Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Τι τροφοδοτεί το φόβο της αποτυχίας.
– Γιατί η στοχοθεσία μπορεί να σε βοηθήσει.


Σίγουρα σε κανέναν από μας δεν αρέσει να χάνει ή να αποτυγχάνει. Κάποιοι, όμως, έχουν έντονη ανασφάλεια και νιώθουν πραγματικά φόβο απέναντι στο ενδεχόμενο μιας αποτυχίας. Έστω και η παραμικρή πιθανότητα αποτυχίας τους καταβάλει ψυχολογικά. Και επιπλέον; Τους απομακρύνει από την επιτυχία. Ξέρουμε ότι ο φόβος είναι συναίσθημα το οποίο σε βοηθά να αποφύγεις οδυνηρές καταστάσεις. Ο φόβος της αποτυχίας όμως σε αποτρέπει από το να προσπαθείς, σου δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό σου και σταματά την πρόοδο και την εξέλιξή σου.

Φυσικά δεν είναι εύκολο να τον ξεφορτωθείς ακόμα κι αν έχεις συνειδητοποιήσει ότι σου κάνει κακό. Το πρώτο βήμα που μπορεί να βοηθήσει είναι να εξετάσεις τι μπορεί να σου προκαλεί το φόβο της αποτυχίας;

Μερικοί από τους λόγους που ενισχύουν τον φόβο της αποτυχίας είναι:

Η ανατροφή

Οι γονείς συχνά κάνουν σκληρή κριτική στα παιδιά τους και αρκετές φορές ορίζουν κανόνες οι οποίοι έχουν ως βάση τους τον φόβο. Τέτοιες καταστάσεις οδηγούν τα παιδιά να αισθάνονται συνεχώς την ανάγκη για άδεια και επιβεβαίωση για να κάνουν κάτι και μεγαλώνουν με το αίσθημα του φόβου, ακόμα και μέχρι την ενηλικίωση τους.

Η τελειομανία 

Η τελειομανία ίσως να αποτελεί το βασικότερο λόγο στον οποίο οφείλεται ο φόβος της αποτυχίας. Οι τελειομανείς δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία και οποιαδήποτε αστοχία προκύψει, τους κατακερματίζει και τους καταβάλλει ψυχολογικά. Είναι δύσκολο να αγνοήσουν τα όποια εμπόδια συναντήσουν και να εκτιμήσουν την προσπάθεια.

Η ανασφάλεια

Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση, γνωρίζουν ότι δεν γίνεται να τα πετυχαίνουν όλα και πάντα. Ενώ αυτοί που έχουν ανασφάλειες, αποφεύγουν τις προκλήσεις. Προτιμούν να μένουν στη ζώνη άνεσής τους και να μη δοκιμάζουν εύκολα κάτι νέο.

Ο φόβος της αποτυχίας σε αποτρέπει από το να προσπαθείς, σου δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό σου και σταματά την εξέλιξή σου.

Πώς να νικήσεις τον φόβο της αποτυχίας

Εντόπισε την πηγή του φόβου

Ξεκίνα έναν διάλογο με τον εαυτό σου. Ρώτα τι είναι αυτό που σου προκαλεί το φόβο. Κατάγραψε από πού πιστεύεις ότι προέρχεται ο φόβος σου και προσπάθησε να τον κατανοήσεις. Όταν τον κατανοήσεις, προσπάθησε να τον αντιμετωπίσεις καθώς έτσι είναι πιθανό να τον αποδυναμώσεις.

Βάλε στόχους

Ξεκαθάρισε τι είναι αυτό που θες να πετύχεις και προσδιόρισε με ποιους τρόπους μπορείς να το καταφέρεις. Να σκέφτεσαι ότι σημασία έχει η προσπάθεια που θα καταβάλεις και όχι πάντα το αποτέλεσμα. Αν δεν καταφέρεις κάτι, ξαναπροσπάθησε αφού επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου. Μην ξεχνάς να θέτεις μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους.

Σκέψου θετικά

Αντικατάστησε τις αρνητικές σκέψεις με άλλες εναλλακτικές θετικές σκέψεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις έναν νέο τρόπο αντίληψης, ο οποίος θα σε προφυλάσσει από την αρνητικότητα.

Φαντάσου όλα τα πιθανά αποτελέσματα

Συλλογίσου τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα αν έχεις προετοιμαστεί από πριν για το τι είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να συμβεί. Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να σε απομακρύνει από τον στόχο σου. Ζύγισε τα θετικά και τα αρνητικά, και φαντάσου τις πιθανές επιτυχίες και αποτυχίες για την κάθε απόφαση που παίρνεις στη ζωή σου.

Διδάξου από τις δυσκολίες

Κάποιες φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχεις προγραμματίσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχες. Μην ξεχνάς ότι μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες γίνεσαι πιο σοφός και μαθαίνεις πολλά. Δεν κάνουν λάθη και δεν αποτυγχάνουν αυτοί που αποσύρονται από τη ζωή.

Μη γυρνάς την πλάτη στην αλλαγή

Άδραξε την ευκαιρία από ό,τι νέο προκύπτει. Ακόμα και μια λιγότερο ιδανική κατάσταση αποτελεί πρόκληση για αλλαγή και εξέλιξη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προχώρα δυναμικά στην πορεία επίτευξης των ονείρων και των στόχων σου. Μην αφήσεις τον φόβο να σε σταματήσει.

Μάθε περισσότερα στο counselingvibes.wixsite.com/counselingvibes

Διάβασε ακόμα:

Ευαίσθητος Στην Κριτική;

7 Βήματα Για Να Αυξήσεις Την Αυτοπεποίθησή Σου Με Αυτο-Ύπνωση