεπτά καθημερινά και θα δεις πόσο καλύτερα νιώθεις.

«Σκάναρε» το σώμα σου

Αυτή είναι η πιο αγαπημένη μου άσκηση. Παρατήρησε το σώμα σου, θα σου δείξει πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Κάνε αυτή την άσκηση μια φορά την ημέρα, όποτε εσύ θέλεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα και παρατήρησε όλο το σώμα σου. Αν νιώθεις πόνο κάπου, ανέπνευσε πιο αργά γιατί το οξυγόνο βοηθάει στην χαλάρωση. Επίσης, να θυμάσαι ότι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Κλείσε τα μάτια σου και συγκεντρώσου

Τα μάτια μας, είναι ένας περισπασμός. Βλέπουμε τόσες εικόνες και τελικά απλά τις προσπερνάμε. Όμως, αν κλείσεις τα μάτια σου όλα είναι διαφορετικά. Πάρε μια βαθιά ανάσα, χαλάρωσε και κλείσε τα. Άκου τι συμβαίνει γύρω σου και μετά μπλόκαρε αυτούς τους ήχους. Τώρα, άκουσε τι συμβαίνει δίπλα σου. Μην αναλύεις τα πάντα, απλά άκου.

Δοκίμασε την εμπειρία «tangerine»

Η εν λόγω εμπειρία θα σε βοηθήσει να συγκεντρώνεσαι στην λεπτομέρεια. Πάρε ένα φρούτο και παρατήρησέ το. Δες το σχήμα, το χρώμα του, μύρισέ το. Κλείσε τα μάτια σου και μύρισε το ξανά, πιο αργά αυτή τη φορά. Ουσιαστικά συγκεντρώνεσαι μόνο εκεί και δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο. Έτσι πρέπει να κάνεις και στην ζωή σου, να είσαι παρών στη στιγμή.

Παρατήρησε τα σημάδια από τα παπούτσια των ανθρώπων στο δρόμο

Αυτή η άσκηση είναι από τις πιο διασκεδαστικές και χρήσιμες. Προσπάθησε να καταλάβεις πού πηγαίνουν, αλλά και γιατί απέχουν το ένα από το άλλο. Μπορεί να σου μοιάζει ανόητη αυτή η άσκηση, αλλά πραγματικά καθαρίζει το μυαλό σου.

Μετέτρεψε τις δουλειές του σπιτιού, σε άσκηση διαλογισμού

Όλοι σιχαινόμαστε τις δουλειές του σπιτιού, οπότε προτείνω να διαλέξεις μια από αυτές. Διάλεξε μια που θες να τελειοποιήσεις ή μια που βαριέσαι να κάνεις. Ωστόσο, το δεύτερο ενέχει περισσότερη δυσκολία. Άδειασε από τον χώρο ό,τι μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. Συγκεντρώσου σε αυτό που έχεις να κάνεις και φαντάσου το αποτέλεσμα, πόσο ωραία νιώθεις. Τώρα, ξεκίνα να κάνεις την εν λόγω δουλειά με προσοχή και έμφαση στην λεπτομέρεια. Σκέψου ότι για παράδειγμα δεν μαγειρεύεις κάτι βαρετό, αλλά ότι θέλεις να γίνεις ο καλύτερος στην μαγειρική. Μόλις τελειώσεις το μαγείρεμά σου, πάρε τον χρόνο σου και άσε την ευχαρίστηση να σε πλημμυρίσει.

Άνοιξε το παράθυρο της «ζωής»

Βρες ένα παράθυρο και παρατήρησε ό,τι βλέπεις. Αρχικά, εστίασε σε αυτά που είναι πιο κοντά σου και μετά σε εκείνα που είναι πιο μακριά. Μην βιαστείς να κρίβεις αν είναι όμορφα για παράδειγμα. Απλά δες τα και εστίασε στην κίνηση, τα χρώματα, τα σχήματα. Μην εστιάζεις ούτε στους ήχους. Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να βλέπεις τα πράγματα σε βάθος. Θα σου πάρει λίγο χρόνο να συγκεντρωθείς, αλλά μετά σίγουρα θα απολαύσεις την διαδικασία.

Άκου με προσοχή

Συγκέντρωσε κοντινά σου άτομα και χωριστείτε σε ζευγάρια. Το κάθε ζευγάρι έχει 3 λεπτά για να μοιραστεί κάτι προσωπικό ή αστείο. Μετά, αλλάζουν ρόλους. Όταν όλα τα ζευγάρια έχουν τελειώσει, ο επικεφαλής της διαδικασίας ζητάει από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν την ιστορία που τους είπε το ταίρι τους, και να είναι όσο πιο ακριβείς μπορούν. Ακόμα και να πουν την ιστορία ως έχει. Μετά, αλλάζουν ρόλους. Οι συμμετέχοντες τώρα λένε την ιστορία σα να ήταν δική τους. Και το ταίρι τους κάνει το ίδιο. Στην συνέχεια, λένε πόσο ακριβές ήταν το ταίρι τους στην περιγραφή, και πώς ένιωθαν με αυτά τα άκουσαν. Σκοπός της άσκησης είναι να μάθεις να ακούς προσεκτικά και να καταλάβεις πώς αυτά που λες, έχουν αντίκτυπο. Είναι καλό να είσαι καλός ακροατής, ειδικά για τις σχέσεις σου.

Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου

Συνεχώς βιώνουμε πράγματα που μας δημιουργούν συναισθήματα όμως μερικές φορές δεν αναλογιζόμαστε πώς νιώθουμε και δρούμε χωρίς να σκεφτόμαστε τι μας ώθησε στην εν λόγω αντίδραση. Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου, αρκεί να την κάνεις σωστά. Το να είσαι ειλικρινής με αυτά που νιώθεις θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς πώς αυτό επηρεάζει την διάθεσή σου αλλά και πώς να μην υπερβάλλεις, λόγω αυτών που νιώθεις.

Έχε ευγνωμοσύνη

Είναι σύνηθες το να αγχωνόμαστε γιατί ζούμε στο μέλλον, όχι στο παρόν. Όταν οι σκέψεις μας ή οι φόβοι μας, μας κατακλύζουν δε ζούμε τη στιγμή. Το να νιώθεις ευγνωμοσύνη, ενέχει την εκτίμηση των όσων βιώνεις. Είμαστε συνήθως «προγραμματισμένοι» να παρατηρούμε μόνο τα αρνητικά και δεν σκεφτόμαστε πόσα καλά μας έχουν συμβεί. Με το να νιώθεις ευγνωμοσύνη, θα εστιάζεις στα θετικά. Βρες μια ώρα της ημέρας, το πρωί ή πριν κοιμηθείς και σκέψου όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Είναι βοηθητικό το να κρατάς ημερολόγιο, και να ανατρέχεις σε αυτό όποτε νιώθεις πεσμένος.

Φάε με ηρεμία

Το φαγητό και οι τροφές, είναι σαν καύσιμο για το σώμα σου. Ωστόσο, πολλές διατροφικές διαταραχές προκαλούνται γιατί δεν είμαστε ήρεμοι όταν τρώμε. Το να τρως με ηρεμία δε σημαίνει απλά να είσαι χαλαρός όταν τρως, αλλά να εκτιμάς το φαγητό σου, το πόσο σου αρέσει. Συνήθως όμως, τα συναισθήματά μας, μας οδηγούν στο ψυγείο είτε από άγχος είτε από υπερβολική χαρά. Το να τρως με ηρεμία όμως, σημαίνει ότι ξέρεις ακριβώς τι τρως και γιατί. Μάσα αργά, σκέψου τι τροφές βάζεις στο πιάτο σου και μην καταναλώσεις ανθυγιεινά σνακ. Όταν είσαι αγχωμένος και θέλεις να φας, όπως συχνά συμβαίνει, επίλεξε να κάνεις κάποια άλλη δραστηριότητα.

Πιες με σύνεση

Συνήθως πίνουμε όπως τρώμε: Βιαστικά. Τα αλκοολούχα ποτά η αλήθεια είναι πως δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό αλλά αν σου αρέσει να πίνεις ένα ποτήρι κρασί τότε μπορείς να το πιεις αλλά με σύνεση. Απόλαυσέ το όπως κάνεις και με το φαγητό και μην αφήνεις τα συναισθήματά σου να σε οδηγούν σε λάθος επιλογές. Πιες επειδή το θέλεις εσύ, όχι γιατί είσαι αγχωμένος. Πάρε το χρόνο σου και μύρισε το κρασί, απόλαυσε τη γεύση του και φυσικά μην το παρακάνεις.

Καθάρισε τον χώρο εργασίας σου

Το σύστημα της Marie Kondo είναι από τα πιο διαδεδομένα, ωστόσο δεν χρειάζεται να το παρακάνεις. Σκέψου όμως πως ένας καθαρός χώρος εργασίας βοηθάει να καθαρίσεις και το μυαλό σου. Προσωπικά, επειδή είμαι ακατάσταστος προσπαθώ να έχω τακτοποιημένο το γραφείο μου ώστε να μένω ενεργητικός και κινητοποιημένος.

Άκου μουσική με προσοχή

Σε όλους μας αρέσει η μουσική και όλοι έχουμε κάποια αγαπημένα τραγούδια. Το να ακούμε μουσική δεν μας χαλαρώνει απλά, αλλά αλλάζει και τον εγκέφαλό μας. Τι θα έλεγες όμως, να κάνεις μια άσκηση; Διάλεξε το αγαπημένο σου τραγούδι και άκουσέ το προσεκτικά. Άκου τα όργανα και προσπάθησε να βρεις ποια είναι. Συγκεντρώσου και θα δεις πόσο πιο όμορφα νιώθεις. Μετά, βρες ποιο όργανο ακούγεται περισσότερο από όλα. Στο τέλος, επίσης θα έχεις μάθει να ακούς πιο προσεκτικά όσα συμβαίνουν γύρω σου.

Δοκίμασε να μην μιλήσεις σε ένα meeting

Όλοι μας αγαπάμε να μισούμε τα meetings. Οι περισσότεροι μάλιστα, περνάμε το 25–30% της ημέρας εργασίας μας, σε μια συνάντηση. Το θέμα όμως είναι η ποιότητα. Συνήθως, δεν ακούμε προσεκτικά τον άλλον.

Την επόμενη φορά, δοκίμασε να μην μιλήσεις αλλά να ακούσεις τι ειπώθηκε, ποιος το είπε και προσπάθησε να βρεις τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του καθενός. Κράτα σημειώσεις και θα εκπλαγείς με το πόσα πράγματα λένε για εμάς οι λέξεις μας. Αν θέλεις βέβαια να μιλήσεις, ή αν είναι απαραίτητο, κάνε το αλλά προσπάθησε να αντισταθείς. Μην μιλήσεις απλά για να πεις κάτι. Ομοίως, αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος ακροατής.

Τεντώσου

Οι καθιστικές δουλειές μπορούν να κάνουν ζημιά στη υγεία μας. Όταν κινείς το σώμα σου, σκέψου ότι κινείς και το μυαλό σου. Η ακινησία μπορεί να προκαλέσει από πόνους στο σώμα μέχρι έλλειψη δημιουργικότητας.

Το να τεντωθείς, ακόμα και καθιστός, θα σε βοηθήσει. Δοκίμασέ το για 10 με 30 δευτερόλεπτα και σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα. Κάνε αργές κινήσεις γιατί σίγουρα δεν θέλεις να τραυματίσεις τους μυς σου.

Κάνε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία

Όταν νιώθουμε αγχωμένοι, η φυσική μας τάση πλέον έχει γίνει το να αναζητήσουμε το κινητό μας, καθώς θέλουμε να συνδεθούμε με κάτι. Ωστόσο, αυτό μας κάνει τελικά πιο αγχωμένους, σε σημείο να φτάνουμε σε «κρίση τεχνολογίας». Τελικά, η προσοχή μας αποσπάται και δεν καταφέρνουμε τίποτα. Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε μεταξύ μας ή να συνδεόμαστε με κάτι, αλλά πρέπει αυτό να έχει αξία. Δοκίμασε αρχικά να αφήσεις το κινητό σου για 5 λεπτά και σιγά – σιγά άφησέ το για παραπάνω. Μόλις φτάσεις στα 30 λεπτά, θα δεις μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, είναι βασικό να έχεις στο μυαλό σου τον κατάλληλο τρόπο. Δεν είναι κακό το να έχεις συσκευές τεχνολογίας στη ζωή σου, αλλά είναι άσχημο το να μην τις χρησιμοποιείς με σύνεση.

Κάνε έναν περίπατο

Ο διαλογισμός, μπορεί να γίνει με τον κλασικό τρόπο, μπορεί όμως να γίνει και όσο περπατάς. Ένας περίπατος ηρεμεί το μυαλό σου και σε χαλαρώνει, ειδικά όταν περπατάς για περίπου 30 λεπτά και πάνω. Απλά βρες ένα όμορφο μέρος στην πόλη και χαλάρωσε, άδειασε το μυαλό σου και περιπλανήσου. Αδειάζοντας το μυαλό σου, κάνεις χώρο για νέες ιδέες.

Το να αποκτάς όλο και περισσότερη ενσυνειδητότητα είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Ξεκίνα σήμερα, με μικρά βήματα και σίγουρα θα βρεις τη γαλήνη μέσα σου.

Διάβασε ακόμα:

Ayman Mohyeldin: “Μέσα Από Τις Εμπειρίες Μου, Έχω Αναπτύξει Την Ενσυναίσθηση”

Τι Ρόλο Παίζει Η Ενσυναίσθηση Στις Σχέσεις Σου

Author(s)

  • Gustavo Razzetti

    σύμβουλος επαγγελματικής ανάπτυξης

    Ο Gustavo Razzetti είναι συγγραφέας και σύμβουλος επαγγελματικής ανάπτυξης.