Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία ή το αντίστροφο.
-Γιατί οι νέοι σήμερα είναι πιο μοναχικοί από τις προηγούμενες γενιές.


Πιο μόνοι από ποτέ! Το έχεις σκεφτεί αυτό; Είναι η ιδέα σου ή όντως ισχύει κάτι τέτοιο για τους πληθυσμούς των σύγχρονων κοινωνιών; Πράγματι δεν είναι η ιδέα σου. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι στην Αμερική βιώνουν τα μεγαλύτερα επίπεδα μοναξιάς. Η κοινωνική απομόνωση φαίνεται να εξελίσσεται σε επιδημία. Και παρόλο που δεν είναι απαραίτητα κακό να ζεις μόνος ή μόνη, υπάρχουν κάποια δεδομένα που χρειάζεται να γνωρίζεις για τη μοναχικότητα.

Μπορεί να επιβαρύνει την υγεία σου όσο αν κάπνιζες 15 τσιγάρα την ημέρα

Αυτό επιβεβαιώνει αμερικανική έρευνα, ενώ έρευνα από το Royal College of General Practitioner υποστηρίζει ότι τα μοναχικά άτομα έχουν την ίδια πιθανότητα πρόωρου θανάτου με κάποιον που πάσχει από διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι το αίσθημα μοναξιάς, ιδιαίτερα όταν βιώνεται αρνητικά (δηλαδή όταν αυτός που το βιώνει δεν “ευχαριστιέται” την μοναξιά του), αυξάνει το στρες και την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας την πιθανότητα θανάτου κατά 14%.

Αποτελεί καύσιμο για εθισμούς

Το χρόνιο αλλά και το περιστασιακό αίσθημα μοναξιάς (αυτό που βιώνει κανείς μετά από ένα γεγονός, όπως χωρισμό, θάνατο αγαπημένου προσώπου ή απώλεια εργασίας) μπορεί να εντείνει το αίσθημα κατάθλιψης, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε εθιστικές συμπεριφορές. Κατάχρηση αλκοόλ, τζόγος, εθισμός στο διαδίκτυο, διαδικτυακό σεξ αλλά και άλλες μορφές εθισμού όπως η βουλιμία (συναισθηματική κατανάλωση τροφής) και η αγορομανία, πολύ συχνά μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη προσωπικής επαφής.

Μπορεί να συνδέεται με την παχυσαρκία

Η πρώτη λογική εξήγηση είναι ότι ένα παχύσαρκο άτομο μπορεί να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές, επειδή νιώθει δυσάρεστα για την εμφάνισή του. Ή από την άλλη, αν μένεις πολλές ώρες μόνος είναι πιο πιθανό να στραφείς σε βουλιμικά επεισόδια. Στην πραγματικότητα νέα έρευνα που διεξήχθη από το University of Cambridge εντόπισε ότι οι παχύσαρκοι με τους μοναχικούς έχουν κάποια κοινά γονίδια.

Είναι πιο συχνή σε εκείνους που δουλεύουν πολύ

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι όσοι καταφέρνουν να πετύχουν την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικης ζωής είναι και λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από μοναξιά. Αντίθετα, όσοι έχουν υπερβολικό φόρτο εργασίας και δουλεύουν δύο και τρεις δουλειές είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μόνοι.

Μπορεί να συνδέεται με κάποια ψυχική διαταραχή

Πιο συνηθισμένα με την κατάθλιψη. Οι τάσεις απομόνωσης και απόσυρσης αποτελούν μεταξύ άλλων συμπτώματα της κατάθλιψης. Όπως εξηγεί ο ψυχοδυναμικός ψυχολόγος Γιώργος Παπαγεωργίου: “Υπάρχουν όμως κι άλλες διαταραχές και ψυχικά προβλήματα που συνδέονται με την κοινωνική απόσυρση την οποία εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς, όπως για παράδειγμα οι κρίσεις πανικού και οι φοβίες”.

Πονάει περισσότερο…

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο University of Health Sciences, Medical Informatics and Technology και University of The Balearic Islands διαπίστωσαν ότι η απλή παρουσία κάποιου δίπλα σε κάποιον που πονάει μειώνει σημαντικά την αρνητική αντίδραση αλλά και αυξάει την αντοχή των ανθρώπων στον πόνο. Εύρημα εξαιρετικά ενδιαφέρον ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα με βασικό σύμτωμα τον πόνο. 

Και οι παντρεμένοι νιώθουν μοναξιά

Το να είσαι σε σχέση δε σε προστατεύει από τη μοναξιά, αν η σχέση σου δεν είναι ποιοτική σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και κυρίως σε αυτό της επικοινωνίας και της συναισθηματικής κάλυψης. Περίπου 60% των ανθρώπων που βιώνουν μοναξιά είναι παντρεμένοι, σύμφωνα με το psychologytoday.com. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη επικοινωνίας ή την κακή ποιότητα της σχέσης”, τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

Πολλές φορές όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι το άτομο που βιώνει μοναξιά θεωρεί ότι για αυτό το συναίσθημα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο/η σύντροφός του και όχι ο ίδιος.

Σε κάνει να νιώθεις ότι κρυώνεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που τους ζητήθηκε να περιγράψουν το αίσθημα της μοναξιάς με ρεαλιστικό τρόπο αναφέρουν ανάμεσα στις πολλές περιγραφές τους ότι νιώθουν τον χώρο που κάθονται πιο κρύο την ώρα που νιώθουν μόνοι. Κάποιοι άλλοι, πάλι, ένιωθαν το σώμα τους πιο κρύο. Αυτό το εύρημα επιβεβαιώνει ότι το σώμα πιθανόν αντιδρά άσχημα στο αίσθημα της μοναξιάς.

Οι millennials είναι η πιο μοναχική γενιά

Η γενιά Υ ακολουθεί τη γενιά Χ και προηγείται της γενιάς Ζ. Είναι μια γενιά που θεωρείται ότι έχει λάβει καλή μόρφωση, έχει ποικίλα διανοητικά ενδιαφέροντα και είναι απόλυτα εξοικειωμένη με την τεχνολογία με μεγάλη διαφορά σε επίπεδο δεξιοτήτων από τις προηγούμενες γενιές. Είναι επίσης η γενιά που χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κοινωνικοποίησή της κι αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Σύμφωνα με στοιχεία από το YouGov διαπιστώνεται ότι οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς είναι εκείνοι που έχουν λιγότερες διαπροσωπικές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι 30% δήλωσαν ότι δεν έχουν κάποιον που θεωρούν ως τον καλύτερό τους φίλο. 27% θεωρούν ότι έχουν λίγους κοντινούς φίλους, ενώ και 22% δήλωσαν ότι δεν έχουν καθόλου φίλους. Τέλος, περίπου 20% δήλωσε ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου κοινωνικές επαφές.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι αποτελούν βασική αιτία αποξένωσης

Παράδοξο, επειδή υποτίθεται ότι έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Κι όμως, Facebook, Instagram κι άλλες γνωστές εφαρμογές φαίνεται ότι στην πραγματικότητα υπονομεύουν την ουσιαστική επαφή μεταξύ των ανθρώπων και εντείνουν το αίσθημα της μοναξιάς.

Μπορεί να έχει και δημιουργική πλευρά

Έρευνα, από το State University της Νέας Υόρκης στο Buffalo, έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ μοναχικότητας και δημιουργικότητας. Άτομα πιο μοναχικά είναι πιο πιθανό να ασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες, προκειμένου να περάσουν πιο ευχάριστα το χρόνο τους. Ή αντίστροφα, οι δημιουργικοί έχουν ανάγκη από περισσότερο ατομικό χρόνο, προκειμένου να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal Personality and Individual Differences.

Το σχόλιο του ειδικού

Ας δούμε τι έχει να συμπληρώσει πάνω σε όλα αυτά ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ψυχολόγος ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην Ψυχική Φροντίδα:  “Η μοναξιά δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τον αν ζεις μόνος σου. Μπορεί να νιώθεις λιγότερο μόνος αν διαβάζεις, γυμνάζεσαι ή κάνεις κάτι δημιουργικό ή μοιράζεσαι το σπίτι σου με ένα κατοικίδιο. Σε αυτή την περίπτωση η μοναξιά δε φαίνεται καθόλου επιβαρυντική, καθώς τη μεταφράζεις ως ευεξία, ως αίσθημα “είμαι καλύτερα χωρίς τους ενοχλητικούς άλλους.

Η μοναξιά είναι αρνητική μόνο όταν συνδέεται με την απόσυρση ή κοινωνική απομόνωση. Η μοναξιά ως αίσθημα έχει να κάνει με το πώς ο ίδιος βιώνεις “μέσα σου” τον τρόπο που ζεις, κι όχι με τον αριθμό φίλων ή κοινωνικών εξόδων που βγαίνεις. Μπορείς να ζεις μόνος σου στο σπίτι, να μην έχεις παιδιά ή ερωτική σχέση αλλά να μη νιώθεις πραγματικά μόνος σου, επειδή η κοινωνικότητά σου σου επιτρέπει τη συχνή επαφή με άλλους ανθρώπους και τη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Υπάρχουν άνθρωποι με ελάχιστη κοινωνική ζωή που όμως μέσα τους δε βιώνουν ανάγκη αλλαγής κι η μοναξιά τους δεν είναι αντιληπτή ως αρνητική. Φοβούνται τους ανθρώπους και διαρκώς βρίσκουν νέες αποδείξεις να το δικαιολογούν ξανά και ξανά στον εαυτό τους. Υπάρχουν άλλοι που έχουν εντονότατη κοινωνική ζωή, όμως νιώθουν μόνοι μέσα στο πλήθος, παντού. Πάντως, για να το πούμε με ειδικούς όρους, είτε από κονωνιοφοβία είτε από σχιζοειδικότητα πάσχει κάποιος, δεν παύουν αυτά να είναι ψυχικές διαταραχές. Κι ως τέτοιες, χρειάζεται να καταπολεμηθούν, διότι στερούν ευκαιρίες καλής ζωής κι ευτυχίας. Μάλιστα, συχνά μετατρέπουν τους ανθρώπους σε αποτυχημένους, σε δυστυχείς, ενώ δεν υπάρχει εξωτερικός φανερός λόγος για αυτό. Να ξέρετε πάντως πως κανένας δε θεραπεύεται μόνος του. Εάν γινόταν έτσι, θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι ήδη από μόνοι μας, έτσι δεν είναι;”

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

“Μαύρο Πρόβατο”: Γεννιέσαι ή Γίνεσαι;

15+1 Ερωτήσεις Στην Αλεξάνδρα Καππάτου Για Τα μοναχοπαίδια

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.