Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς η αναβλητικότητα σε βλάπτει.
– Ποιες είναι οι πιο συνήθεις δικαιολογίες.


Η αναβλητικότητα δεν κάνει διακρίσεις: μπορεί να επηρεάσει τους πάντες, οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Απλά μερικές φορές τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα: εγκλωβισμένος στο γραφείο σου, βλέπεις με απόγνωση τη λίστα με τις εκκρεμότητες να μακραίνει, ενώ ταυτόχρονα το μόνο που θέλεις είναι να τα παρατήσεις όλα και να πας διακοπές.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η αναβλητικότητα εκτοξεύει στα ύψη το στρες, μειώνει δραματικά την παραγωγικότητα και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να τη νικήσεις, εξαρτάται από την αιτία της αναβλητικότητάς σου. Ξεκίνα λοιπόν εντοπίζοντας τι είναι αυτό που σου φταίει.

Αιτία 1η: “Δεν ξέρω από πού να αρχίσω”

Λύση: Κάνε ένα -οποιοδήποτε- πρώτο βήμα ή αλλιώς “to begin, begin”.

Όταν είσαι αντιμέτωπος με μία πρόκληση, έχεις την τάση να “κοκκαλώνεις”, όπως ο λαγός μπροστά στους προβολείς ενός αυτοκινήτου. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να πελαγώνει ψάχνοντας την άκρη του νήματος. Ξεκίνα από κάπου, από οπουδήποτε και μάλιστα, τώρα αμέσως. Ακόμα κι αν νιώθεις ότι μπροστά σου βρίσκεται το… χάος, κάνε το “άλμα της πίστης” και θα δεις ότι τα υπόλοιπα βήματα θα έρθουν πολύ πιο φυσικά.

Μην καθυστερείς να ξεκινήσεις με τη δικαιολογία ότι θέλεις πρώτα να συγκεντρώσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ξεκίνα να δουλεύεις και στην πορεία θα κάνεις όσες αλλαγές και προσθήκες χρειάζονται.

Αιτία 2η: “Είναι πολύ δύσκολο, φοβάμαι ότι θα τα θαλασσώσω”

Λύση: Σταμάτα να επικεντρώνεσαι στο φόβο. Εστίασε την προσοχή σου στο έργο που έχεις μπροστά σου.

Δεν μπορείς ούτε να προβλέψεις, ούτε να ελέγξεις τι θα συμβεί τελικά. Το μόνο που βρίσκεται στον έλεγχό σου, είναι το πόση προσπάθεια θα καταβάλεις για να πετύχεις το στόχο σου. Εστίασε, λοιπόν, στο να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό!

Δούλεψε με το βλέμμα στραμμένο στο τρόπαιο που σε περιμένει στο τέλος της διαδρομής: την πολυαναμενόμενη προαγωγή, τα εγκωμιαστικά σχόλια των συναδέλφων, το βάρος που θα φύγει από πάνω σου τελειώνοντας. Ή κάνε το ακριβώς αντίθετο: φέρε στο μυαλό σου τις συνέπειες του να παραδώσεις μία δουλειά που έχει γίνει άτσαλα και “στο πόδι”. Δεν ακούγεται ιδιαίτερα διασκεδαστικό, αλλά είναι αρκετά επίπονο, ώστε να σε ταρακουνήσει και να σε βγάλει από την αδράνεια.

Αιτία 3η: “Δεν έχω τη διάθεση να ασχοληθώ με αυτό”

Λύση: Φτιάξε ένα πλάνο δράσης και ακολούθησέ το πιστά, ακόμα και αν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις καμία διάθεση.

Σύμφωνα με τον χαρισματικό καλλιτέχνη Chuck Close, “η έμπνευση είναι για τους ερασιτέχνες. Οι υπόλοιποι απλά πάμε και στρωνόμαστε στη δουλειά”. Και έχει απόλυτο δίκιο. Ποιος είπε ότι για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με κάτι, πρέπει απαραιτήτως να έχεις την κατάλληλη διάθεση; Μην ξεχνάς ότι η διάθεση έρχεται με τη δράση. Όπως λέει ο σοφός λαός, “τρώγοντας έρχεται η όρεξη”.

Φτιάξε λοιπόν ένα λεπτομερές πλάνο των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις στο στόχο σου. Ακολούθησέ το με θρησκευτική ευλάβεια, χωρίς να δώσεις στον εαυτό σου κανένα περιθώριο για άλλοθι και δικαιολογίες. Θέσε μικρούς και εύκολα επιτεύξιμους στόχους. Για παράδειγμα, δεσμεύσου ότι σήμερα θα φτιάξεις τα πρώτα δύο slides της παρουσίασής σου ή ότι θα γράψεις τον πρόλογο της έκθεσης που πρέπει να παραδώσεις. Έτσι, κάθε μικρός στόχος που θα πετυχαίνεις θα έχει τη γλυκιά γεύση της νίκης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η αναβλητικότητα εκτοξεύει στα ύψη το στρες, μειώνει δραματικά την παραγωγικότητα και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.

Να θυμάσαι ότι ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να αποφεύγει οτιδήποτε άβολο. Δώσε του λοιπόν ένα κίνητρο για να δουλέψει. Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι αν βγάλεις όλο τον όγκο της δουλειάς που έχεις προγραμματίσει για σήμερα, θα του κάνεις ένα μικρό δώρο: μια έξοδο με φίλους, δύο επεισόδια της αγαπημένης σου σειράς, το αγαπημένο σου φαγητό ή οτιδήποτε άλλο μικρό αλλά απολαυστικό για σένα.

Μάθε περισσότερα στο site της Όλγας Λυμπεροπούλου trainyourbrain.gr.

 

Διάβασε ακόμα:

7 Συνήθειες Στο Γραφείο Που Πρέπει Οπωσδήποτε Να Αλλάξεις

3 Λάθη Που Σε Οδηγούν Στην Εξουθένωση

Author(s)

  • Όλγα Λυμπεροπούλου

    Γνωστική Νευροψυχολόγος

    Η Όλγα Λυμπεροπούλου είναι γνωστική νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες και από το 2002 εργάζεται καθημερινά με άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές των νοητικών τους λειτουργιών. Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας trainyourbrain.gr. Μέσα από τα άρθρα, τα βιβλία και τις ομιλίες της -όπως αυτή στο TEDxChalkida το 2016- επιδιώκει να μεταδώσει στο ευρύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις άνοιες και τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου. Είναι επιστημονική επιμελήτρια της σειράς "Ασημένιοι Αναγνώστες" των Εκδόσεων Εντύποις, της πρώτης σειράς βιβλίων στην Ελλάδα που απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους αναγνώστες και αναγνώστες με άνοια.