Θα μοιραστείς μαζί της τα πιο σκοτεινά μυστικά σου. Θα ξεκαρδιστείτε στα γέλια άπειρες φορές όπως ποτέ με κανέναν. Μαζί θα μοιραστείτε πολλούς πικρούς και γλυκούς καφέδες. Κι αν είστε φίλοι από παιδιά ή από παλιά… αρκεί μια ματιά για να συνεννοηθείτε και να συντονιστείτε χωρίς να ανταλλάξετε ούτε μία λέξη. Αυτά τα “μαγικά” ισχύουν στις φιλίες. Που, όμως, κι αυτές περνούν τα πάνω και τα κάτω τους στα σταυροδρόμια της ζωής. Άλλες χάνονται και εξανεμίζονται σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Κι άλλες παραμένουν ανθεκτικές και δυνατές στο πέρασμα του χρόνου.

Με αφορμή το νέο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη “Η φιλία είναι (και δεν είναι) παντοτινή”, που κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, μιλήσαμε με την αγαπημένη συγγραφέα γι’ αυτό το τόσο σημαντικό κεφάλαιο της ζωής μας: τη φιλία.

Πολλά έχουν γραφτεί για τον έρωτα. Λίγα για τη φιλία. Συμφωνείτε με αυτό; Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος; Είναι λιγότερο σημαντικοί οι φίλοι από τους ερωτικούς συντρόφους;

Ο έρωτας είναι διαρκές αίνιγμα, η φιλία όμως είναι λύση. Μιλάς για το αίνιγμα που σε τυραννά, για την αμφιβολία και κυρίως την ανασφάλεια που σε καίει. Μια σταθερά, όπως η φιλία, είναι δεδομένη και δικιά σου, τι να λες γι’ αυτήν; Υπάρχει  εκεί αδιαπραγμάτευτη! Οι πολλές κουβέντες περί φιλίας αρχίζουν όταν σε προδίδει. 

Εσείς… έχετε πολλούς φίλους ή λίγους και καλούς; 

Πάντα μου ζούσα με λίγες φίλες και φίλους. ‘Ήταν και είναι οικογένειά μου. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι οι άντρες φίλοι είναι εξαιρετικοί! 

Μια και το αναφέρατε… έχετε εντοπίσει διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα σε επίπεδο φιλίας; 

Στη ζωή μου πάντα είχα και έχω άντρες φίλους. Ίσως  επειδή λαχταρούσα να είχα αδελφό. Πολύτιμοι! Πιο επιεικείς μαζί σου, έντιμοι, πιο τρυφεροί θα έλεγα προς τη φίλη. Δεν υπάρχει εδώ ο ανταγωνισμός των ομόφυλων, η αντιζηλία που δηλητηριάζει και απειλεί τις γυναικείες φιλίες. Δεν γίνονται μεταξύ μας συγκρίσεις. Είναι και που η έλξη των ετερόφυλων, ακόμα και σε μια αμιγώς φιλική φιλία, βοηθά την αλληλοπεριχώρηση.

Αν πραγματικά έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στα δύο: ερωτικό σύντροφο ή κάποιο πολύ καλό φίλο ή φίλη, τι θα επιλέγατε; 

Ω, μα δεν τίθεται τέτοιο δίλημμα, τέτοια επιλογή δεν στέκει. Μου έτυχε να ζηλεύει σύντροφός μου τους φίλους μου, να απαιτεί να μην τους βλέπω. Για ένα διάστημα το δέχτηκα, ήταν μια σχέση παράφορη, όμως με τον καιρό αυτή η παράφορη σχέση χάλασε, γκρεμίστηκε, ήταν φυσικό να χαλάσει.

Παιδικοί φίλοι. Ας μιλήσουμε για αυτό. Πιστεύετε ότι είναι πιο αγνά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε φίλους, όταν είμαστε παιδιά; 

Αχ, οι παιδικές φιλίες στο Δημοτικό Σχολείο μοιάζουν με τους έρωτες! Αποκλειστικότητα, ζήλειες, θυμοί, φίλοι-ξεφίλοι. Τι ωραία και πόσο επώδυνα… Μετά σε παίρνουν οι άνεμοι της ζωής, οι καταιγίδες της εφηβείας, αλλάζεις…

Όσο μεγαλώνουμε πάντως γινόμαστε πιο επιφυλακτικοί προς το ενδεχόμενο να κάνουμε έναν καινούργιο φίλο, και ίσως πιο ανοιχτοί στις νέες γνωριμίες. Εσείς πιστεύετε ότι  ποτέ δεν είναι αργά να προσθέσουμε στη λίστα μας έναν φίλο ακόμα;

Ποτέ δεν είναι αργά για σημαντικές συναντήσεις όσο ζεις. Η εμφάνιση ενός ωραίου προσώπου στον δρόμο σου είναι δώρο μέχρι το τέλος. Όμως, εμείς οι ίδιοι γινόμαστε τσιγκούνηδες μεγαλώνοντας, φοβόμαστε την έκπληξη, δυσπιστούμε, επειδή είμαστε και κουρασμένοι.

Πολλές φιλίες τερματίζουν ακόμα και με την ασήμαντη αφορμή μιας παρεξήγησης. Γιατί συγχωρούμε πιο εύκολα έναν ερωτικό σύντροφο από ό,τι έναν φίλο, όταν μας απογοητεύει; 

Μιλάμε για άλλο περιβάλλον, για άλλο σύμπαν! Οι νόμοι και οι όροι αλλιώτικοι, άλλες οι προσδοκίες. Στον έρωτα από τη φύση του γίνεσαι ανασφαλής, ακούς από παντού για απιστίες, προδοσίες, είσαι υποψιασμένη. 

Η φιλία είναι περιπέτεια ουρανού. Συμπαραστέκεται, στηρίζει, καταλαβαίνει. Αν αυτό ανατραπεί, αν προδοθεί, τότε ναι, καταρρέει μια βέβαιη πίστη που σε κρατούσε. 

Πιστεύετε ότι ένας καλός φίλος μπορεί να μας συμβουλέψει σωστά σε κρίσιμες στιγμές της ζωής μας, όπως για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν χωρισμό ή μια απιστία. Ή είναι προτιμότερο “να μην τους ακούμε” και να αναζητούμε μια πιο επιστημονική καθοδήγηση, προκειμένου να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις; 

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Μπορεί να είναι φίλος εξαιρετικός και όμως να σε καταστρέψει. Ειδικά πάνω σε σχέσεις συναισθηματικές, η φίλη μας μπορεί συχνά να ταυτίζεται με εμάς, να κάνει επικίνδυνες προβολές, να μας κρίνει κατά τους δικούς της καημούς και θυμούς. Στα πιο δύσκολα περάσματα της ζωής πιστεύω πως χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός ψύχραιμου ειδικού, ενός ίσως ξένου σοφού πνευματικού ανθρώπου.

Προσωπικά πιστεύω ότι το να σε αποδέχεται ένας φίλος με τις ιδιαιτερότητές σου είναι πιο σημαντικό από το πότε και πώς θα σε υποστηρίξει αν χρειαστεί. Εσείς τι πιστεύετε σχετικά με αυτό; 

Η αγάπη, η ειλικρινής αγάπη και όσα προκύπτουν απ΄ αυτήν. Αν σε αγαπά, σε βοηθά, σε ακούει, σε ανέχεται, σε συμφιλιώνει με τον εαυτό σου. Σου θυμώνει και σου το λέει χωρίς να σε πληγώνει βαριά και για πολύ. Η αμοιβαία όμως αγάπη. Και ασφαλώς η αγάπη σε αγαπά όπως είσαι, ούτε όπως σε φαντάζεται, ούτε όπως ονειρεύεται να σε διορθώσει.

Οι “φιλίες” λόγω των social είναι  πιο εύκολες και διαθέσιμες περισσότερο από ποτέ. Μπορεί όμως να προκύψει μια πραγματικά ποιοτική φιλία μέσω αυτής της οδού; 

Ξεκινάω από τα αυτονόητα: άλλο γνωστοί, άλλο φίλοι. Από παντού, όμως, μπορεί να σου εμφανιστεί ένας φίλος ή ένας έρωτας. Πόσο μάλλον από τις ευχέρειες και τις παγίδες του διαδικτύου. Όλα είναι αφορμή. Το πώς διαχειζόμαστε τις ευκαιρίες μας φανερώνει την εξυπνάδα μας, την ποιότητά μας. 

Περιγράψτε μία έντονη στιγμή που έχετε βιώσει σε κάποια φιλία η οποία έχει ξεχωριστή θέση στη μνήμη σας. Είτε ως αρνητική είτε ως θετική εμπειρία. 

Πολύ παλιά, πολύ νέα, ερωτεύτηκα και συνδέθηκα για πολλά χρόνια με έναν άντρα που η πιο στενή μου φίλη τότε αγαπούσε. Δεν είχαν σχέση, αλλά την πλήγωσε βέβαια πολύ, χαθήκαμε. Ήταν απαίσιο από μέρους μου…

Ποιον θεωρείτε εσείς προσωπικά καλό φίλο ή καλή φίλη; 

Εκείνον που σ’ αγαπάει ειλικρινά. Όλα τα άλλα από αυτό θα προκύψουν.

Η Μάρω Βαμβουνάκη γεννήθηκε στα Χανιά και έζησε εκεί τα παιδικά της χρόνια. Στο τέλος του Δημοτικού ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα, σπούδασε Νομικά και Ψυχολογία. Έζησε για έντεκα χρόνια στη Ρόδο όπου εργάσθηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα κατοικεί στην Αθήνα. Το νέο της βιβλίο “Η φιλία είναι -και δεν είναι- παντοτινή” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός.

Διάβασε ακόμα:

13+1 Ερωτήσεις Στον Αύγουστο Κορτώ

Κι Όμως Δεν Είναι Φίλη Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.