Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιο είναι το άλλοθι του σκόρδου!
– Πώς θα θωρακίσεις τον οργανισμό σου με τη σωστή διατροφή.


Το πρωί χρειαζόμαστε ζακέτα, το μεσημέρι κοντομάνικο και το βράδυ καταλήγουμε να κοιμόμαστε με κουβέρτα.

Από τη μια λοιπόν, η περίεργη διάθεση του καιρού, από την άλλη εμείς που τρέχουμε όλη μερα ερχόμενοι σε επαφή με ανθρώπους σε κλειστούς χώρους και τσουπ… πριν καλά καλά το καταλάβουμε αντιπυρετικά και χαμομήλι βρίσκονται πάνω στο κομοδίνο μας!

Για να γλιτώσουμε τις ιώσεις εμείς και όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, δεν πρέπει να αρκεστούμε μόνο στο συχνό πλύσιμο των χεριών και στην αποφυγή κλειστών χώρων όπου συνωστίζονται πολλοί, αλλά να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και στη διατροφή μας.

Δέκα τροφές με… συνταγή γιατρού!

Επειδή, ως γνωστόν, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, ξεκινώντας από τη διατροφή μας, επιλέγοντας τα εξής:

1.Γιαούρτι: Αποτελεί μια καλή εναλλακτική τροφή για την πρόσληψη ασβεστίου. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι, εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη Β, το γιαούρτι περιέχει ένα φυσικό αντιβιοτικό, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε πολλά διαφορετικά βακτηρίδια. Τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή -αλλιώς- «φιλικά» βακτήρια, προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο στη διατροφή των παιδιών.

2.Φρούτα: Δεν είναι τυχαία η έκφραση «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Το μήλο είναι πραγματικά πλούσιο σε βιταμίνες και ευεργετικά συστατικά, που προστατεύουν τον πεπτικό σωλήνα. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, που περιέχει το πορτοκάλι από την άλλη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στις ασθένειες. 

3.Ελαιόλαδο: Είναι το λιπαρό που κρατά γερή την καρδιά. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Εκτός από το ελαιόλαδο, σημαντική τροφή είναι και η ελιά, αφού διαθέτει 60 φορές περισσότερο ασβέστιο και 10 φορές περισσότερο φώσφορο.

4.Μπρόκολο: Ευεργετεί συνολικά τον οργανισμό, καθώς βοηθά στην αποτοξίνωσή του και τονώνει τη λειτουργία όλων των οργάνων. Επιπλέον, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν και την αντικαρκινική του δράση. Για μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών, είναι καλύτερα να συνοδεύεται από λεμόνι (βιταμίνη C).

5.Πιπεριές: Περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη C, καροτένια, λυκοπένιο κ.ά.), γεγονός που τις κάνει πιο πολύτιμες, εκτός από την προστασία κατά των ιώσεων, αλλά και της καρδιάς και των αγγείων.

6.Σολομός: Είναι ένα από τα πιο λιπαρά ψάρια και, άρα, ιδιαίτερα πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, έχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και χαλκού.

7.Πράσινα λαχανικά-χόρτα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιώσεων. Για παράδειγμα, το σπανάκι διαθέτει σημαντικές ιδιότητες, όπως την αντιοξειδωτική του δράση, ενώ παράλληλα ενισχύει κι αυτή των άλλων τροφίμων.

8.Πράσινο τσάι: Έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, ένα είδος φυτοχημικών ουσιών που διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή της βιταμίνης C. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Βάλε το πράσινο τσάι στις διατροφικές σου συνήθειες και εκείνες του παιδιού σου και εμπλούτισέ το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού. Απόφυγε την προσθήκη γάλακτος, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυφαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.

9.Φακές: Είναι ένα από τα όσπρια που πρέπει να αγαπήσουμε όλοι. Έχουν τριπλάσιο σίδηρο από ότι το σπανάκι και είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυλλικό οξύ και καροτένια. Επίσης, είναι πλούσιες σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα σημαντικές στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

10.Καρότα: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καροτενοειδή, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Αυτό για το σκόρδο το γνώριζες;

ΝΑΙ, όλοι συμφωνούμε ότι η μυρωδιά του σκόρδου δεν είναι και η καλύτερη, όμως έχει και αυτό το άλλοθί του! Η δυσοσμία του, που κάνει πολλούς να μην το πλησιάζουν, έχει τον σκοπό της. Η αλισίνη, όπως είναι γνωστή η θειούχα ένωση του σκόρδου, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιική δράση.

Το σκόρδο φημίζεται για τις ικανότητές του να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Διεγείρει την αναπαραγωγή της λοίμωξης, που καταπολεμά τα λευκά αιμοσφαίρια, ενισχύει τις ικανότητες των φυσικών «φονικών» κυττάρων του οργανισμού και αυξάνει τη δυνότητα των αντισωμάτων.

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη όγκων.

Ας μείνουμε λοιπόν στο ζενίθ μας, απολαμβάνοντας τις όμορφες βόλτες μας στον καθαρό αέρα και τις βραδιές με φίλους αφήνοντας μακριά οτιδήποτε μπορεί να μας κρατήσει στο ναδίρ! 

Αρχική δημοσίευση στο www.logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Γρίπη Στο Γραφείο; Πώς Θα Την Κρατήσεις Μακριά Σου

Πού Κρύβονται Τα Μικρόβια;

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.