Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις: 

-Ποιους κανόνες πρέπει να τηρείς, όταν απολυμαίνεις επιφάνειες
-Τι πρέπει να προσέχεις, όταν χρησιμοποιείς χλωρίνη


Καθώς οι πληροφορίες για τον χρόνο που επιβιώνει ο νέος κορονοϊός αυξάνουν, αυξάνει και η ανάγκη για απολύμανση των χώρων που ζούμε και εργαζόμαστε. Η απολύμανση αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους προστασίας από τον κορονοϊό COVID-19, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. 

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούμε στις επιφάνειες συνήθως περιέχουν οινόπνευμα (αιθανόλη ή αλκοόλ) σε διάφορες πυκνότητες, διάφορες άλλες αλκοόλες, χλώριο σε ποικίλες μορφές και συγκεντρώσεις ή διάφορα άλλα χημικά συστατικά.

Τον κορονοϊό COVID-19 εκτιμάται ότι καταπολεμούν αποτελεσματικότερα ορισμένα από αυτά. Μελέτες, που είχαν γίνει με τους παλαιότερους λοιμογόνους κορονοϊούς SARS και MERS, είχαν δείξει ότι αποτελεσματικά εναντίον τους ήταν τα απολυμαντικά που περιέχουν: α) αλκοόλ, σε περιεκτικότητα 62-71%, β) χλώριο (υποχλωριώδες  νάτριο), σε συγκέντρωση 0,1%, ή γ) υπεροξείδιο του υδρογόνου, σε περιεκτικότητα 0,5%. 

Τα προϊόντα με χλώριο ενδείκνυνται μόνο για τις επιφάνειες, επειδή είναι πολύ ερεθιστικά για το δέρμα, ενώ το υπεροξείδιο του υδρογόνου χρησιμοποιείται κυρίως ως απολυμαντικό πληγών (οξυζενέ) και επιφανειών. 

Τι χρειάζεται να ξέρουμε

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Μιχελάκης, τα απολυμαντικά επιφανειών με χλώριο είναι ισχυρά και αποτελεσματικά, αλλά είναι ερεθιστικά όχι μόνο για το δέρμα, αλλά και για τους βλεννογόνους και τους αεραγωγούς. Όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, μπορεί να  προκαλέσουν τοξικές ή αλλεργικές αντιδράσεις που είναι δυνατό να οδηγήσουν στην ανάπτυξη δερματικού εγκαύματος. Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να απορροφήσει μικρή ποσότητα χλωρίου το δέρμα.

Όσον αφορά το υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα απολυμαντικά επιφανειών που το περιέχουν δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα, διότι μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις όπως έγκαυμα, δερματικό ερεθισμό, φλύκταινες, κνησμό, δερματίτιδα. Για αυτό κατά τη χρήση τους καλό είναι να τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας. 

Κανόνες για ασφαλή χρήση

  1. Μη χρησιμοποιείτε τα απολυμαντικά ως εναλλακτική λύση στο σαπούνισμα. Το πρώτο και κυριότερο μέσον καθαρισμού και απολύμανσης των επιφανειών είναι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό. 
  2. Να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης των απολυμαντικών και των αντισηπτικών και να τις ακολουθείτε πιστά.
  3. Να φυλάτε τα προϊόντα αυτά σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από την υγρασία και τη ζέστη.
  4. Να διατηρείτε σφικτά κλειστά τα μπουκάλια, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.
  5. Μην αφήνετε τα προϊόντα αυτά εκτεθειμένα στα μικρά παιδιά. Μπορεί κατά λάθος να τα καταπιούν και να κινδυνέψει η υγεία τους.
  6. Να θυμάστε ότι τα αλκοολούχα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα. Επομένως, μην τα χρησιμοποιείτε δίπλα σε φωτιά. Οι καπνιστές δεν πρέπει να ανάβουν τσιγάρο πριν στεγνώσουν εντελώς στο δέρμα τους τα αντισηπτικά. 
  7. Να φοράτε ελαστικά γάντια και να έχετε ανοιχτά όλα τα παράθυρα, όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Ιδανικά πρέπει να φοράτε και μάσκα και ειδικά προστατευτικά ματιών. Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν το κάνουν αυτό, φροντίστε έστω να την μεταχειρίζεστε πολύ προσεκτικά, για να μην πεταχτούν σταγόνες προς το πρόσωπό σας.
  8. Μην αναμειγνύετε τη χλωρίνη με άλλα καθαριστικά, ούτε με οινόπνευμα. Να την αναμειγνύετε μόνο με κρύο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης. Να θυμάστε ότι το ζεστό νερό διαλύει το δραστικό συστατικό της χλωρίνης και την καθιστά αναποτελεσματική.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο γιατρός, η ανάγκη για απολύμανση είναι δεδομένη λόγω της πανδημίας. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας, όταν καθαρίζουμε ή απολυμαίνουμε. Σίγουρα στόχος μας είναι σε κάθε περίπτωση να προστατέψουμε μέσω της απολύμανσης την υγεία μας, όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο, έτσι ώστε να μην προκύπτουν άλλα προβλήματα που επιβαρύνουν την υγεία μας. 

Ο Μάρκος Μιχελάκης είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, με εξειδίκευση στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική. 

Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza» και στη συνέχεια τον τίτλο ιατρικής ειδικότητας Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». 

Είναι και υπεύθυνος ιατρός του Δερματολογικού Τμήματος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). 

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» και επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Μητέρα.

Έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής Κλάδου 6 στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αιγάλεω, διδάσκοντας Ανατομία, Βιολογία, Φυσιολογία, Βιοχημεία, Αιματολογία, Μικροβιολογία, Ακτινολογία και Τεχνολογία Οργάνων.

Έχει πλούσια εθελοντική προσφορά, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στα ιατρεία του Δήμου Αμαρουσίου και σε κοινωνικές αποστολές. 


Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: 5 μύθοι αποστείρωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Κορονοϊός: πώς να καθαρίσεις το κινητό σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.