Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Με τι να αντικαταστήσεις κάποιες αρνητικές φράσεις.
-Γιατί να προσθέσεις τη λέξη “ακόμη” στο λεξιλόγιό σου.
Λέξεις. Πόση δύναμη έχουν. Άλλοτε απογοητεύουν ή καταστρέφουν, άλλοτε δυναμώνουν κι άλλοτε γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία. Το σίγουρο είναι ένα. Έχουν τη δύναμη να αλλάξουν εμπειρίες και καταστάσεις μέσα από έναν απλό μηχανισμό: αλλάζουν τη σκέψη. Το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πλουσιότατο και τα συναισθήματα που μπορεί να γεννηθούν από αυτό πάρα πολλά. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τα χρησιμοποιήσεις και να μάθεις να σταματάς με αυτόν τον τρόπο αρνητικά μοτίβα που έχεις υιοθετήσει. Το υποσυνείδητο δέχεται ως αλήθεια ό,τι του δώσεις. Αν υιοθετήσεις θετικές λέξεις, αν αλλάξεις τις λέξεις που χρησιμοποιείς, θα δημιουργήσεις νέους νευρωνικούς δρόμους. Θα δημιουργήσεις νέο τρόπο σκέψης. Ξεκίνα, λοιπόν, αντιμετωπίζοντας τις λέξεις σαν εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να δώσεις και να πάρεις. Kάτι, σαν γέφυρα ανάμεσα σε σένα και τους άλλους. Σαν διεκπεραιωτικό μέσο που στοχεύει κάπου. Αλλάζεις λέξεις, αλλάζεις σκέψη.
Πόσες λέξεις μπορείς να αλλάξεις ώστε να αλλάξει η ψυχολογία σου;
Αν αντί να πεις “είμαι εξοργισμένος”, μπορείς να πεις “είμαι κάπως αναστατωμένος”. Αν αντί να πεις “είμαι απογοητευμένος”, πες “έχει χαλάσει λίγο η διάθεση μου”. Αντί για “έχω ένα πρόβλημα”, πες “αντιμετωπίζω μια πρόκληση, μια ευκαιρία για κάτι καινούριο”. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει το σήμα που πάει στον εγκέφαλο. Αλλάζει το μήνυμα και μαζί αλλάζει η εντολή που στέλνεται στον εγκέφαλο. Και ως συνέπεια όλων αυτών αλλάζει και η διάθεσή σου! Ως εκ τούτου ξαφνικά αποκτάς περισσότερη ενέργεια για να αλλάξεις την κατάσταση που δε σου αρέσει, αφήνεις χώρο και περιθώρια για θετική σκέψη και κινητοποίηση.
Αν υιοθετήσεις θετικές λέξεις, αν αλλάξεις τις λέξεις που χρησιμοποιείς, θα δημιουργήσεις νέους νευρωνικούς δρόμους και θα δημιουργήσεις νέο τρόπο σκέψης.
Και οι διαπροσωπικές σχέσεις μπορούν να αλλάξουν αν αλλάξεις τις λέξεις
Σκέψου πόσο διαφορετικά θα αντιληφθείς τους άλλους αν αντί π.χ. να χαρακτηρίσεις τον σύζυγο ή τον φίλο “παράξενο” τον χαρακτηρίσεις “μοναδικό”; Αν αντί για “βαρετό” τον πεις “σταθερό” ή “αξιόπιστο” και αντί για “απαιτητικό” τον χαρακτηρίσεις “δυναμικό ή αποφασιστικό”; Η σκέψου κάποιον με έντονη περιέργεια. Αντί να τον χαρακτηρίσεις ως “τύπο που είναι περίεργος”, επειδή κάνει συνέχεια ερωτήσεις, χαρακτήρισέ τον ως “τύπο που ενδιαφέρεται για τα γεγονότα”. Με αυτές τις λεκτικές αλλαγές, αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τους άλλους και πιθανόν ανοίγει ο δρόμος για καλύτερες σχέσεις.
Πώς θα σου φαινόταν να προσθέσεις τη λέξη “ακόμη” στο λεξιλόγιό σου;
Άλλη μία έξυπνη αλλαγή στο λεξιλόγιό σου. Δοκίμασε να πεις: “Δεν τα κατάφερα…ακόμη”, “Δε μπορώ να πάω το ταξίδι που ονειρεύομαι…ακόμη”. Με αυτή τη διατύπωση αφήνεις δυνατότητες για κάτι να πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Δεν αποκλείεις τίποτα. Επιτρέπεις στον στόχο να εξακολουθεί να υπάρχει. Πείθεις τον εαυτό σου ότι υπάρχουν ίσως και άλλοι τρόποι να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου που ίσως τους σκεφτείς στο μέλλον.
Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και στις θετικές λέξεις
Έχει διαφορετική δυναμική το “είμαι καλά” από το “είμαι πολύ καλά” ή “όλα πάνε τέλεια”! Κάνε τα θετικά συναισθήματα πιο έντονα. Αντί να πεις “νιώθω χαρά”, πες “νιώθω ενθουσιασμό”, αντί για “με ενδιαφέρει αυτή η δραστηριότητα” πες “μου δίνει μεγάλη χαρά αυτή η δραστηριότητα”. Τότε το κίνητρο θα γίνει πιο ισχυρό και η ενέργεια σου θα αυξηθεί.
Το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πλουσιότατο, τα συναισθήματα πάρα πολλά. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τα χρησιμοποιήσεις και να μάθεις να σταματάς με αυτόν τον τρόπο αρνητικά μοτίβα που έχεις υιοθετήσει! Το υποσυνείδητο δέχεται ως αλήθεια ό,τι του δώσεις. Αν υιοθετήσεις θετικές λέξεις, αν αλλάξεις τις λέξεις που χρησιμοποιείς, θα δημιουργήσεις νέους νευρωνικούς δρόμους. Θα δημιουργήσεις νέο τρόπο σκέψης.
Ξεκίνα να αλλάξεις λέξεις σήμερα
Το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πλουσιότατο, τα συναισθήματα πάρα πολλά. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τα χρησιμοποιήσεις και να μάθεις να σταματάς με αυτόν τον τρόπο αρνητικά μοτίβα που έχεις υιοθετήσει. Σκέψου λοιπόν. Ποιες θετικές, ενδυναμωτικές λέξεις μπορείς να προσθέσεις στο καθημερινό σου λεξιλόγιο;