Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να συμπεριλάβεις την παπάγια στην διατροφή σου.
-Ποια θρεπτικά συστατικά κρύβουν οι ηλιόσποροι.


Υπάρχουν τροφές που μπορούν να θωρακίσουν την άμυνα του οργανισμού σου και να σε προστατεύσουν από ιώσεις και κρυολογήματα; Σχεδίασε τα γεύματά σου για να συμπεριλάβεις 14 τροφές που θα ενισχύσουν τον οργανισμό σου.

1. Εσπεριδοειδή

Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τη βιταμίνη C, αφού έχουν ήδη κρυολογήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σας συστήμα.

Η βιταμίνη C αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για την υγεία, καθώς αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι τα βασικά στοιχεία για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Πού εντοπίζονται τα εσπεριδοειδή:

  • γκρέιπφρουτ
  • πορτοκάλια
  • μανταρίνια
  • λεμόνια
  • limes

Επειδή, το σώμα σου δεν την παράγει ή την αποθηκεύει, χρειάζεσαι ημερησίως πρόσληψη βιταμίνης C.

2. Κόκκινες πιπεριές

Αν νομίζεις ότι τα εσπεριδοειδή έχουν την περισσότερη βιταμίνη C οποιουδήποτε φρούτου ή λαχανικού, σκέψου το ξανά. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από κάποιο εσπεριδοειδές. Είναι, επίσης, μια πλούσια πηγή βήτα καροτίνης.

Εκτός από το ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μια υγιούς επιδερμίδας.

3. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C και E, καθώς και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που πρέπει να βάλεις στο καθημερινό σου τραπέζι. Το κλειδί για τη διατήρηση της δύναμής του είναι να μαγειρευτεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

4. Σκόρδο

Από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς αναγνωρίστηκε η αξία του σκόρδου στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της σκλήρυνσης των αρτηριών. Οι ιδιότητες του σκόρδου φαίνεται να προέρχονται από μια μεγάλη συγκέντρωση ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως είναι και η αλικίνη.

5. Τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και κατά επέκταση στην μείωση του πονόλαιμου και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας. Ενώ χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά και επιδόρπια, το τζίντζερ παγιδεύει κάποια θερμότητα με τη μορφή gingerol. Βοηθάει, επίσης, στη μείωση του χρόνιου πόνου και μπορεί να έχει ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.

6. Σπανάκι

Το σπανάκι μπήκε στη λίστα, όχι μόνο επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C αλλά καθώς είναι γεμάτο με πολυάριθμα αντιοξειδωτικά και σε β-καροτένιο, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την ικανότητα καταπολέμησης της μόλυνσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Παρόμοια με το μπρόκολο, το σπανάκι είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο, το ελαφρύ του μαγείρεμα ενισχύει τη βιταμίνη Α και επιτρέπει την απελευθέρωση άλλων θρεπτικών ουσιών από το οξαλικό οξύ.

7. Γιαούρτι

Ψάξε για γιαούρτι που έχουν «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες», όπως το ελληνικό γιαούρτι. Αυτές οι καλλιέργειες μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών. Προσπάθησε να πάρεις τα απλά γιαούρτια και όχι τα είδη που είναι φορτωμένα με ζάχαρη.

Το γιαούρτι μπορεί επίσης να είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D, οπότε προσπάθησε να επιλέξεις μάρκες εμπλουτισμένες με βιταμίνη D. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας έναντι ασθενειών.

8. Αμύγδαλα

Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση των κρυολογημάτων, η βιταμίνη Ε τείνει να μπει στη λίστα μαζί με τη βιταμίνη C. Ωστόσο, η βιταμίνη Ε είναι το κλειδί για να έχεις ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά.

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι συσκευασμένα με τη βιταμίνη και επίσης έχουν καλά λιπαρά. Μισό φλιτζάνι, το οποίο περιέχει περίπου 46 ολόκληρα αμύγδαλα, παρέχει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε.

9. Κουρκουμάς

Αυτό το λαμπερό κίτρινο- πικρό καρύκευμα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια ως αντιφλεγμονώδες στη θεραπεία τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης, που δίνουν στο κουρκουμά το διακριτικό του χρώμα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση.

10. Πράσινο τσάι

Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικού. Εκεί που το πράσινο τσάι πραγματικά υπερέχει είναι στα επίπεδα του galactate epigallocatechin, ή EGCG, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το EGCG έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία.

Η διαδικασία ζύμωσης του μαύρου τσαγιού καταστρέφει πολλά από τα EGCG. Το πράσινο τσάι, από την άλλη πλευρά, είναι στον ατμό και δεν έχει υποστεί ζύμωση, έτσι διατηρούνται τα EGCG.

Το πράσινο τσάι είναι επίσης μια καλή πηγή του αμινοξέος L-θεανίνης. Η L-θεανίνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένων ενώσεων στα Τ-κύτταρα σου.

11. Παπάγια

Η παπάγια είναι ένα άλλο φρούτο με βιταμίνη C. Μπορείς να βρεις το 224% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C σε μια ενιαία παπάγια. Η παπάγια έχει επίσης ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Η παπάγια έχει αξιοπρεπείς ποσότητες καλίου, βιταμινών Β και φυλλικού οξέος, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη γενική υγεία σου.

12. Ακτινίδιο

Όπως και η παπάγια, τα ακτινίδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο, η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση της λοίμωξης, ενώ τα άλλα θρεπτικά συστατικά στο ακτινίδιο κρατούν το υπόλοιπο σώμα σε σωστή λειτουργεία.

13. Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, όπως φωσφόρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β-6 και βιταμίνη Ε. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για τη ρύθμιση και τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε είναι το αβοκάντο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

14. Οστρακοειδή

Κάποιοι τύποι οστρακοειδών περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος δεν παίρνει τόση προσοχή όπως πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά ο οργανισμός το χρειάζεται για να λειτουργήσουν σωστά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Οι ποικιλίες οστρακοειδών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν:

  • κάβουρας
  • αχιβάδες
  • αστακός
  • μύδια

Λάβε υπόψη ότι δεν πρέπει καταναλώνεις περισσότερο από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ψευδαργύρου. (Για ενήλικες άνδρες, είναι 11 mg και για τις γυναίκες 8 mg).

Αρχική δημοσίευση από την Αμάντα Κοέχλερ στο logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Δίαιτα αποτοξίνωσης μετά το Πάσχα

Τρως Για Ανακούφιση; Σπάσε Τον Φαύλο Κύκλο

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.