Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί η επικοινωνία των ζευγαριών είναι δύσκολη.
– Τι να κάνεις για να επικοινωνείς καλύτερα με το σύντροφό σου.


Η επικοινωνία μεταξύ των ζευγαριών δεν είναι πάντα εύκολη. Ακόμα κι αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις μεταξύ τους. Εξάλλου είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που προκύπτουν και μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, απογοήτευση ή διαφωνίες. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι για να επικοινωνείτε όσο το δυνατόν καλύτερα αν είστε ζευγάρι. Ορίστε τι σας προτείνω:

1.Ακούστε και την άλλη πλευρά

Όταν μια συζήτηση «ανάβει» συνήθως ο καθένας από τους δύο συγκεντρώνεται στο να καταστήσει σαφή την άποψή του και να υποστηρίξει το δίκιο του και ξεχνά να ακούσει την άλλη πλευρά. Όταν προσπαθείτε, όμως, ο καθένας να υποστηρίξει τη δική του πλευρά, είναι δύσκολο να κάνετε ένα βήμα πίσω και απλά να ακούσετε τι έχει να πει και ο άλλος. Κι όμως είναι σημαντικό να το κάνετε. Φράσεις όπως «Πες μου περισσότερα σχετικά με……..» ή “Εξήγησέ μου τι εννοείς” ή « Βοήθησέ με να καταλάβω……» μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε να ακούτε και να λύνετε ειρηνικά τις διαφορές σας.

2. Πάρτε μια ανάσα

Μερικές φορές – ιδιαίτερα όταν νιώθετε τον θυμό ή την αγανάκτηση να σας κατακλύζουν- είναι καλύτερο να περιμένετε πριν επικοινωνήσετε με το άλλο πρόσωπο. Επειδή απλά είστε θυμωμένοι ή έχετε την ανάγκη να μιλήσετε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε άμεσα. Είναι πιο σοφό να περιμένετε, να ηρεμήσετε για να έχετε μια καρποφόρα συζήτηση με τον ή την σύντροφό σου.

3. Δώστε χρόνο

Κάθε συζήτηση μεταξύ του ζευγαριού πρέπει να έχει το χρόνο και το χώρο της. Μην επιλέγετε να συζητήσετε στα γρήγορα ή σε λάθος χώρο π.χ. στη διαδρομή με το αυτοκίνητο. Είναι δύσκολο να έχετε μια ουσιαστική συζήτηση αν δεν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και ο χώρος δεν είναι κατάλληλος. Καλύτερα να δεσμευτείτε να συζητήσετε αργότερα, όταν η χρονική στιγμή θα είναι καλύτερη και καταλληλότερη.

4. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος

Δεν είναι μόνο τα λόγια στα οποία πρέπει να δίνετε σημασία όταν επικοινωνείτε. Υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη. Πρέπει να δίνετε προσοχή και σε μη λεκτικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας. Ο τόνος της συζήτησης, η οπτική επαφή, η στάση και πόσο μακριά στέκεστε από το συνομιλητή είναι στοιχεία που αποδεικνύουν του τι ειπώνεται πέρα από τις λέξεις. Δεν είναι μόνο η γλώσσα του σώματος του άλλου προσώπου που χρειάζεται να προσέχετε, αλλά και τη δική σας.

5. Ακούστε τα συναισθήματα

Όταν ακούτε, συνδέεστε πιο βαθιά με τις ανάγκες σας και τα συναισθήματά σας, και με εκείνα των άλλων ανθρώπων. Προσπαθήστε να ακούτε με ενσυναίσθηση τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας και προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του. Αν τον ακούσετε είναι πιθανότερο κι εκείνος το ίδιο, όταν έρθει η σειρά σας να μιλήσετε.

6. Συγκεντρωθείτε στο παρόν

Αν κρατάτε κακίες βασισμένοι σε παρελθοντικά κατάλοιπα, αυτό θα θολώσει την ικανότητά σας να δείτε το παρόν καθαρά. Καλύτερα να κοιτάτε τι μπορείτε να κάνετε τη συγκεκριμένη στιγμή για να λύσετε το πρόβλημα από το να κοιτάτε πίσω και να αποδίδετε ευθύνες.

Προσπαθήστε να ακούτε με ενσυναίσθηση τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας και προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του

7. Επιδιώξτε την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο

Αντί να μιλήσετε για τα όποια προβλήματα έχετε ως ζευγάρι με κάποιο τρίτο πρόσωπο (πράγμα αρκετά συνηθισμένο), επιδιώξτε να μιλήσετε οι δύο σύντροφοι. Ο μόνος κατάλληλος τρόπος για να έχετε μια σωστή επικοινωνία ως ζευγάρι είναι να επιδιώκετε μια ουσιαστική συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, είναι σημαντικό να παίρνετε ολοκληρωμένη εικόνα του άλλου ατόμου και αυτό περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά της συζήτησης που συμβαίνουν μόνο όταν συζητάτε με το άλλο άτομο.

8. Εκτιμήστε την αξία της συγχώρεσης

Οι λύσεις είναι αδύνατες, αν είστε απρόθυμοι ή ανίκανοι να συγχωρήσετε. Πετάξτε οποιαδήποτε σκέψη τιμωρίας για το άλλο πρόσωπο. Να θυμάστε όμως. Συγχώρεση δε σημαίνει ξεχνώ. Σημαίνει απλά ότι επιλέγετε να αφήσετε κάτι άσχημο πίσω με σκοπό να προχωρήσετε μπροστά.

9. Σεβαστείτε τη διαφωνία

Αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, μερικές φορές το γνωμικό «ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» ίσως είναι ο σωστός τρόπος δράσης. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι απόψεις διίστανται και να σεβαστείτε την άποψη του άλλου χωρίς να κρατάτε κακία μεταξύ σας για τη διαφορετικότητά σας.

10. Επιλέξτε τις μάχες σας

Οι συγκρούσεις είναι σχεδόν πάντα σκληρές. Όταν όμως προκύπτουν με ασήμαντη αφορμή δεν αξίζουν την ενέργεια που χαλάτε. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν μια σύγκρουση για κάτι αξίζει το χρόνο και τη συναισθηματική αναστάτωση. Εάν πιστεύετε ότι μέσα από τη σύγκρουση θα ωφελήσετε το άλλο πρόσωπο και οι ίδιοι θα εισπράξετε την ηθική ικανοποίηση που αποζητάτε τότε αξίζει η μάχη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι καλύτερα να εστιάζετε στη λύση χωρίς όμως ακόμα κι αυτή να γίνεται αυτοσκοπός.

11.Δείξτε οπωσδήποτε σεβασμό

Το να είστε γεμάτοι σεβασμό ο ένας για τον άλλο σημαίνει ότι είστε και ανοιχτοί να αποδεχτείτε μια διαφορετική γνώμη. Ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με τον σύντροφό σας, αξίζει να δώσετε την προσοχή σας και να ακούσετε ή ακόμα και να δεχτείτε την άποψή του κι ας μην συμφωνείτε με αυτή. Απορρίπτοντας με κάθετο τρόπο την άλλη άποψη είναι σαν να απορρίπτετε και το άτομο μαζί. Τον σύντροφό σας. Προσφέρετε το δώρο της αποδοχής ο ένας προς τον άλλον. Έτσι, έχετε αυξημένες πιθανότητες να γίνετε πιο ευτυχισμένοι και να εξελιχθείτε και σε προσωπικό επίπεδο και ως ζευγάρι.

Διάβασε ακόμα:

12 Λόγοι Για Τους Οποίους Κάποιος Μπορεί Να Σε Ερωτευτεί

Περισσότερο Άγχος, Λιγότερο Σεξ;

Author(s)

  • Τζίνα Θανοπούλου

    Ψυχολόγος

    Η Τζίνα Θανοπούλου είναι ψυχοεκπαιδευτική σύμβουλος που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε εφήβους, γονείς και ενήλικες, σε μορφή προσωπικών συνεδριών ή ομάδων. Έχει εξειδίκευση σε γυναικεία θέματα, εικόνας σώματος και αυτοπεποίθησης και σε διατροφικές διαταραχές. Επίσης, ασχολείται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη διαδικασία αυτοαποκάλυψης, ενώ στο Harvard University, Graduation School of Education εξειδικεύτηκε στη θετική ψυχολογία. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής και της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας και μέλος του Harvard Club of Greece. Υπήρξε διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής του International School of Athens και συμβουλευτική ψυχολόγος στο PIERCE Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Δίνει διαλέξεις και σεμινάρια σε διεθνή συνέδρια και forum, καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σε ελληνικά και ξενόγλωσσα σχολεία στην Ελλάδα. Είναι συνεργάτης και αρθρογράφος της ”Huffington Post. gr” και άλλων έγκριτων έντυπων και διαδικτυακών μέσων.