Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να προστατευτείς, αν βρεθείς σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.
-Πώς να αλλάξεις τις παραδόσεις σου.


Με την αύξηση των κρουσμάτων και το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι χειρότερο από το πρώτο, οι λοιμωξιολόγοι είναι κατά των μεγάλων χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν. “Δεν πρόκειται να πω στους ανθρώπους να μην κάνουν ένα οικογενειακό τραπέζι, γιατί η ψυχική υγεία είναι σημαντική, ιδιαίτερα τώρα περισσότερο από ποτέ,” αναφέρει η επιδημιολόγος Saskia Popescu, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο George Mason University. “Αλλά δεν μπορώ με καθαρή συνείδηση να τους προτείνω να κάνουν ένα μεγάλο ρεβεγιόν.” Η Popescu ανησυχεί όχι μόνο για την ίδια τη γιορτή, αλλά και τους κινδύνους μέχρι να φτάσεις εκεί. 

Τα αεροπλάνα έχουν καλό εξαερισμό και φιλτράρισμα του αέρα, υποστηρίζει, αλλά δεν διαλέγεις ποιος κάθεται δίπλα σου. Αν ένας από αυτούς τους επιβάτες μεταδίδει τον ιό, ο κίνδυνος για σένα αυξάνεται κάθε μέρα που βρίσκεσαι στον αέρα. “Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να βάλουμε τους ανθρώπους σε κίνδυνο στις γιορτές, απλώς επειδή θέλαμε οπωσδήποτε να διοργανώσουμε μια μεγάλη συμμάζωξη,” αναφέρει η Popescu. Οπότε πού καταλήγουμε; “Είναι επικίνδυνο, οπότε θα πρότεινα να μην το κάνουμε.” 

Περιόρισε τους κινδύνους αν επιλέξεις να συναθροιστείς

Ο Roger Shapiro, MD, είδε τους υπερήλικες γονείς του μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια φορά με μεγάλη σωματική απόσταση. “Είναι δύσκολο,” υποστηρίζει ο Shapiro, επίκουρος καθηγητής ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Harvard T.H. Chan School of Public Health. “Θα ήθελα πολύ να πάω σπίτι για τις γιορτές. Η οικογένειά μου μιλά για αυτό, αλλά δε νομίζω ότι πρόκειται να συμβεί. Δεν υπάρχει ένας 100% ασφαλής τρόπος 2 οικογένειες να κάνουν μαζί γιορτές οπουδήποτε κυκλοφορεί ο ιός.” Ωστόσο, ο Shapiro και η Popescu κατανοούν ότι κάποιοι θα ταξιδέψουν και θα συναθροιστούν αυτήν την περίοδο της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού, οπότε προσφέρουν συμβουλές σε αυτούς που θα το κάνουν: 

-Εάν ο καιρός το επιτρέπει, μετάφερε τις συναθροίσεις σε εξωτερικό χώρο.
-Φόρα μάσκα, εκτός από όταν τρως.
-Διατήρησε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση.
-Περιόρισε το χρόνο που περνάς με τους άλλους, ειδικά μέσα στο σπίτι. 

Αν πρέπει να είσαι μέσα, άνοιξε τα παράθυρα αν είναι δυνατόν, για να αυξήσεις τον εξαερισμό. Αν κάποιος μεταδίδει τον ιό, μπορεί να εξαπλωθεί σε ένα χώρο με ελλιπή εξαερισμό και ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε λεπτό.  Επίσης, εσύ και η οικογένειά σου θα πρέπει να έχετε συμφωνήσει ότι θα μπείτε σε 14ήμερη καραντίνα πριν συναντηθείτε, προτείνει ο Shapiro και ίσως σκέψου να κάνεις ένα τεστ πριν ξεκινήσεις. Ωστόσο, ενώ ένα τεστ είναι χρήσιμο σε επίπεδο πληθυσμού, ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν εγγυάται ότι ο οποιοσδήποτε όντως δεν έχει Covid-free ή ότι δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα την επόμενη μέρα. 

Το άγχος της αναποφασιστικότητας

Είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση. Το άγχος είναι μεγάλο, προκαλώντας εφιάλτες που ποικίλουν από το φόβο του θανάτου από κορονοϊό μέχρι έντονες σκηνές αποκάλυψης. Η αναποφασιστικότητα τρέφει αυτό το άγχος, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα-είμαστε εν μέσω μιας τρομακτικά θανατηφόρας πανδημίας-και να τα διαχειριστούμε. Γι’ αυτό προτείνουν να κάνεις τη συζήτηση των γιορτών τώρα. 

“Υποφέρουμε πολύ, γιατί περιμένουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, αντί να αποδεχόμαστε αυτό που συμβαίνει,” υποστηρίζει η Karen Dobkins, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο University of California, San Diego. “Ναι, οι γιορτές θα είναι διαφορετικές φέτος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέσαι για αυτήν την απώλεια. Πάντα κάτι χάνουμε και κάτι κερδίζουμε.”  Μόλις αποδεχτείς ό,τι συμβαίνει γύρω σου από την αρχή του 2020, μπορείς να κάνεις το επόμενο σημαντικό βήμα. 

Δημιούργησε νέες παραδόσεις

“Η προετοιμασία εκ των προτέρων μπορεί πραγματικά να μειώσει το άγχος,” αναφέρει η Jane Timmons-Mitchell, PhD, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Case Western Reserve University. “Είναι πάντα καλύτερα όταν έχεις καλύτερα σχέδια.” Αντί να δαπανάς ενέργεια για να εναντιώνεσαι στην αναπόφευκτη αλλαγή, αξιοποίησε την ενέργειά σου για να δημιουργήσεις μια νέα παράδοση.” “Σκέψου τι είναι πιο πολύτιμο στις γιορτές,” προτείνει και βρες ένα τρόπο να το κάνεις διαφορετικά ή να το αντικαταστήσεις.

Ή σκέψου τελείως διαφορετικές και νέες παραδόσεις

“Η ευγνωμοσύνη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τις γιορτινές σου δυσκολίες,” υποστηρίζει ο Timmons-Mitchell says. “Αν μπορείς, κάνε φιλανθρωπίες για αυτούς που δεν είναι τόσο τυχεροί. Αφού είναι η περίοδος της προσφοράς, σκέψου με προσοχή τι τι θα ήθελες να δώσεις και σε ποιον.” Παρακίνησε τα παιδιά να σκεφτούν βαθύτερα για την προσφορά επίσης, συστήνει.  Η Kristen Carpenter, ψυχολόγος από το Οχάιο, υποστηρίζει ότι οτιδήποτε εσύ και άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλοι αποφασίσουν να κάνετε, σιγουρέψου ότι υπάρχει ανοιχτή συζήτηση και κατανόηση των ρίσκων. Επίσης, εξασφάλισε την συμφωνία όλων ως προς τους κανόνες. “ Όλοι πρέπει να βρίσκονται στην ίδια σελίδα”, λεει. “ Εάν εσύ είσαι το άτομο που είναι έτοιμο να διαβεί την πόρτα του σπιτιού της θείας σου, πρέπει να κατανοήσεις ότι τα αδέρφια σου, τα ξαδέρφια σου, η μητέρα σου, οποιοσδήποτε, μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να το κάνουν.”

Διάβασε ακόμα:

Ο εγκέφαλος και το σώμα βάζουν σε προτεραιότητα την προσαρμογή, όχι την ισορροπία

Έρευνα: Πώς η προσωπικότητά σου επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής σου

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.