Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί αν έχεις πτυχίο, ο γάμος σου (μάλλον) δεν κινδυνεύει.
-Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς οδηγούν πιο συχνά στο χωρισμό;


Ξέρεις ότι οι μισοί από τους γάμους στην Αμερική καταλήγουν στο διαζύγιο (και στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα); Είμαστε πολύπλοκα όντα και δεν είναι εύκολο να μελετήσει κανείς τις αιτίες που οδηγούν σε διαζύγιο. Από την άλλη, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να το προβλέψουν. Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Justin Lehmiller στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνά του και τους απαριθμεί:

Τι επιβαρύνει ένα γάμο

1.Ηλικία 

Η ηλικία μετράει. Ο γάμος διαρκεί περισσότερο στα ζευγάρια που παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Ένα ζευγάρι που είναι μαζί από πολύ μικρή ηλικία, είναι πιθανότερο να καταλήξει σε διαζύγιο. Φυσικά το ίδιο ισχύει αν το ζευγάρι συγκατοικήσει σε νεαρή ηλικία.

2.Δημογραφικά

Παίζουν και αυτά τον ρόλο τους. Σύμφωνα με στατιστικά των Centers for Disease Control and Prevention, η καταγωγή και η θρησκεία είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για το αν θα κρατήσει ή όχι ένας γάμος. Από την άλλη γυναίκες με πτυχίο έχουν 78% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τον γάμο τους για 20 χρόνια, σε σχέση με το 41% που έχουν εκείνες με απολυτήριο λυκείου. Τα αντίστοιχα ποσοστά στους άνδρες είναι 65 και 47%.

3.Προσωπικότητα 

Ειδικά η νευρικότητα ή η συναισθηματική αστάθεια, αποτελούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που δείχνουν πόσο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στο να υφίσταται πίεση ή απειλές, αλλά και πόσο πιθανό είναι να μην μπορεί να τις αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να τις διαιωνίζει. Έτσι εμπλέκεται σε καταστάσεις άγχους, ακόμα και κατάθλιψης κάτι που το οδηγεί συχνά στο διαζύγιο.

4.Απιστία

Φυσικά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως αποκαλύπτει 17ετής έρευνα που παρακολούθησε στενά 1500 άτομα, τις περισσότερες φορές η απιστία οδηγεί στο διαζύγιο αλλά όχι πάντα. Κάποιες φορές ακόμα και η απιστία έχει τα θετικά της.

5.Περιφρόνηση.

Ο σιωπηρός δολοφόνος των γάμων. Η επιστήμη έχει δείξει ότι αν θέλεις η σχέση ή ο γάμος σου να κρατήσει, ο πιο απλός τρόπος είναι να φέρεσαι με ευγένεια στον άνθρωπό σου.

Διάβασε ακόμα:

Μια Ψυχολόγος Σου Αποκαλύπτει Την Καλύτερη Λύση Για Να Σωθεί Ένας Γάμος Σε Κρίση

Τα 5 Bήματα Για Πετυχημένο Sex Therapy Aπό Tον Δρ. Θάνο Ασκητή

Author(s)

  • Drake Baer

    Συντάκτης Thrive Global

    Ο Drake Baer είναι συντάκτης του Thrive Global.