Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα σταματήσεις να βλέπεις το σύντροφο σου σαν αντίπαλο.
-Πώς θα μπορέσετε να λειτουργήσετε σαν ομάδα.


Ξέρεις ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ανταγωνιστικά προς τον ή την σύντροφο τους έχουν 37% μικρότερη πιθανότητα να νιώσουν ικανοποίηση στη σχέση τους; Αυτό επιβεβαιώνει η έρευνα Romero-Medina 2001. Μια ανταγωνιστική συμπεριφορά σε ένα γενικό πλαίσιο μπορεί να έχει δύο αποτελέσματα. Είτε να κινητοποιεί κάποιον να προοδεύει, είτε να τον ακινητοποιεί. Ρόλο παίζει ανάλογα το πώς έχει γαλουχηθεί σχετικά με την έννοια του ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο, όμως, μιας ερωτικής σχέσης, ο ανταγωνισμός δεν είναι εποικοδομητικός, διότι μακροπρόθεσμα απομακρύνει το ζευγάρι και έχει ως αποτέλεσμα οι σύντροφοι να στρέφονται αλλού, αναζητώντας τον θαυμασμό και την εκτίμηση.

Πώς θα αναγνωρίσεις ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ σας;

Για να συνειδητοποιήσεις εάν έχεις ανταγωνιστικά συναισθήματα προς τον ή την σύντροφο σου, κάνε στον εαυτό σου τις παραπάνω ερωτήσεις:

-Μήπως νιώθεις ανασφάλεια ή θυμό όταν ο σύντροφος σου έχει μια προσωπική επιτυχία;

-Όταν σου αναφέρει ένα επίτευγμα ο ή η σύντροφός σου, μήπως αντί να πεις “μπράβο” βιάζεσαι να απαντήσεις αναφέροντας ένα δικό σου;

-Μήπως θέλεις να τον ή την επισκιάζεις με διάφορες αφορμές;

-Όταν δεν τα καταφερνει, μήπως χαίρεσαι ενδόμυχα;

Τι να σκεφτείς σε βάθος

Τον ανταγωνισμό ως πεποίθηση τον έχεις καταγράψει σε υποσυνείδητο επίπεδο με τον δικό σου τρόπο και τον εκδηλώνεις ανάλογα με τον άνθρωπο που έρχεσαι σε επαφή. Στην περίπτωση που και ο σύντροφος σου αντιλαμβάνεται τον ανταγωνισμό με τον ίδιο τρόπο που τον αντιλαμβάνεσαι και εσύ, το πιθανότερο είναι να εκδηλωθεί στη σχέση σας.

Εφόσον συνειδητοποιήσεις ότι όντως υπάρχει ανταγωνισμός στη σχέση σου, αυτό που βοηθάει είναι να σκεφτείς τα εξής:

Γιατί να χρειάζεται να βλέπεις το σύντροφο σου ως αντίπαλο και να νιώθεις ότι θέλεις να τον νικήσεις; Τι συμβαίνει στη σχέση σου, όταν νιώθεις ανταγωνιστικά προς τον ή την σύντροφο σου; Να θυμάσαι ότι νιώθεις ανταγωνιστικά σε σχέση με τον ή την σύντροφο σου, όταν υπάρχει ένα μέρος σου που νιώθει ανασφάλεια. Επομένως, ίσως χρειάζεται να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου. Ένας άνθρωπος που νιώθει όμορφα με την προσωπικότητα του, αγαπάει τον εαυτό του, αναγνωρίζει τα ταλέντα του και αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό, δεν έχει ανταγωνιστικότητα ως προς τους άλλους.

Ας δούμε, όμως, τι άλλο μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλάξεις τη σχέση σου από την ένταση του ανταγωνισμού.

7 βήματα απελευθέρωσης από τον ανταγωνισμό στη σχέση

1.Αναγνώρισε την ανταγωνιστική συμπεριφορά σου με πρόθεση να την αλλάξεις.

2.Όταν νιώσεις ανταγωνιστικά, ρώτα τον εαυτό σου, “Τι φοβάμαι;” και απάντησε με θάρρος ως προς τον φόβο σου.

3.Υιοθέτησε την πεποίθηση ό,τι “Ο καθένας έχει τα δικά του ταλέντα και είναι μοναδικός” πράγμα που σου δίνει την δυνατότητα να αλληλοσυμπληρώνεσαι με το σύντροφο σου.

4.Εστίασε στην δική σου πρόοδο και στους στόχους σου, ανεξάρτητα με το σύντροφο σου.

5.Ξεκίνα να λειτουργείς ως ομάδα με το σύντροφό σου θέτοντας κοινούς στόχους και έχοντας ως γνώμονα την πεποίθηση ότι μαζί καταφέρνετε περισσότερα.

6.Επικρότησε την επιτυχία του συντρόφου σου μέσα από την καρδιά σου. Θα διαπιστώσεις ότι θα σου επιστραφεί αυτή η συμπεριφορά.

7.Ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση σου με οποιαδήποτε μορφή αυτοβελτίωσης επιλέξεις.

Και τέλος θυμήσου!

Η αληθινή ευτυχία και η ικανοποίηση στη σχέση σου έρχεται όταν χαίρεσαι αληθινά με την χαρά του άλλου, εκφράζεις τη χαρά που νιώθεις και εύχεσαι τα καλύτερα, μέσα από την καρδιά σου.

Διάβασε ακόμα:

Τι Κρατάει Την Αγάπη Μακριά Σου;

Εξωσυζυγική Σχέση: Όλα Όσα Πραγματικά Κρύβονται Από Πίσω

Author(s)

  • Μήνα Ταλιάκη

    Relationship Coach

    Η Μήνα Ταλιάκη είναι πιστοποιημένη Coach (PCC) από το International Coaching Federation. Ασχολείται με μεγάλη επιτυχία αποκλειστικά με την πρακτική του Life & Business Coaching, κάνοντας one-to-one συνεδρίες και ομαδικά σεμινάρια. Έχει πραγματοποιήσει 3.000 ώρες συνεδριών σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο και έχει επηρεάσει θετικά τις ζωές και τις καριέρες εκατοντάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.