Εσύ μπορεί να θέλεις να χάσεις βάρος. Και να κάνεις δίαιτα σε βαθμό λιμοκτονίας. Ξέρεις όμως ότι το σώμα σου καθόλου δε συμφωνεί με αυτό; Γιατί άπαξ και πάρεις βάρος, θέλει ντε και καλά να το διατηρήσει.

Όσο βάρος και να πάρεις. Ακόμα κι αν τα παραπανίσια κιλά σου και το συσσωρευμένο λίπος σου βλάπτουν τα όργανα σου, αλλοιώνουν την αισθητική σου εικόνα και διαλύουν την ψυχολογία σου, το σώμα σου θέλει πάση θυσία να διατηρήσει αυτά τα κιλά κι αυτό το λίπος. Μήπως τώρα κατάλαβες πόσο δύσκολος είναι ο αγώνας σου για απώλεια βάρους; Μήπως αυτή η διαπίστωση εξηγεί γιατί οι περισσότερες δίαιτες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία;

Για έναν πολύ απλό λόγο. Το ίδιο σου το σώμα σου πάει κόντρα στην προσπάθειά σου. Υπάρχει τρόπος να το ξεγελάσεις; Ευτυχώς τα νέα είναι ευχάριστα.

Μία νέα φιλοσοφία δίαιτας, που προέκυψε από τη μελέτη των μηχανισμών με βάση τους οποίους το σώμα μας αποθηκεύει και χάνει βάρος, φαίνεται ότι ξεγελάει αυτή την τάση του σώματος να παχαίνει. Ο Δρ Δελλής, (ddellis.gr), Ειδικός Παθολόγος- Διατροφολόγος, έχοντας μελετήσει εκατοντάδες διαιτόμενους είναι ο εμπνευστής της Δίαιτας Βασικής Ινσουλίνης που φιλοδοξεί να υπερβεί όλους τους σκοπέλους στην απώλεια βάρους.

Κύριε Δελλή, εξηγήστε μας με απλά λόγια. Γιατί παχαίνουμε; Ή μάλλον γιατί παχύναμε; Τα περισσότερα χρόνια το ανθρώπινο είδος υπήρξε αδύνατο. Έτσι δεν είναι;

Γυρίζοντας στο παρελθόν παρατηρούμε το εξής: Ο άνθρωπος ζούσε σε σπηλιές. Πέρασε πολέμους και φυσικές καταστροφές. Στις καταστάσεις αυτές δεν υπήρχε τροφή. Έπρεπε να την αναζητήσει. Το DNA του ανθρώπου επομένως προσαρμόστηκε σε συνθήκες έλλειψης τροφής. Έτσι, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει αναπτύξει πολλούς μηχανισμούς για να μειώνει τον μεταβολισμό του και να σώζει λίπος, προκειμένου να ζήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια φυσική τάση για πάχυνση. Αυτή η τάση παραμένει στο γονίδιο του ανθρώπου. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά τροφών και μάλιστα υψηλών σε θερμίδες και πολύ μειωμένη κίνηση. Ως αποτέλεσμα λοιπόν έχουμε αυξημένη λήψη θερμίδων, λιγότερη κίνηση και ένα DNA που ευνοεί το λίπος.

Γιατί πολλές φορές δεν χάνουμε βάρος, ακόμα κι όταν κάνουμε δίαιτα;

Διότι στη δίαιτα ο οργανισμός προσαρμόζεται και μειώνει τον μεταβολισμό για να ζήσει περισσότερο. Μειώνεται η λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και η λεπτίνη – μια ορμονη που εκκρίνουν τα λιποκύτταρα – κι όταν συμβαίνει αυτό, ο μεταβολισμός γίνεται χειρότερος.

Επίσης, στη δίαιτα αυξάνεται πολύ η απώλεια της μυϊκής μάζας κάτι που επίσης είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον μεταβολισμό. Έτσι, ενώ κάνει κάποιος δίαιτα, δεν μπορεί να χάσει βάρος. Οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες, μάλιστα, έχουν αθροιστική επίπτωση, με αποτέλεσμα, μετά από πολλές δίαιτες στις οποίες χάνεται κυρίως μυϊκή μάζα, κάποιος να κάνει δίαιτα και να μην μπορεί να χάσει βάρος.

Δηλαδή, ο οργανισμός μας πάει κόντρα, όταν κάνουμε δίαιτα;

Ισχύει αυτό που λέτε. Το σώμα μας δε θέλει να χάσει βάρος. Θέλει να το διατηρήσει. Κι ας ζημιώνεται στην πραγματικότητα από αυτό, από τα υπερβολικά κιλά που οδηγούν σε προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτική μελέτη και καθοδήγηση στην απώλεια βάρους. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, δηλαδή ακολουθώντας μια οποιαδήποτε δίαιτα τυχόν ακούσει, διαβάσει και γενικά βρει κανείς μπροστά του.

Η Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης είναι κάτι νέο; Απευθύνεται σε διαβητικούς;

Η Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης είναι ένας νέος τρόπος διατροφής, τελείως διαφορετικός από όλες τις κετογονικές δίαιτες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα και οι οποίες είχαν πλεονέκτημα στην απώλεια βάρους. Δεν απευθύνεται μόνο σε διαβητικούς, απευθύνεται σε παχύσαρκους, αλλά ακόμα και σε αδύνατο κόσμο που θέλει να τρώει περισσότερο και να μην παχαίνει. Επομένως, απευθύνεται σε όλους.

Στους διαβητικούς βέβεαι έχει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα κι ο λόγος είναι ο εξής: Η ινσουλίνη είναι υψηλή στους διαβητικούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να αναστέλλει και την απώλεια του λίπους. Γι’ αυτό οι διαβητικοί δε χάνουν εύκολα βάρος.

Η Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης κατεβάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης περισσότερο, επιτυγχάνοντας έτσι στους διαβητικούς μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους.

Ποιος είναι ο βασικός σκελετός της συγκεκριμένης δίαιτας;

Απαγορεύεται κατά τις πρωινές ώρες οτιδήποτε ανεβάζει την ινσουλίνη. Επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση πρωτεϊνών. Η ημέρα ξεκινά με λήψη πρωτεϊνών, τις οποίες μπορεί ο διαιτώμενος να συνεχίσει να καταναλώνει μέχρι τη 1 το μεσημέρι σε όποια ποσότητα θέλει. Μετά παρεμβάλλονται 3 ώρες αφαγίας, όπου δεν πρέπει να ανέβει η ινσουλίνη, μέχρι το επόμενο γεύμα. Μετά τις 4 το απόγευμα ακολουθούν δύο μικρά γεύματα και το βραδινό συν κάποιες τροφές (γλυκό ή αλκοόλ) που προσδίδουν ηρεμία στην εκτέλεση της δίαιτας. Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή όμως τις πρωινές ώρες, να μην γίνει λήψη υδατάνθρακων. Ο βασικός κανόνας της Δίαιτας Βασικής Ινσουλίνης λέει ότι οτιδήποτε φάμε το πρωί πρέπει να έχει λιγότερο από 2% υδατάνθρακες.

Λένε ότι η 3η και 4η ημέρα από την έναρξη μιας δίαιτας είναι σημαντική. Ισχύει;

Είναι σημαντικές αυτές οι μέρες, πράγματι, διότι είναι οι μέρες που αρχίζει να κινητοποιεί μαζικότερα λίπος οργανισμός, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πείνα. Είναι το σημείο όπου οι περισσότεροι τσιμπολογούν για να κόψουν την πείνα τους. Έτσι όμως δεν καίνε λίπος.

Αντιθέτως, στη χρονική αυτή στιγμή πρέπει κανείς να είναι συγκεντρωμένος και να μην τσιμπολογήσει. Από τη στιγμή που αρχίζει να καίει λίπος ο οργανισμός, παράγει μια ουσία που λέγεται κετόνη, η οποία κόβει την πείνα και έτσι είναι πολύ πιο εύκολη η εκτέλεση της δίαιτας από εκεί και μετά.

Τι συμβαίνει όταν διατηρούνται τα επίπεδα της ινσουλίνης χαμηλά; Και πώς αυτό επηρεάζει τον μηχανισμό απώλειας βάρους;

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη η οποία ανεβαίνει, όταν τρώμε υδατάνθρακες. Οτιδήποτε έχουμε φάει το αποθηκεύει. Παραδείγματος χάρη, εάν έχουμε φάει πρωτεΐνες, τις αποθηκεύει στους μύες, εάν έχουμε φάει λίπος το αποθηκεύει στο λίπος.

Όμως θα αποθηκεύσει σε λίπος και το περίσσευμα πρωτεϊνών και υδατανθράκων, αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες που δεν μπορεί να μεταβολιστούν σε ένα γεύμα. Άρα, η ινσουλίνη δημιουργεί λίπος. Όταν πέσει η ινσουλίνη στο αίμα, όπως συμβαίνει τις βραδινές ώρες που κοιμόμαστε και δεν τρώμε, τότε καίμε σωρηδόν λίπος.

Αν, λοιπόν, καταφέρουμε και κρατήσουμε την ινσουλίνη χαμηλά για περισσότερες ώρες, η απώλεια λίπους μεγιστοποιείται.

Επομένως, η χαμηλή ινσουλίνη μας βοηθάει να κάψουμε λίπος;

Ναι. Και με βάση αυτή τη γνώση αναπτύχθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίαιτας που περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο μου.

Το σώμα μας δε θέλει να χάσει βάρος. Θέλει να το διατηρήσει. Κι ας ζημιώνεται στην πραγματικότητα από αυτό

 

Αναφέρετε στο βιβλίο σας ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της δίαιτας είναι ότι περιορίζει την πείνα. Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται αυτό;

Θα το εξηγήσω με απλά λόγια. Όταν κάποιος καταναλώνει ένα πρωινό το οποίο έχει υδατάνθρακες, ανεβαίνει ινσουλίνη κι αυτό δημιουργεί μια υπογλυκαιμία μετά από μία με δύο ώρες, οπότε η πείνα αυξάνεται και θέλουμε να φάμε.

Στην περίπτωση της Δίαιτας Βασικής Ινσουλίνης, επειδή δεν υπάρχουν υδατάνθρακες, δεν ανεβαίνει ινσουλίνη, δεν παρουσιάζονται υπογλυκαιμίες και έτσι δεν πεινάει κανείς για πολλές ώρες. Συνήθως χρειάζονται πέντε με έξι ώρες για να θελήσει κάποιος να ξανά φάει.

Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μάθει ότι μόνο οι πρωτεϊνικές δίαιτες είναι αυτές που μπορούν να μας κρατούν χορτάτους. Ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στις πρωτεϊνικές δίαιτες και τη Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης. Γιατί να προτιμήσουν οι διαιτώμενοι τη δεύτερη;

Όντως οι πρωτεϊνικές δίαιτες ή αλλιώς κετογονικές δίαιτες δημιουργούν μεγαλύτερο κορεσμό κι έχουν και μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Η βασική διαφορά της Δίαιτας Βασικής Ινσουλίνης είναι ότι δεν κρατάει την ινσουλίνη εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο χαμηλά, αλλά αφήνει ένα οκτάωρο παράθυρο στο οποίο τρώει κανείς κανονικά υδατάνθρακες, ανεβάζοντας έτσι τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Υπάρχουν αρκετές διαφορές οι οποίες δημιουργούν πλεονεκτήματα υπέρ της Δίαιτας Βασικής Ινσουλίνης. Οι κετογονικές δίαιτες έχουν αρνητικό προφίλ στην υγεία, επειδή κάνουν κακό στα λιπίδια, δημιουργούν πέτρες στη χολή, δυσκοιλιότητα, δυσθυμία και διάφορα άλλα παθολογικά προβλήματα. Σε αντίθεση με τη Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης, η οποία αποδεδειγμένα με μελέτη βελτιώνει όλους τους δείκτες υγείας, δε δημιουργεί δυσθυμία, μπορεί να γίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι η πρώτη κετογονικη δίαιτα που έχει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου.

Στο βιβλίο σας λέτε ότι ένα σημαντικό μυστικό για να πετύχει μια δίαιτα είναι η επανάληψη. Αναλύστε μας το γιατί.

Στον εγκέφαλο υπάρχουν εγκατεστημένες συμπεριφορές από μικρές συνήθως ηλικίες. Πρέπει κανείς να αλλάξει αυτές τις συμπεριφορές, για μπορέσει να εκπαιδευτεί σε έναν νέο τρόπο διατροφής και να μείνει αδύνατος για πάντα. Η επανάληψη, που με τη Δίαιτα  Βασικής Ινσουλίνης είναι πολύ πιο εύκολη- διότι δεν πεινάει κανείς-, είναι πολύ σημαντική, μιας και ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται σε νέες συμπεριφορές. Όταν ο εγκέφαλος επαναλαμβάνει πάνω από 10 ως 12 φορές κάποιες νέες συμπεριφορές, αρχίζει να κάνει νέες συνάψεις κι αυτό δημιουργεί τη συνθήκη για βαθύτερες διατροφικές αλλαγές.

Φυσικά, οι συμπεριφορές που υπάρχουν από μικρές ηλικίες δεν αλλάζουν εύκολα. Πρέπει να τις εντοπίσεις και να τις επεξεργαστείς συνειδητά και με τη λογική σου, έτσι ώστε να παρέμβεις και στο συναίσθημά σου, που με τη σειρά του επηρεάζει και τη σχέση σου με το φαγητό. Στο βιβλίο αναφέρονται όλα τα τρικ που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να παλέψει αυτή τη συμπεριφορά που τον κάνει να παχαίνει.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος που κάνει δίαιτα είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός στις γιορτές και τις εξόδους. Η Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Αυτό είναι αλήθεια. Διότι στη Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης σώζουμε θερμίδες τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες μπορεί να φάει κανείς μια μεγάλη ποσότητα χωρίς να απορροφώνται οι τροφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περισσεύουν θερμίδες, έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να φάει ένα ωραίο γεύμα το βράδυ, να πιει ένα ποτήρι κρασί ή να απολαύσει ένα γλυκό και παράλληλα να μη νιώθει κοινωνικά αποκλεισμένος.

Κακή διάθεση. Άλλη μια παρενέργεια που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν δίαιτα. Γιατί με τη Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης είναι μικρότερη η πιθανότητα δυσθυμίας;

Την κακή διάθεση στις κετογονικές δίαιτες την κάνει η έλλειψη υδατανθράκων και αυτό συμβαίνει επειδή, όταν δεν υπάρχουν υδατάνθρακες, πέφτει η σεροτονίνη και δημιουργείται μία ήπια κατάθλιψη, μία δυσθυμία, κάτι το οποίο δεΝ συμβαίνει στη Δίαιτα της Βασικής Ινσουλίνης. Διότι σε αυτή τη δίαιτα έχει προβλεφθεί να υπάρχει οπωσδήποτε λίγο αλκοόλ, λίγο γλυκό ή άμυλο μέσα στη μέρα, που είναι οι τροφές που ανεβάζουν την σεροτονίνη και δημιουργούν ένα συναίσθημα ευφορίας, ένα ισορροπημένο συναίσθημα. Έτσι, μπορεί κάποιος να φτάσει τη δίαιτα μέχρι το τέλος, χωρίς προβλήματα δυσθυμίας και κακού συναισθήματος.

Γιατί είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται οι ευφορικές τροφές σε μια δίαιτα;

Όπως είπαμε πριν από λίγο, ευφορικές τροφές είναι κυρίως το άμυλο, το γλυκό, οι ξηροί καρποί και το αλκοόλ και είναι σημαντικό να υπάρχουν στη δίαιτα, διότι είναι αποδεδειγμένο ότι η στέρηση τροφών που δημιουργούν ευφορία στον εγκέφαλο για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί αντιδραστικές υπερφαγίες. Δηλαδή, κάποιος που έχει κόψει τις τροφές που του αρέσουν για να αδυνατίσει, μόλις φτάσει σε κάποιο σημείο στέρησης, θα κάνει μάλλον κάποια υπερβολή, τρώγοντας μεγάλες ποσότητες και καταστρέφοντας βέβαια τη δίαιτά του.

Εκπαιδεύει η Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης σε ένα νέο είδος διατροφικής συμπεριφοράς; Κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Ναι, η Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης εκπαιδεύει τους ανθρώπους να κρατάνε την ινσουλίνη τους χαμηλή, ώστε να μην παχαίνουν ή να αδυνατίζουν πολύ πιο εύκολα, χωρίς όμως να στερούνται τους υδατάνθρακες, χωρίς να στερούνται την κοινωνικότητα τους, χωρίς να στερούνται το γλυκό ή το αλκοόλ, οπότε είναι μία δίαιτα στην οποία μπορείς να φας αρκετή ποσότητα τροφής και να αδυνατίζεις χωρίς να πεινάς και χωρίς να έχεις προβλήματα δυσθυμίας!

Η στέρηση τροφών που δημιουργούν ευφορία στον εγκέφαλο για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί αντιδραστικές υπερφαγίες.

Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλής η συγκεκριμένη δίαιτα; Βελτιώνει την υγεία;

Ναι, μία μεγάλη μελέτη που έγινε στο Λαϊκό νοσοκομείο, στην Α’ προπαιδευτική παθολογική κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απέδειξε ότι με τη Δίαιτα της Βασικής Ινσουλίνης βελτιώθηκαν η χοληστερίνη, τα επίπεδα της ινσουλίνης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Επίσης, μειώθηκε περισσότερο το σπλαχνικό λίπος και η περιφέρεια μέσης και οι ασθενείς είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο 54ο Πανευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο στο Βερολίνο, με πολύ θετικά σχόλια και έχει γίνει ήδη δεκτή από το περιοδικό Nutrition, ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά διατροφής παγκοσμίως, στο οποίο έχουν γίνει δεκτές ελάχιστες ελληνικές εργασίες.

Το βιβλίο σας περιλαμβάνει και διαιτολόγιο;

Ναι, ξεχωριστό για άντρες και γυναίκες. Διαιτολόγια για να χάσει κανείς βάρος, να συντηρήσει κανείς το βάρος του αφού έχει χάσει κιλά, και διαιτολόγια αποτοξίνωσης. Διαιτολόγια δηλαδή που καλύπτουν όλη τη γκάμα, από την αρχή της προσπάθειας κάποιου να χάσει βάρος μέχρι και την επίτευξη και τη συντήρηση του επιθυμητού του αποτελέσματος.

Κύριε Δελλή, θα σας κάνω μια προσωπική ερώτηση. Μου φαίνεστε πως έχετε κανονικό βάρος. Έχει χρειαστεί να κάνετε ποτέ δίαιτα;

Ναι! Έχω κάνει δίαιτα. Έχω κανονικό βάρος, διότι προσέχω! Δεν έχω πάρει ποτέ πολλά κιλά, αλλά κατά διαστήματα μπαίνω σε «διατροφή» για να κρατάω ισορροπία.

 

Ο Δημήτρης Δελλής είναι Ειδικός Παθολόγος – Διατροφολόγος. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας D GENOMEERES Advanse Medical Research, που έχει ως τομέα δράσης την έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία παραγόντων καρδιοαγγειακού κινδύνου. Έχει παρακολουθήσει πάνω από 15.000 ασθενείς με παχυσαρκία.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και μέλος της επιτροπής σίτισης και διατροφής των Κολλεγίων Αθηνών – Ψυχικού.

Έχει οργανώσει με το ιατρείο του, σε συνεργασία με δήμους της Αττικής, δεκαπέντε εκπαιδευτικές ημερίδες για την παχυσαρκία και τη διατροφή για την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού και ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πρόληψης Διατροφής και Υγείας τριάντα ημερίδες σε δήμους και σχολεία σε όλη την Ελλάδα με θέμα την πρόληψη και την εκπαίδευση των παιδιών στη σωστή διατροφή και την άσκηση.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Η Μεσογειακή Διατροφή Μπορεί Να Σώσει Τον Πλανήτη

Τελικά Φταίνε Τα Γονίδιά Σου Για τα Κιλά Σου;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.