Το παιχνίδι είναι ουσιαστικά η δουλειά του παιδιού και πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά στην καθημερινότητά του. Ποιοι είναι όμως οι βασικοί κανόνες που οι γονείς πρέπει να ακολουθήσουν, όταν παίζουν με το παιδί τους;

10 χρυσοί κανόνες για το παιχνίδι με το παιδί σας

1. Η επιλογή του σωστού παιχνιδιού εξαρτάται από την ηλικία, τις δυνατότητες, αλλά και τις προτιμήσεις του κάθε παιδιού.

2. Είναι πολύ σημαντικό να μην εξασκείτε πίεση στο παιδί για να ασχοληθεί με ένα παιχνίδι. Τόσο η συμμετοχή του στο παιχνίδι, όσο και η αλληλεπίδραση με τους συμπαίκτες του, πρέπει να γίνεται ευχάριστα και αβίαστα.

3. Χρησιμοποιήστε απλό και κατανοητό λεξιλόγιο, που αρμόζει στην ηλικία του παιδιού σας.

4. Αφήστε στην άκρη τον ηγετικό σας ρόλο και γίνετε για λίγο…μικροί. Επιτρέψτε στο παιδί σας να καθορίσει το ίδιο τα δεδομένα του παιχνιδιού, πχ το ρυθμό που επιθυμεί να ακολουθήσει και να σας κατευθύνει. Συμβαίνει πχ συχνά, τα παιδιά να ζητούν από τους γονείς να παίξουν το ίδιο παιχνίδι ή να τους διαβάσουν το ίδιο παραμύθι ξανά και ξανά. Αυτό βέβαια κάνει τους γονείς να βαριούνται και να δυσανασχετούν. Θα ήταν για αυτούς πολύ δελεαστικό να πάρουν τον έλεγχο και να προτείνουν στο παιδί κάποια διαφορετική ενασχόληση. Δεν συνειδητοποιούν βέβαια ότι τα παιδιά νιώθουν πιο σίγουρα και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση, όταν εξασκούν επαναλαμβανόμενα μία δραστηριότητα, μέχρι να γίνει κτήμα τους.

5. Μην γίνεστε ανταγωνιστικοί. Σκοπός του παιχνιδιού είναι το παιδί να νιώσει ικανό και δημιουργικό και όχι να συγκρίνει τις δυνατότητές του με αυτές των γονιών του, νιώθοντας ανεπαρκές και ανίκανο.

6. Κλείστε το κινητό και αφιερώστε το 100% της προσοχής σας στο παιχνίδι. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο το παιδί σας, το οποίο θα αισθανθεί πως έχει ολοκληρωτικά την αγάπη και την προσοχή σας, αλλά και εσάς τους ίδιους, να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε.

7. Μην «περνάτε» από το ένα παιχνίδι στο άλλο. Η ενασχόληση με πολλά παιχνίδια ταυτόχρονα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού, ενώ η ενασχόληση με λιγότερα παιχνίδια καθιστά το ίδιο το παιχνίδι πιο δημιουργικό, ευνοεί τη συγκέντρωση του παιδιού και την εξάσκηση της κριτικής του σκέψης. Δεν πρέπει να ξεχνάτε βέβαια πως όσο πιο μικρό είναι το παιδί σας, τόσο μικρότερος είναι ο χρόνος συγκέντρωσης που μπορεί να αφιερώσει στην κάθε δραστηριότητα.

8. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ενισχύστε την κριτική σκέψη του παιδιού, αποφεύγοντας να του παρέχετε τη λύση «στο πιάτο».

9. Διδάξτε στο παιδί σας ότι η προσπάθεια και η συμμετοχή είναι πολύ πιο σημαντικές από τη νίκη. Εξάλλου, κάποιο παιδί μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο ή προσπάθειες από κάποιο άλλο, για να φθάσει στο τελικό αποτέλεσμα.

10. Επαινέστε το κάθε επίτευγμα του παιδιού σας. Ένα απλό μπράβο θα ενισχύσει την προσπάθειά του, θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή του και θα αποτελέσει ένα καινούργιο ερέθισμα για νέο παιχνίδι, ανακάλυψη και δημιουργία!

Αρχική δημοσίευση στο site της Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου.

Διάβασε ακόμα:

8 Τρόποι για να θέσεις όρια στην σχέση που έχουν τα παιδιά σου με την τεχνολογία

Πώς να βοηθήσεις τα παιδιά σου να πετύχουν στην ζωή τους

Author(s)

  • Η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Ονειρεύεται μία Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος της, μέσω της αρθρογραφίας της, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών μας, έτσι ώστε να πορευόμαστε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!